Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ ΛΑΕΡΤΙΟΥ “ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ” - ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

(Απόσπασμα)

11. Ήταν δε και εξαιρετικά ωραίος, σοβαρός και αξιοπρεπέστατος. Και οι μαθηταί του είχαν τη γνώμη πως ήταν εκείνος ο Απόλλων που είχε έρθει από τα υπερβόρεια μέρη (ως είη Απόλλων εξ Υπερβορείων αφιγμένος), ενώ άλλοι έλεγαν πως είναι ο “Πύθιος Απόλλων”. Λέγεται δε ότι κάποτε που γδυνόταν φάνηκε ο χρυσός μηρός του. Και ότι μια μέρα που περνούσε τον ποταμό Νέσσο, ο ποταμός τον καλωσόρισε – πολλοί το λένε αυτό.

14. Και πρώτος αυτός λένε απεφάνθη ότι η ψυχή, κάνοντας αναγκαστικά έναν προδιαγεγραμμένο γύρο (κύκλον ανάγκης αμείβουσαν) πηδάει πότε σε τούτη και πότε σε εκείνη την ύπαρξη.

Τόσο δε τον θαύμαζαν που έλεγαν οι μαθηταί του ότι είναι προφήτης που εκδηλώνει τη φωνή του θεού. Αλλά κι ο ίδιος λέει σ’ ένα γραφτό του πως αφού έμεινε 207 χρόνια στον Άδη, ξαναγύρισε στους ανθρώπους. Γι’ αυτό και είχε σταθερούς οπαδούς, και πήγαιναν να ακούσουν τους λόγους του και Λευκανοί και Πευκέτιοι και Μεσσάπιοι και Ρωμαίοι ακόμη.

15. Μέχρι του Φιλολάου ήταν αδύνατον να γνωρίσει κανείς οποιοδήποτε από τα δόγματα του Πυθαγόρου. Ο Φιλόλαος έφερε στην δημοσιότητα τα περίφημα τρία βιβλία, που τα αγόρασε ο Πλάτων διαθέσας το (τεράστιο) ποσόν των 100 μνων. 

Πάνω από 600 ήταν εκείνοι που παρακολουθούσαν τα νυχτερινά μαθήματα του Πυθαγόρου (την νυκτερινήν ακρόασιν απήντων αυτού). Κι όσοι αξιώνονταν να τον ιδούν, τό ‘γραφαν (με υπερηφάνεια) στους δικούς τους σαν κάτι μεγάλο γεγονός. Οι δε Μεταποντίνοι αποκαλούσαν το σπίτι του ιερό της Δήμητρας και το προπύλαιο (τη βεράντα) κατοικία των Μουσών (μουσείον), όπως ιστορεί ο Φαβωρίνος εις το υπό τον τίτλον “Παντοδαπαί ιστορίαι” έργο του.

16. Και οι άλλοι Πυθαγόριοι έλεγαν ότι δεν προορίζονταν για όλους όλες οι διδασκαλίες (μη είναι προς πάντας πάντα ρητά) όπως μαρτυρεί ο Αριστόξενος στο δέκατο βιβλίο των “Παιδευτικών νόμων” του.

ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ ΛΑΕΡΤΙΟΥ “ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΌΦΩΝ” ΒΙΒΛΙΟΝ Η’ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

----------------------------------

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ο ΘΕΟΣΤΑΛΤΟΣ 

ΟΙ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ

ΠΩΣ ΕΠΕΛΕΓΕ Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ

ΠΕΡΙ ΑΜΕΤΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΒΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ - Η ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ – Η ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΒΙΩΝ ΤΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΡΧΟΤΑΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

Η ΙΔΙΟΧΕΙΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ - ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.