Ο Αγγελής Γοβιός με καταγωγή από την Λίμνη Ευβοίας ήταν πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου και αρχηγός της επανάστασης ενάντια στους Τούρκους στο νησί της Εύβοιας.
Ο Αγγελής Γοβιός γεννήθηκε το 1780 στη Λίμνη Ευβοίας και σκοτώθηκε το 1822 σε ενέδρα των Τούρκων στην περιοχή Βρυσάκια Ψαχνών όπου ένα χρόνο νωρίτερα είχε θριαμβεύσει εναντίον τους.
Μαζί με άλλους από τους επαναστάτες του 1821 είχε θητεύσει στη φρουρά του Αλή Πασά στα Ιωάννινα όπου και σπούδασε πολεμικές τέχνες. Ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου και διακρίθηκε για τον ηρωισμό του στη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς όπου 120 Έλληνες τα έβαλαν με στρατό 8.000 Τούρκων και κατάφεραν να προκαλέσουν απώλειες 300 Τούρκων ενώ οι ίδιοι έχασαν μόλις 6 άνδρες.
Το 1821 ο Αγγελής Γοβιός ηγείται της επανάστασης της Εύβοιας και πετυχαίνει σημαντική νίκη εναντίον των Τούρκων στις 15 Ιουλίου του 1821 στην περιοχή Βρυσάκια στα Ψαχνά της Εύβοιας λίγα χιλιόμετρα έξω από το οχυρό των Τούρκων στη Χαλκίδα.
Δυστυχώς η μοίρα τον έφερε στο ίδιο αυτό μέρος ένα χρόνο αργότερα στις 28 Μαρτίου του 1822 όπου χάνει τη ζωή του σε ενέδρα που είχαν στήσει οι Τούρκοι.
Ο Γοβιός σκόπευε στις αρχές του 1822 να προχωρήσει εναντίον των Τούρκων που είχαν ήδη καταλάβει την Καρύστο και γι αυτό κάλεσε σε ενίσχυση αγωνιστές από την υπόλοιπη Ελλάδα και τον επίσης οπλαρχηγό αδελφό του Αναγνώστη Γοβγίνα. Ενώ είχαν συνεννοηθεί να συγκεντρωθούν στα Βρυσάκια στις 28 Μαρτίου, οι Τούρκοι το αντιλήφθηκαν και έσπευσαν να καταλάβουν τα Δυο Βουνά, από όπου με έφιππη ομάδα πήγαν στα Βρυσάκια. Ο Γοβιός προσπάθησε να επέμβει και καταδιώκοντας το τουρκικό απόσπασμα έπεσε στην ενέδρα των Τούρκων στα Δυο Βουνά, όπου σκοτώθηκε ένδοξα μαζί με τον αδελφό του Αναγνώστη και μικρό -ευτυχώς- μέρος από τους Έλληνες συναγωνιστές του.
Χαρακτηριστικό της σπουδαίοτητας της απώλειας του Ευβοιώτη οπλαρχηγού είναι και το ακόλουθο δημοτικό τραγούδι:
που χάθηκες κατακαμπής με όλο το γιουρούσι.
Εσύ δεν επολέμαγες μες στης Γραβιάς το χάνι
μ’ οχτώ χιλιάδες Γκέκηδες και βγήκες παλικάρι;
Μα οι Μπαλαλαίοι τα σκυλιά σούφαγαν το κεφάλι.
Σε κλαίει ούλ’ η Ρούμελη τ’ ήσουνα παλικάρι.
Εξαιτίας του θανάτου του Αγγελή Γοβιού απέτυχε σε μεγάλο βαθμό και η επανάσταση στην Εύβοια η οποία και απελευθερώθηκε τελικά το 1833 μετά από συνθηκολόγηση των Τούρκων με το βασιλιά Όθωνα.
Στη Χαλκίδα η οδός Αγγελή Γοβιού φέρει το όνομα του, ενώ στη διασταύρωση Ψαχνών και Καστέλας βρίσκεται ανδριάντας του. Επίσης ο λόφος στα Βρυσάκια έχει πάρει το όνομα του και στο σημείο έχει στηθεί επιγραφή για να θυμίζει την ηρωϊκή μάχη.
Πηγές: Η Αποκάλυψη της Εύβοιας, Αλέξανδρου Καλέμη, Wikipedia
Όταν ο Οµέρ Βρυώνης κατευθυνόταν στα Σόλωνα και το Γαλαξίδι, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος πρότεινε στους άλλους καπετάνιους της Στερεάς να τον αντιμετωπίσουν στο χάνι της Γραβιάς, αλλά αυτοί δεν συµφωνούσαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤότε ο Οδυσσέας σηκώθηκε και φώναξε στους 1.000 περίπου Έλληνες που ήταν εκεί συγκεντρωμένοι: «Παιδιά. Όποιος θέλει να µε ακολουθήσει ας πιαστεί στον χορό».
Και άρχισε να χορεύει τσάµικο, τραγουδώντας το «Κάτω στον Βάλτου τα χωριά».
Πρώτος τον ακολούθησε ο Γκούρας και µετά από αυτόν πολλοί άλλοι γνωστοί αγωνιστές. Στο τέλος πιάστηκαν στο χορό 117, που υπερασπίστηκαν το χάνι µε αυτοθυσία.
https://enneaetifotos.blogspot.com/2018/10/blog-post_17.html