Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΥΟΝΗΣ, OI ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΗΜΕΡΕΣ & ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Ο Ελληνικός Χειμώνας μπορεί να είναι κρύος, καθώς στις ορεινές περιοχές χιονίζει πάντα. Ωστόσο, κάθε χρόνο υπάρχουν και μέρες με καταγάλανο ουρανό και ζεστές θερμοκρασίες, οι οποίες στην περιοχή της Αθήνας μπορεί να φτάσουν πάνω από 20°C κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι λεγόμενες Αλκυονίδες Ημέρες εμφανίζονται σε μια αδιάλειπτη περίοδο από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΥΟΝΗΣ

Οι Αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να απεικονίζουν τα φυσικά φαινόμενα σε φιλοσοφικούς μύθους.

Η Αλκυόνη, κόρη του Αιόλου, του Θεού των Ανέμων, και σύζυγος του θνητού βασιλιά Κύηκα, αγαπούσε βαθιά και άνευ όρων τον άντρα της. Το ευτυχισμένο ζευγάρι ζούσε δίπλα στη θάλασσα στην Τραχή, όπου ο Κύηξ λάτρευε το ψάρεμα. Μια μέρα ο Κύηξ έφυγε για ψάρεμα παρά τις προειδοποιήσεις της γυναίκας του. Κατέληξε να πνίγεται στα αφρισμένα κύματα μετά από κεραυνό που έπληξε τη βάρκα του. 

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που το σώμα του βρισκόταν στα ανοιχτά της ακτής, ενώ η Αλκυόνη παρακολουθούσε από την κορυφή ενός βράχου στην ξηρά.

Σε βαθιά απόγνωση από τον χαμό του συζύγου της, ρίχτηκε στα σκοτεινά κύματα. Έκπληκτος από την αγάπη και την αφοσίωσή της, ο Δίας αποφάσισε να τη σώσει και μεταμόρφωσε και τους δύο συζύγους σε μικρά θαλασσοπούλια με ζωηρά χρώματα, ώστε να μπορούν να ζήσουν και να είναι μαζί.

Η Αλκυόνη γεννούσε τα αυγά της τον χειμώνα, έχοντας τη φωλιά της στην ακτή, κοντά στο σημείο όπου είχε βρει το σώμα του Κύηκα. Αλλά τα θυελλώδη κύματα παρέσυραν τα αυγά της. Έτσι ο Δίας, συμπαθώντας δύο φορές την ατυχία της πριγκίπισσας, αποφάσισε να άλλαξε για λίγο τα καιρικά φαινόμενα στην καρδιά του χειμώνα και να της δώσει μερικές μέρες ζεστού και ήρεμου καιρού, όπου θα μπορούσε να γεννήσει τα αυγά της για να εκκολαφθούν στις ρωγμές των βράχων της θάλασσας.

Αυτές οι μέρες έχουν πάρει το όνομά της, θυμίζοντας μας τον μύθο της πριγκίπισσας Αλκυόνης.

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Για μια πιο επιστημονική εξήγηση του φαινομένου των ζεστών, λαμπερών ημερών κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, θα πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση προς τον ουρανό και να δούμε τον αστερισμό της Αλκυόνας (που πήρε το όνομά του από το θαλασσοπούλι) του Αστρικού Σμήνους των Πλειάδων. Το συγκεκριμένο αστέρι κορυφώνεται στα μέσα του Χειμώνα, δηλαδή φτάνει στο υψηλότερο σημείο της φωτεινότητάς του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατά συνέπεια, οι ημέρες που ο αστερισμός είναι ορατός τη νύχτα στο υψηλότερο επίπεδο του ουράνιου θόλου ονομάζονται Αλκυονίδες Μέρες.

Οι Πλειάδες είναι μια ομάδα με περισσότερα από 800 αστέρια που βρίσκονται περίπου 410 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του  Ταύρου.

Μια μετεωρολογική εξήγηση θέλει το φαινόμενο των Αλκυονίδων Ημερών να οφείλεται στη θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη: λόγω του γεωγραφικού της πλάτους βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση όπου για μια σύντομη περίοδο του Χειμώνα, υπάρχει ισορροπία στις βαρομετρικές πιέσεις της νότιας και βόρειας Ευρώπης. Αυτό μεταφράζεται σε έντονη άπνοια και καθαρό καιρό, με σημαντική ηλιοφάνεια και θερμοκρασία που μπορεί να ξεπεράσει τους 20°C. Οι πιο πιθανές ημερομηνίες εμφάνισης του φαινομένου είναι κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου έως το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το φαινόμενο τηρείται αυστηρά κάθε χρόνο.

Ανεξάρτητα από την προσέγγιση που επιλέχθηκε για να εξηγήσει το φαινόμενο, είναι γεγονός ότι οι Αλκυονίδες Ημέρες έρχονται για να μας υπενθυμίσουν ότι τα καταφέραμε στα μέσα του Χειμώνα και ότι η άνοιξη πλησιάζει!

ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΑΛΚΥΟΝΑ 

Το πουλί Αλκυόνα, σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει τη γαλήνη, την προστασία και παύει τη θαλασσοταραχή. Αν και αποδημητικό πουλί, αυτό δε φεύγει, αλλά έρχεται το φθινόπωρο, ενώ φεύγει από την χώρα μας στις αρχές Μαρτίου. Γεννά τα αυγά του στις σχισμές των βράχων της θάλασσας. Σύμφωνα με έναν μύθο, το χρώμα της Αλκυόνας στην αρχή ήταν γκρίζο, όταν όμως έγινε ο μεγάλος κατακλυσμός, πέταξε ψηλά και το στήθος της έγινε κόκκινο απ’ τον ήλιο, ενώ η ράχη της μπλε απ’ το χρώμα του ουρανού. Πολλά έχουν γραφτεί και για τη συζυγική πίστη των Αλκυόνων. Όταν ο σύζυγος της Αλκυόνας γεράσει και δεν μπορεί να πετάξει πια, τότε η θηλυκιά Αλκυόνα τον παίρνει στους ώμους της και τον μεταφέρει πάντοτε μαζί της, τον ταΐζει και τον περιποιείται ως το θάνατο.

erasmus.ntua.gr , mikropragmata.lifo.gr , Βίντεο: Georgekonstantinou - Cyprus Wildlife tours

------------------------------------

Δείτε την Αλκυόνη σε απίθανες στιγμές ψαρέματος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.