Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

ΑΥΡΑ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το κλειδί είναι να δημιουργήσετε υγιή ενεργειακά όρια για τον εαυτό σας.

Έχετε νιώσει ποτέ την ενέργειά σας να στραγγίζει και να λιγοστεύει αφού έχετε συζητήσει με κάποιον; Έχετε πάρει μια παράξενη ενέργεια αφού σας έχουν συστήσει σε κάποιον;

Όλοι έχουμε νιώσει τέτοιες έντονες στιγμές στο παρελθόν. Το κλειδί για να αντιμετωπίσετε επιτυχώς κάθε κατάσταση που μπορεί δυνητικά να ρουφήξει την ζωτική σας ενέργεια είναι να δημιουργήσετε υγιή ενεργειακά όρια για τον εαυτό σας.

Τι σημαίνει αυτό;

Ως άνθρωποι έχουμε ένα βιομαγνητικό πεδίο γύρω από το σώμα μας το οποίο είναι και αλλιώς γνωστό ως αυρικό πεδίο (αύρα). Αυτό το πεδίο είναι η προσωπική μας υπογραφή της ενεργειακής μας δόνησης. Είναι επίσης η αποθήκη για την ενέργεια που κάποιος θα ήθελε να δώσει κατά τη διάρκεια των καθημερινών του αλληλεπιδράσεων με άλλους. Αν το αυρικό πεδίο κάποιου είναι αδύναμο όχι μόνο αυτός είναι δεκτικός στο να μαζεύει την ξένη ενέργεια των άλλων αλλά επίσης έχει λιγότερη ενέργεια να δώσει και ο ρυθμός της εξάντλησης της ενέργειας είναι μεγάλος.

Ένα υγιές στην όψη αυρικό πεδίο μοιάζει σαν μία απαλή ενέργεια σε σχήμα αβγού, που επεκτείνεται 2-3 πόδια σε κάθε κατεύθυνση έξω από το σώμα. Κάποιος που βιώνει μια αίσθηση φόβου ή μια αίσθηση χωρισμού από τον καθένα θα έχει ένα αυρικό πεδίο που τείνει να κολλάει και να είναι κοντά στο σώμα, όπως π.χ 30 εκατοστά μακρυά. Από την άλλη, αν κάποιος δεν έχει αγκυροβολήσει πλήρως τη συνείδησή του στο σώμα του τείνει να νιώθει φευγάτος και να μη βρίσκεται στο παρόν, έπειτα είναι πιθανόν ότι το αυρικό του πεδίο εκτείνεται οπουδήποτε σε 5 με 20 πόδια.

Κανένα σενάριο δεν είναι καλό καθώς το προηγούμενο σημαίνει ότι κάποιος δεν συνδέεται ενεργά και δεν μοιράζεται ενέργεια με άλλους, γίνεται ερημίτης και ίσως υποκύψει σε μανιοκαταθλιπτικές συμπεριφορές. Το τελευταίο σημαίνει ότι η αύρα γίνεται πολύ ανοικτή στο να μαζέψει και να αποθηκεύσει αισθήματα, πόνο και σκέψεις από άλλους. Σε αυτή την περίπτωση αν κάποιος επαναλαμβανόμενα επιτρέπει την ενέργεια του έντονου στρες, του τραύματος της κατάθλιψης και της κακομεταχείρισης να μπαίνει στο πεδίο του, μπορεί να δημιουργήσει τρύπες στο πεδίο κάνοντας το ακόμα πιο ευάλωτο στην ενέργεια που δεν είναι δική του.

www.awakengr.com , https://enallaktikidrasi.com/

-------------------------------------

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΨΥΧΗΣ - ΘΩΡΑΚΑΣ ΦΩΤΟΣ

Η ΑΥΡΑ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΜΙΛΗΣΕΙΣ

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΥΛΙΚΟ ΣΩΜΑ

Η Αλήθεια για το Δωδεκάθεο

Με την Συγγραφέα Δήμητρα Λιάτσα 

Η Δήμητρα Λιάτσα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Έκανε φιλολογικές σπουδές. Ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην επιμέλεια βιβλίων. Μετέφρασε άνω των 30 τίτλων κυρίως από την Αγγλική γλώσσα. Έγραψε άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, με αντικείμενο την Ελληνική Γραμματεία. Έδωσε σειρά ομιλιών προσκεκλημένη από το Ινστιτούτο Αριστοτέλης, με θέμα την Ελληνική Γραμματεία, την Ιστορία και την παιδεία. Από το 2009 ασχολείται με την συστηματική μελέτη του Ομήρου και από το 2014 με την ανάγνωση, τον σχολιασμό και την ανάρτηση στο διαδίκτυο ολόκληρης της Οδύσσειας. Από το 2017 έχει ξεκινήσει και την ανάγνωση, τον σχολιασμό και την ανάρτηση στο διαδίκτυο ολόκληρης της Ιλιάδος.

Η Δήμητρα Λιάτσα είναι συγγραφεύς των βιβλίων: «Τα ψέματα που λένε για την Ελλάδα» (2004) και «Η Ελληνική καταγωγή του Χριστιανικού μύθου» (2013), τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δήλιος.

Ο Αλκαίος είναι συγγραφεύς δύο βιβλίων. Του βιβλίου "Ο Δρόμος του ηγέτη" (Εξαντληθέν) και του βιβλίου "Το μυστικό πεπρωμένο της Ελλάδος". Εκδόσεις Δήλιος.

Λόγοι και Ομιλίες της Δήμητρας Λιάτσα: ΕΔΩ

Ομήρου Ιλιάς: ΕΔΩ

Ομήρου Οδύσσεια: ΕΔΩ

Από «Φρυκτωρίες» και «Βισάλτη»: ΕΔΩ

Ομηρικός Κύκλος

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

ΓΙΝΕ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΠΙΤΙ

Έλεγξε τις σκέψεις σου και πέταξε από το πλοίο ό,τι δεν ωφελεί. Πέτα περιορισμούς και στερεότυπα.

Ο νους μας είναι ένα μεγάλο άδειο κουτί που το γεμίζουμε με τις σκέψεις μας. Το κουτί αυτό μπορεί να γεμίσει από σκουπίδια και φυσικά να τροποποιηθεί σε κάδο σκουπιδιών, μπορεί όμως να είναι και ένα μπαούλο γεμάτο από αγαπημένα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας, ντυμένα από αγάπη και θετικές σκεπτομορφές από εσένα και να μετασχηματιστεί σε ένα πολύτιμο μπαούλο που θα γίνει αρωγός θετικών μηνυμάτων από τον ουρανό.

Είμαστε καπετάνιοι στο καράβι μας, το καράβι είναι το σώμα μας που κατευθύνεται από τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας, τα οποία όμως με την σειρά τους είναι σαν τα αποδημητικά πουλιά που δεν κάθονται για πολύ στο ίδιο μέρος. Κάνουν απλώς την εμφάνισή τους και εξαφανίζονται. Μπορείς να φυλακίσεις ένα πουλί; Γιατί φυλακίζεις τότε μία σκέψη, όταν μάλιστα αυτή είναι και μη ωφέλιμη; Κάπου μέσα στο καράβι έχεις φτιάξει μια νοητική φυλακή που μέσα της υπάρχει άσβεστη ”η φλόγα” που σιγοκαίει καρτερικά και υπομονετικά μέχρι να την ελευθερώσεις. Κάθε που το καράβι σου μπαίνει σε φουρτούνα εκείνη τρεμοπαίζει, ανησυχεί…

Αιώνιος Αναζητητής της αλήθειας, ξεκινάς το ταξίδι σου στα θαλάσσια ύδατα ανακαλύπτοντας την αλήθεια μέσα από τον πόνο… και τάζεις φουρτούνες στην ψυχή σου, για να την βρεις. Μέσα στο καράβι σου υπάρχουν πολλά μέρη που συντελούν στην εύρυθμη λειτουργία του, όπως ακριβώς και στο σώμα σου. Σε αυτά είναι η πρύμνη που συμβολίζει το παρελθόν σου και η πλώρη που συμβολίζει το μέλλον σου.

Εσύ όμως βρίσκεσαι στο τώρα, οδηγός στο τιμόνι του πλοίου σου, και εκεί υπάρχει η μήτρα της σκέψης σου που υφαίνεις με την επανάληψή της και την παγιώνεις, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα! Σταματάς εκεί που πρέπει να συνεχίσεις και ξεκινάς με φόρα εκεί που πρέπει να φρενάρεις. Δεν βλέπεις τα σημάδια των καιρών. Όλη σου η διαδρομή μια αναζήτηση εσωτερικής νηνεμίας, μα εμπλέκεσαι και πάλι σε τρικυμιώδης ανέμους, και” η φλόγα ”φοβάται και πάλι!

Μέσα στο καράβι σου οικοδόμησες ένα φρούριο γεμάτο από ψέματα. Για σπίτι σου έφτιαξες ένα κήπο με βάσανα που τον πότισες με τον πόνο σου, έβαλες ένα μουσικό να τραγουδά τον ύμνο της δυστυχίας σου και ”η φλόγα” αγωνιά και πάλι! Πάρε το τιμόνι στα χέρια σου, κατεύθυνε τις σκέψεις των θετικών σκεπτομορφών σου στο μπαούλο της θεϊκής καταγωγής, οπλίσου με ακλόνητη θέληση και σθένος και αντιμετώπισε τα ορμητικά κύματα με χαμόγελο και μεγαλοψυχία. Προστάτεψε και ελευθέρωσε την φλόγα σου και οδήγησε το καράβι σου με ασφάλεια σπίτι του. Τέλος, δες, η φουρτούνα τι θετικό επέφερε και πως σε άλλαξε αυτή η διαδρομή.

Μην σε μετράς στα ρίσκα αλλά στις δυνάμεις σου! Και τώρα αποφάσισε. Εσύ στον ρόλο του θύματος ζώντας το ”θείο δράμα σου ”ή Καπετάνιος στην κοσμική απεραντοσύνη; Η επιλογή δική σου. Βίρα τις άγκυρες των στερεότυπων πλαστών δημιουργημάτων σου. Το μυστικό της αλλαγής της σκέψης είναι να γίνεις παρατηρητής της σκέψης σου, άρα καπετάνιος στο καράβι σου. Γιατί δεν βρίσκεσαι ούτε στην πρύμνη ούτε στη πλώρη. Είσαι ο καπετάνιος και κρατάς το τιμόνι του νου σου ΤΩΡΑ.

Έλεγξε τις σκέψεις σου και πέταξε από το πλοίο ό,τι δεν ωφελεί. Άδειασε το κουτί με τα νοητικά σκουπίδια στο αμπάρι, που είναι γεμάτα από δεσμευμένα παλιά συναισθήματα και σκέψεις παγιωμένες και ανούσιες. Πέτα περιορισμούς και στερεότυπα. Φόρεσε τον ισχυρό μανδύα που αποκαλύπτει την μεγαλοπρέπεια αυτού που οδηγεί με σθένος και υπόσταση το καράβι της ζωής του!

Πρόσω ολοταχώς Καπετάνιε! Αγέρωχος ατενίζεις τον ορίζοντα με τα μάτια του ιερού αναζητητή της αλήθειας. Υπομονή, ο νοητικός σου ήλιος θα λάμψει και πάλι φωτεινός και υπέρλαμπρος αποκαλύπτοντας σου το θείο ουράνιο τόξο, σημάδι ότι είσαι και πάλι εντός πορείας. Και έτσι είναι!

Συντάκτης | Χαρίκλεια Νικολαΐδου

https://enallaktikidrasi.com/                   Πηγή εικόνας.

-----------------------------------

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ

ΑΝ ΔΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΕΡΩΤΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗΣ, ΑΣ ΚΑΘΙΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ...

Κάθε ένας από εμάς είναι ένας κρίκος μιας συμπαντικής αλυσίδας. Είμαστε όλοι κύτταρα του ίδιου οργανισμού. Πίσω από κάθε αποτέλεσμα, στα παρασκήνια της ζωής, λαμβάνει χώρα ένας αόρατος χορός ανθρωπίνων δράσεων, μέχρις ότου αυτό εμφανιστεί στο προσκήνιο. Ένας συμπαντικός χορός, δίχως σύνορα, ακριβώς επειδή η σκέψη του ανθρώπου δεν έχει όρια.

Ανάμεσα στη σκέψη και στην εμφάνιση των συνεπειών της στο φυσικό πεδίο, μεσολαβεί μια αλληλουχία νόμων που μπαίνουν σε λειτουργία κι η συνδυασμένη δράση τους διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα. Μέσα σ’ αυτή την αλυσιδωτή δράση των νόμων κρύβονται οι απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, όσον αφορά στη χρονοκαθυστέρηση της εμφάνισης, στην καθημερινότητα, όλων όσων οι σκέψεις μας έχουν συλλάβει.

Για παράδειγμα, υπάρχει ο νόμος της έλξης με τις δικές του προϋποθέσεις κι ιδιότητες, ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος, ο νόμος των πεποιθήσεων, ο νόμος της συνήθειας, των συναισθημάτων, πάνω απ’ αυτά του Έρωτα, υπεράνω όλων ο συμπαντικός νόμος της Αγάπης (το άλφα με κεφαλαίο επειδή η Αγάπη είναι μια και μοναδική αλλά στη γη χρωματίζεται κατά το δοκούν και φυσικά εν πολλοίς γίνεται εγωιστική, ιδιοτελής).

Αν δεν δράσει κάποιος σύμφωνα με αυτούς τους δύο τελευταίους νόμους, Έρωτα κι Αγάπης, ας καθίσει καλύτερα εκεί που βρίσκεται, γιατί τα αποτελέσματα θα είναι πολύ φτωχά, σχεδόν μηδαμινά, αλλά ακόμη κι ως τέτοια, κάποτε, θα γίνουν ορατά.

Το παρόν άρθρο αποτελεί μέρος της σειράς άρθρων: «Το λυχνάρι του Αλαντίν»

Συντάκτης | Κωνσταντίνος Σμιξιώτης

https://enallaktikidrasi.com/

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΩΣ ΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥΣ

Όλα όσα μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους μέσω της σκέψης, θα εμφανιστούν αργά ή γρήγορα εδώ. Η σκέψη δρα σαν ένας ανιχνευτής, που ανακαλύπτει το επιθυμητό μέσα σε έναν κόσμο άπειρων, εν αναμονή υλοποίησης, επιλογών. Οποιαδήποτε παραλλαγή μιας ιδέας ή όσες άλλες ιδέες κι αν σκεφτεί είναι ήδη διαθέσιμες ώστε να συντονιστεί μαζί τους. Αυτό είναι το έργο της σκέψης κι όποιος τη θέσει υπό τον έλεγχο του, μπορεί να συλλάβει ότι επιθυμεί.

Αυτή η εικονοποίηση είναι γνωστή κι ως φαντασία κι επειδή όλα όσα μπορεί και βλέπει είναι υπαρκτά, η φαντασία δεν είναι παρά ένα παράθυρο με θέα στην πραγματικότητα. Όταν η σκέψη-φαντασία εστιάζει σε μια συγκεκριμένη εικόνα τότε αρχίζει η δράση του νόμου της έλξης. Ο Νίτσε είχε πει χαρακτηριστικά: «Μη κοιτάς για πολύ την άβυσσο γιατί θα της μοιάσεις» Θεωρώ πως τα λόγια του αποκτούν πραγματική υπόσταση, αν κάποιος τα συνδυάσει με όλα τα παραπάνω.

Μένει να δούμε τώρα, το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό. Πως η σκέψη μορφοποιεί την ύλη; Τι ακριβώς είναι ο συνειδητός δημιουργικός οραματισμός; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να το ζήσουμε; Τίποτε δεν γίνεται τυχαία, κάθε αποτέλεσμα έχει μια αιτία κι αν οι πολλοί νόμοι που ενέχονται σ’ αυτή τη διαδικασία το κάνουν να φαντάζει πολύπλοκο, να θυμάστε πως, η σκέψη είναι αυτή που τους θέτει σε τροχιά, καθώς αυτή είναι η αρχή που δίνει ζωή στις εικόνες κι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Όλη η αξία βρίσκεται στη σκέψη, στην ποιότητα της και στη ζέση που έχουμε γι αυτή.

«Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε» είπε ο Βούδας. Θα χρειαστεί να ανέβουμε ένα επίπεδο πιο πάνω, αν θέλουμε να διεισδύσουμε περισσότερο στη φύση του μηχανισμού σκέψης-υλοποίησης και να δώσουμε μια πιο καθαρή εικόνα της λειτουργίας του. Γύρω μας μαίνεται ένας αόρατος πόλεμος σκέψεων-μορφών, σε ένα επίπεδο, στο οποίο, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε πρόσβαση. Μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση αλλά για την ώρα δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με αυτό. Είναι όμως πραγματικότητα, παρόλο που δεν γίνεται ορατή κι άμεσα αντιληπτή, το γεγονός ότι, αμέτρητες μορφές στο αστρικό συμμαχούν ή αντιπαλεύουν, καθώς πασχίζουν να εκδηλώσουν στο φυσικό πεδίο, τον εαυτό τους.

Όλες αυτές οι μορφές δεν είναι τίποτε άλλο από σκέψεις που αιωρούνται στην αστρική «ατμόσφαιρα», έτοιμες για την κάθοδο τους, στο πυκνότερο επίπεδο ύλης: το φυσικό. Όταν συμμαχούν κι ενσωματώνονται είναι ακόμη πιο έντονο το φαινόμενο που θα εκδηλωθεί θετικό ή αρνητικό ενώ, όταν είναι αντικρουόμενες μπορεί και να αλληλοεξουδετερωθούν.

Υπάρχουν φορές, που είναι και το πιο σύνηθες φαινόμενο, η σκέψη να συντονίζεται με προϋπάρχουσες σκέψεις-εικόνες, οι οποίες όμως έχουν παραμείνει μετέωρες στο άυλο πεδίο, επειδή εγκαταλείφθηκαν, πριν πάρουν φυσική μορφή από κάποιον άλλο άνθρωπο. Αν συμβεί αυτό, τότε, η ημιτελής αυτή σκέψη-μορφή αναζωογονείται κι αρχίζει πάλι την προσπάθεια της, να εμφανιστεί στο δικό μας κόσμο. Η νέκρωση μιας σκέψης επιτυγχάνεται όταν την παραμελήσουμε, όταν αδιαφορήσουμε.

Μιλάμε για τα αντικείμενα των σκέψεων σαν να πρόκειται για κάτι που έχει ζωή κι όσο κι αν ακούγεται γραφικό, πράγματι έχουν ζωή, όπως έχουν και νοημοσύνη. Είναι ενεργειακές οντότητες που φέρουν ως σχήμα την εικόνα που έχουμε κατά νου, τη στιγμή της σύλληψης. Η σκέψη τα ανέσυρε απ’ τη συμπαντική τράπεζα ιδεών κι εμφύσησε μέσα τους πνοή ζώσα, με λίγα λόγια, η ηλεκτρομαγνητική της ενέργεια τα ενέπνευσε.

Το παρόν άρθρο αποτελεί μέρος της σειράς άρθρων: «Το λυχνάρι του Αλαντίν»

Συντάκτης | Κωνσταντίνος Σμιξιώτης

https://enallaktikidrasi.com/

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ ΑΦΟΥ ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ

Όταν αναδυθεί στο μυαλό του ανθρώπου μια επιθυμία-σκέψη, όποια κι αν είναι αυτή, αμέσως απελευθερώνεται μια ποσότητα αιθερικής ενέργειας απ’ το σημείο που βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια, στη ρίζα της μύτης, που στον εσωτερισμό αποκαλείται τρίτο μάτι. Η ικανότητα αυτής της όρασης παρέμεινε στον άνθρωπο αν και σε λήθαργο κι όταν αυτός ανελιχθεί και πάλι, πνευματικά, θα μπορέσει να την ενεργοποιήσει μέσα από ένα άλλο σώμα, το οποίο επίσης διαθέτει: το αστρικό, αυτό με το οποίο ταξιδεύει η ψυχή όταν το φυσικό σώμα κοιμάται.

Καθώς γεννιέται αυτή η ενεργειακή μορφή που στο μυθιστόρημα του Αλαντίν δεν είναι παρά το γνωστό μας Τζίνι, ξεκινά το ταξίδι της με προορισμό το σκοπό για τον οποίο γεννήθηκε. Τι ευχή-σκέψη κάνατε; Μήπως μια σκέψη θυμού; Η οντότητα που συλλάβατε, μόλις απελευθερωθεί, θα αναζητήσει ενεργειακή τροφή, περιπλανώμενη, εκεί όπου υπάρχει θυμός. Αν δεν βρει θυμό θα κάνει τα πάντα για να προκληθεί, έτσι ώστε να τον απορροφήσει, αφού έχει γεννηθεί φορτισμένη με αυτό το συναίσθημα.

Στο τέλος, η οντότητα θα επιστρέψει στην πηγή της, ακόμη πιο πεινασμένη και θα απαιτήσει να τραφεί απ’ την ενέργεια του δημιουργού της. Έτσι, όταν κάποιες στιγμές νιώθουμε εξαντλημένοι, αναίτια, ίσως να έχουμε δεχθεί μια τέτοιου είδους επίθεση από δική μας σκέψη, που μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, επέστρεψε ξανά στη πηγή της. Είναι έκδηλο από τα προηγούμενα, πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε οραματισμούς αγάπης και γενικά θετικών σκέψεων αφού θα ωφεληθούμε άμεσα κι έμμεσα απ’ τις ενέργειες αυτές.

Το παρόν άρθρο αποτελεί μέρος της σειράς άρθρων: «Το λυχνάρι του Αλαντίν»

Συντάκτης | Κωνσταντίνος Σμιξιώτης

https://enallaktikidrasi.com/

Η ΜΑΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Η σκέψη είναι το όχημα του Νου, διαμέσου του οποίου ταξιδεύει σε άπειρους κόσμους, οι δε εικόνες που μεταβιβάζει στον εγκέφαλο μας είναι η υλική μορφή αυτής της θέας. Είναι το μέσο της επικοινωνίας του με οτιδήποτε έχει νοημοσύνη, σαν μια μορφή άηχου λόγου.

Συνομιλούμε μέσω της σκέψης, ακόμη και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Πολλοί νομίζουν ότι η σκέψη κατασκευάζει, ότι είναι δημιουργική αλλά στην ουσία η σκέψη είναι συντονισμός με οτιδήποτε προϋπάρχει ως αρχέτυπο στον κόσμο των ιδεών. Αν μπορείς να δεις κάτι με τα μάτια του νου, τότε είναι ήδη υπαρκτό κι η έλξη του στο φυσικό πεδίο αρχίζει, μέσα απ’ την επιθυμία να το φέρεις κοντά σου. Η σκέψη δεν παράγει ύλη αλλά μορφοποιεί την αιθερική Ύλη, μέσα στην οποία ο άνθρωπος κυριολεκτικά πλέει αλλά και τον διαπερνά. Τα πάντα γύρω μας ορατά κι αόρατα είναι Ύλη, σε διάφορες βαθμίδες πυκνότητας.

Η σκέψη, λοιπόν, είναι ένα εργαλείο, ένας μηχανισμός, που αν τεθεί υπό έλεγχο τότε μέσω του συνειδητού οραματισμού, θα έλξει με την ηλεκτρομαγνητική της δύναμη, την εικόνα που έχει πλάσει, θέτοντας σε λειτουργία τον νόμο της έλξης. Ο νους όμως αρέσκεται να καλπάζει σε ξέφρενους ρυθμούς κι έτσι συνήθως οι εικόνες που γεμίζουν το μυαλό μας διαδέχονται η μία την άλλη με την ταχύτητα του φωτός. Αν δεν ελέγξουμε τη σκέψη χαλιναγωγώντας τον νου, τότε τον έλεγχο της τον αναλαμβάνει μια επιθυμία, η οποία αναζητά την εικόνα αυτού που θέλει, μέσα στις άπειρες πιθανότητες ιδεών που υπάρχουν στο σύμπαν.

Είναι γνωστό, ακόμη και σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ότι, πριν από μια δράση προηγείται μια σκέψη, η οποία εικονοποιείται. Ακόμη κι αν διαφεύγει της αντίληψης μας, οι σκέψεις αναδύονται κατά χιλιάδες και με ιλιγγιώδη ταχύτητα αλλά ο λόγος που δεν είναι όλες συνειδητές, δεν είναι ο ορμητικός τρόπος που γεννιούνται. Σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο που ζούμε και συνεπώς ο καθένας μπορεί να κατανοήσει, σε ποιο βαθμό ελέγχει τον εαυτό του άρα και το νου του. Στην ουσία, η υλοποίηση όλων των φαινομένων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τρόπο που ζει ο κάθε άνθρωπος. Όταν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι στο παρόν και ζούμε μια ζωή που κυλά αφηρημένα, δίχως εγρήγορση, είναι λογικό να αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα με απορία και δέος, σαν κάτι ξενόφερτο κι αποκομμένο από μας.

Αυτό όμως που δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό, δεν είναι τόσο η δύναμη της σκέψης αλλά η υλοποίηση των εικόνων-επιθυμιών που μας κατακλύζουν μέσω αυτής κι η εμφάνιση τους στη ζωή μας.

Το παρόν άρθρο αποτελεί μέρος της σειράς άρθρων: «Το λυχνάρι του Αλαντίν»

Συντάκτης | Κωνσταντίνος Σμιξιώτης

https://enallaktikidrasi.com/

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ: ΕΚΠΕΜΠΟΝΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Ο συνδυασμός του τρόπου που σκεφτόμαστε και νιώθουμε δημιουργεί μια ηλεκτρομαγνητική υπογραφή που επηρεάζει κάθε άτομο του σύμπαντος.

Εφόσον κάθε δυνατότητα στο σύμπαν είναι ένα κύμα πιθανότητας που έχει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και ενέργεια στη φύση, συμπεραίνουμε ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα μας δεν αποτελούν εξαίρεση.

Για την πιο εύκολη κατανόηση αυτής της ιδέας, θεωρώ ότι οι σκέψεις είναι το ηλεκτρικό φορτίο στο κβαντικό πεδίο και τα συναισθήματα το μαγνητικό φορτίο. Οι σκέψεις που κάνουμε εκπέμπουν ένα ηλεκτρικό σήμα στο πεδίο. Τα συναισθήματα που δημιουργούμε ελκύουν σαν μαγνήτης τα γεγονότα πίσω σε μας. Ο συνδυασμός του τρόπου που σκεφτόμαστε και νιώθουμε δημιουργεί μια υπόσταση, η οποία γεννά μια ηλεκτρομαγνητική υπογραφή που επηρεάζει κάθε άτομο του σύμπαντος. Αυτό μας κάνει να αναρωτηθούμε, «Τι ακριβώς εκπέμπουμε (συνειδητά ή ασυνείδητα) σε καθημερινή βάση;».

Όλες οι εν δυνάμει εμπειρίες υπάρχουν ως ηλεκτρομαγνητικές υπογραφές στο κβαντικό πεδίο. Υπάρχει ένας άπειρος αριθμός πιθανών ηλεκτρομαγνητικών υπογραφών (για την ευφυΐα, τα πλούτη, την ελευθερία, την υγεία), οι οποίες υφίστανται ήδη ως ενεργειακά μοτίβα συχνότητας. Εάν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο αλλάζοντας την υπόσταση μας, το οποίο αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη πιθανότητα στο κβαντικό πεδίο πληροφοριών, αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας θα πλησιάσει το γεγονός αυτό ή το ίδιο το γεγονός θα βρει εμάς;

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr Joe Dispenza «Σπάσε τη Συνήθεια να Είσαι ο Εαυτός σου», Εκδόσεις Link Media

https://enallaktikidrasi.com/

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Γιατί αξίζεις πολύ περισσότερο από ό,τι τα τελευταία χρόνια μας έκαναν να πιστέψουμε.

Του Γιάννη Αραχωβίτη

Ίσως τώρα, παρά ποτέ άλλοτε, να χρειάζεται να το πιστέψουμε ότι, ναι, έχουμε γεννηθεί για κάτι περισσότερο από το απλώς να πηγαινοερχόμαστε σε μια δουλειά, μόνο και μόνο για να πληρώνουμε τους λογαριασμούς.

Τώρα κινδυνεύουμε περισσότερο από ποτέ να εγκαταλείψουμε την ελπίδα, την προσπάθεια , την αντίδραση. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, μας πνίγει η αγωνία, μας παραλύει ο φόβος και μας τρομάζει το αβέβαιο αύριο. Γιατί όταν την ψυχή μας την πλακώνει η μαυρίλα είναι δύσκολο να δούμε το φως. Να δούμε ότι είμαστε εδώ για κάτι μεγαλύτερο. Ότι αξίζουμε μια ζωή με περισσότερη προοπτική.

Μην αφήσουμε την ψυχική, νοητική και πνευματική παραλυσία της εποχής, σαν πέπλο, να μας σκεπάσει τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια. Πρέπει να πιστεύουμε στο μεγαλείο της ύπαρξής μας, στην μοναδικότητά μας, στις δυνάμεις μας. Και θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε εκείνες τις δυνάμεις που σίγουρα υπάρχουν μέσα μας για να αλλάξει η ψυχολογία μας. Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα όταν θέλει και αποφασίσει να εργαστεί με πίστη, με θέληση και δύναμη.

Ο καθένας μας διαθέτει αυτές τις αρετές μέσα του. Απλώς πρέπει να τις ξεθάψουμε και να οπλιστούμε με ενθουσιασμό, με πείσμα και επιμονή. Ξανά και ξανά έχει αποδειχτεί ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει αυτόν που πραγματικά θέλει. Βρες το δικό σου κουμπί και πίστεψε σε σένα. Γιατί αξίζεις πολλά περισσότερα από ότι νομίζεις. Γιατί αξίζεις πολύ περισσότερο από ό,τι τα τελευταία χρόνια μας έκαναν να πιστέψουμε.

Συντάκτης | Γιάννης Αραχωβίτης

https://enallaktikidrasi.com/

-----------------------

ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΟ ΦΩΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ

Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ…

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

13 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ

Φίλοι μου, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου του 2010 δημοσιεύτηκε η πρώτη ανάρτηση στο ιστολόγιο.

Το ΕΝΝΕΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ, συμπληρώνει σήμερα 13 χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!!!

Σείριος (Χ. Γ.)

Είθε να έρθουν καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας, για τον καθ' έναν χωριστά και για όλον τον κόσμο!!!

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

ΕΥΡΥΔΙΚΗ, ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΣΙΡΡΑ - Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

«Στο σχήμα της Ήρας, της βασίλισσας των θεών, αιώνιας νύφης του ιερού γάμου, η Ευρυδίκη επιφαίνεται ευκλεής στο βασιλικό ιερό των Αιγών, όπως η Ειρήνη στην αγορά της Αθήνας, γιατί με τον καρπό της κοιλίας της (τρεις βασιλιάδες) έσωσε τον λαό της και χάρισε δόξα και πλούτο στους Μακεδόνες», όπως λέει  η κυρία Κοτταρίδη

Γιατί η Ευρυδίκη ήταν μια γυναίκα, που άλλαξε την Ιστορία. Έχαιρε μάλιστα τέτοιας εκτίμησης, αυτή η άξια κόρη του βασιλικού οίκου της Λυγκηστίδος και αγέρωχη σύζυγος βασιλιά, ώστε στα αναθήματά της να αναφέρεται ως άνδρας, με το πατρώνυμό της: Ευρυδίκα Σίρρα (Ευρυδίκη, κόρη του Σίρρα).

Όπως αφηγείται η αρχαιολόγος το 368/7 π.Χ. ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για το βασίλειο των Μακεδόνων. Ο βασιλιάς Αμύντας Γ΄ που κατάφερε να το οδηγήσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, ανάμεσα από πολύ δύσκολες συμπληγάδες είχε πεθάνει δύο χρόνια πριν και ο νέος βασιλιάς, ο πρωτότοκος Αλέξανδρος Β΄  είχε δολοφονηθεί. Μια μεγάλη συνομωσία βρισκόταν έτσι σε εξέλιξη, με τον ανταπαιτητή Παυσανία να κερδίζει  διαρκώς έδαφος, έχοντας τη στήριξη των εχθρών, που έσφιγγαν από παντού τον κλοιό.  Και στο μεταξύ ο νόμιμος διάδοχος Περδίκκας ήταν ανήλικος ακόμη ενώ ο μικρότερος αδερφός του Φίλιππος κρατούνταν όμηρος στη Θήβα.

«Τότε ήταν που πήρε τα πράγματα στα χέρια της η χήρα βασίλισσα Ευρυδίκη», λέει η κυρία Κοτταρίδη. «Κάλεσε τον Αθηναίο στρατηγό Ιφικράτη, του θύμισε τους δεσμούς φιλίας, που τον ένωναν με τον οίκο του άντρα της, του ζήτησε υποστήριξη για τα ανήλικα παιδιά της και τα κατάφερε». Γιατί ο Ιφικράτης έδιωξε τον Παυσανία και ο Περδίκκας Γ΄ ανέβηκε στον θρόνο(365-359 π.Χ.). Έχοντας μέντορα τον μαθητή του Πλάτωνα, τον  Ευφραίο έγινε ο πρώτος πεφωτισμένος ηγεμόνας της ιστορίας, σκοτώθηκε όμως πολύ νέος, μαζί με 4.000 Μακεδόνες, πολεμώντας τους Ιλλυριούς.

Ο άλλος γιος της Ευρυδίκης, ο Φίλιππος Β΄(359-336 π.Χ.) ήταν αυτός, που έκανε την Μακεδονία πρώτη δύναμη, κυριάρχησε στα Βαλκάνια και ένωσε για πρώτη φορά τους Έλληνες. Ενώ ο εγγονός της Αλέξανδρος Γ΄ (336-323 π.Χ.) έφερε τον Ελληνισμό στις όχθες του Ινδού και έγινε ο πρώτος πολίτης της Οικουμένης.

«Η Ευρυδίκη έζησε αρκετά και πρόλαβε να δει τους κόπους του Φιλίππου να φέρνουν καρπούς. Πέθανε το 343 π.Χ. και ο γιος της την έθαψε με πρωτοφανή μεγαλοπρέπεια στον πρώτο μακεδονικό τάφο που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτήν στις Αιγές», λέει η κυρία Κοτταρίδη. « Ήταν περήφανη, γιατί έμαθε γράμματα, έστω και όντας ώριμη γυναίκα πια, και έτσι μπορούσε να χαίρεται των Μουσών τα δώρα».

Συμπαραστάτες και εμπνευστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη σημασία της Ελληνικής Παιδείας, υπήρξαν η γιαγιά του Ευρυδίκη και ή μητέρα του Ολυμπιάδα. Η γιαγιά του Ευρυδίκη – Βασίλισσα Μητέρα, στην οποία αποδιδόταν σεβασμός και εκτίμηση, είχε αφιερώσει βωμούς στην πρωτεύουσα, τις Αιγές, προς την Εύκλεια, «την αγαθή φήμη», που ήταν και η οδηγός του Αλεξάνδρου.

Η Ευρυδίκη είχε συνθέσει το επίγραμμα που συνόδευε το αφιέρωμά της προς τις Μούσες: 

«Ἡ Ευρυδίκη, κόρη του Σίρρα, αφιερώνει τούτο (του Ἑρμῆ) στις Μούσες της πόλης, επειδή μέσα στην ψυχή της είχε πόθο για γνώση. Ευτυχής μητέρα παιδιών που μεγάλωσαν φρόντισε να μάθει γράμματα τους καταγραφείς του ομιλούντος κόσμου».

https://www.portraits.gr/ , https://greatalexander.gr/ , https://el.wikipedia.org/

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΑΝΟΗΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Μια πρωτότυπη έρευνα έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης εξετάζοντας ποιος είναι ο χειρότερος τύπος ανόητης συμπεριφοράς.

Υπάρχουν πολλές ανόητες συμπεριφορές και πράξεις στις οποίες μπορεί να υποπέσει κανείς, όμως, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Balazs Aczel, θέλησαν να μάθουν ποια είναι η πιο ανόητη.
Έτσι, ύστερα από μελέτη διαφόρων ιστοριών, μέσα από blogs και forums, και μεμονωμένων συνεντεύξεων που πήραν, κατέληξαν στις τρεις πιο ανόητες συμπεριφορές που μπορεί να επιδείξει ο άνθρωπος.

Πρώτη, με διαφορά, είναι η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων ενός ατόμου. Δηλαδή, το να φέρεται κανείς με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιάζει μια άγνοια για τις πραγματικές του ικανότητες και να υπερεκτιμά εαυτόν.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η «αφηρημάδα», το να συμπεριφέρεται δηλαδή κανείς σαν να μην αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του και να «ταξιδεύει» στον κόσμο του. 

Τέλος, τρίτη πιο ανόητη συμπεριφορά, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η έλλειψη αυτοελέγχου.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

-----------------------------------

Η ΣΙΓΗ

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ…

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

ΔΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΝΥΜΗΔΗΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ

Στις 8 Νοεμβρίου 2020, το διαστημόπλοιο Juno της NASA διέσχισε μια ισχυρή δέσμη ηλεκτρονίων μεταξύ του Δία και του Γανυμήδη, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Δία. Οι ερευνητές του Southwest Research Institute στο Τέξας, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του Juno, διερεύνησαν την ροή των σωματιδίων που κινείται κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του μαγνητικού πεδίου που συνδέει τον Γανυμήδη με τον Δία, και την σχέση που έχουν με τα σέλαα του δορυφόρου με τα αντίστοιχα στον βόρειο και νότιο πόλο του Δία.

Τα σέλαα του Δία είναι πολύ πιο έντονα από αυτά της Γης, ενώ ο Γανυμήδης είναι ο μόνος δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα που έχει το δικό του μαγνητικό πεδίο και το δικό του σέλας.

Τα δεδομένα που συνέλλεξε το Juno, από τις εξαιρετικά κοντινές του πτήσεις στον Δία, αποκάλυψαν ότι αυτά τα σέλαα είναι πολύ πιο περίπλοκα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Η μίνι-μαγνητόσφαιρά του Γανυμήδη, αλληλεπιδρά με την μεγάλη μαγνητόσφαιρα του Δία, δημιουργώντας ροή ηλεκτρονίων κατά μήκος των γραμμών μαγνητικού πεδίου του Δία, τα οποία μπορούν να ανιχνευθούν από το Juno.

Η μαγνητική σχέση Δία-Γανυμήδη θα διερευνηθεί περαιτέρω από αποστολή του Juno, καθώς επίσης και από την επικείμενη αποστολή JUICE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Πηγή: https://doi.org/10.1029/2021GL096994(linkis external).

https://physicsgg.me/

Μετανάστευση εξωγήινων πολιτισμών και διαστρικός αποικισμός

Η μετανάστευση προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών, στο εσωτερικό των πλανητικών τους συστημάτων ή προς άλλα πλανητικά συστήματα, μπορεί να προκαλέσει παρατηρήσιμα ίχνη, εξαιτίας των τεχνοκατασκευών και των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν στο ταξίδι τους. Η αναζήτηση τεχνο-υπογραφών που παράγονται από τον αποικισμό εξωγήινων πολιτισμών αναφέρεται ως Search for Μigrating Εxtraterrestrial Ιntelligence (SMETI).

Στην δημοσίευση με τίτλο ‘Migrating extraterrestrial civilizations and interstellar colonization: implications for SETI and SETA’ η Irina Romanovskaya υποστηρίζει ό,τι οι εξωγήινοι πολιτισμοί μπορεί να χρησιμοποιούν πλανήτες, αποδεσμευμένους από το μητρικό τους άστρο που κινούνται ελεύθερα, για την διαστρική τους μεταφορά ώστε να εξερευνήσουν και να αποικίσουν νέα πλανητικά συστήματα. Προτείνει επίσης πιθανές τεχνολογίες και τεχνουργήματα που μπορούν να παραχθούν από εξωγήινους πολιτισμούς με σκοπό την μετατροπή και χρήση πλανητών ως διαστρικών διαστημοπλοίων, καθώς και στρατηγικές για την αναζήτηση και τον εντοπισμό από τη Γη τέτοιων εξωγήινων τεχνολογικών κατασκευών.

Η ικανότητα να ταξιδεύει κανείς με διαστημόπλοιο προς άλλα άστρα καθορίζεται από τους νόμους της μηχανικής, του συστήματος πρόωσης, της μάζας του διαστημικού σκάφους, των μέσων υποστήριξης της ζωής και της προστασίας από την διαστημική ακτινοβολία, την διαστρική ύλη, τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κλπ. Ένα διαστημόπλοιο που κινείται με σχετικιστικές ταχύτητες μπορεί να υποστεί σοβαρή ζημιά από τις αλληλεπιδράσεις του με το διαστρικό μέσο.

Ένα υποθετικό διαστρικό διαστημόπλοιο που μεταφέρει μεγάλους πληθυσμούς και ταξιδεύει με ταχύτητα μικρότερη από το 1% της ταχύτητας του φωτός, θα έφτανε σε κάποιο άλλο πλανητικό σύστημα μετά από αρκετούς αιώνες. Η υγεία των επιβατών και η μεταφορά γνώσεων και δεξιοτήτων στις επόμενες γενιές στο διαστημόπλοιο θα απαιτούσε πολύ μεγάλο αριθμό επιβατών. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, χρειάζονται έως και 44.000 άνθρωποι για να επιβιώσουν με καλή υγεία κατά την διάρκεια 150 ετών διαστρικού ταξιδιού (κάποιες άλλες μελέτες θεωρούν απαραίτητο έναν πληθυσμό ~250.000 ατόμων). Ο αριθμός των επιβατών, είναι ανάλογος με το μέγεθος του διαστημικού σκάφους, κι ένα τέτοιο διαστημόπλοιο φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο ή, ίσως, αδύνατο να κατασκευαστεί και να ταξιδέψει προς τα άστρα.

Έτσι, η χρήση ελεύθερων πλανητών ως διαστημόπλοια με σκοπό την διαστρική μετανάστευση πλεονεκτεί για τους εξής λόγους:  Οι ελεύθεροι πλανήτες διαθέτουν άφθονο χώρο και εξασφαλίζουν μεγάλες ποσότητες πόρων για την άνετη διαβίωση και ανάπτυξη τεχνολογιών. Ορισμένοι πλανήτες που κινούνται ελεύθερα μπορεί να έχουν έναν επιφανειακό (ή υπόγειο) ωκεανό. Επιπλέον, το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θωράκιση από την ακτινοβολία του διαστήματος. Οι πλανήτες διαθέτουν και το πλεονέκτημα της σταθερής επιφανειακής βαρύτητας για τους διαστρικούς ταξιδιώτες.

Εννοείται φυσικά πως οι προηγμένοι πολιτισμοί μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνολογίες πρόωσης για τον έλεγχο της κίνησης των ελεύθερων πλανητών, έτσι ώστε να κατευθύνονται στον τελικό τους προορισμό.

Πηγή: https://www.cambridge.org/

https://physicsgg.me/

Στ. Κριμιζής στο Πρώτο Πρόγραμμα: Όνειρα θερινής νυκτός όσα λέει ο Μασκ για μετοίκηση στον Άρη – Να σώσουμε τη Γη – Δεν υπάρχει «Κιβωτός του Νώε»

«Όνειρα θερινής νυκτός» και «παραπλανητικές σκέψεις» χαρακτήρισε τα όσα λέει ο Έλον Μασκ ότι «θα μπορούμε να μπούμε σε διαστημόπλοια και να μετοικήσουμε στον Άρη», ο Σταμάτης Κριμιζής, ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Διότι δεν υπάρχει περιβάλλον στον Άρη το οποίο να μπορεί να υποστηρίξει την ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μια μαζική μετοίκηση σε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας την ανάγκη «να διασώσουμε αυτό το διαστημόπλοιο που λέγεται Γη και στο οποίο είμαστε επιβάτες». «Δεν υπάρχει “Κιβωτός του Νώε” για να μας σώσει.

Είναι τόσο βασικό αυτό, που νομίζω ότι αναγκαστικά η ανθρωπότητα θα πρέπει να το διαχειριστεί σωστά και να περιορίσει τη χρήση καυσίμων τα οποία προσθέτουν διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα και με αυτό τον τρόπο να επιβιώσει ο πλανήτης. Δεν υπάρχει άλλη λύση» ξεκαθάρισε.

Περισσότερα: https://www.ertnews.gr/

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΡΗΤΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

Δεν πρέπει λοιπόν, αγαπητέ μου, να νοιαζόμαστε τόσο πολύ τί θα ειπεί για μας ο πολύς ο κόσμος, 

αλλά τί θα ειπεί εκείνος που γνωρίζει για τα δίκαια και τα άδικα.

"Οὐκ ἄρα, ὦ βέλτιστε, πάνυ ἡμῖν οὕτω φροντιστέον τί ἐροῦσιν οἱ πολλοὶ ἡμᾶς, ἀλλ᾽ ὅτι ὁ ἐπαΐων περὶ τῶν δικαίων καὶ ἀδίκων"

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Από το έργο του ΠΛΑΤΩΝΟΣ – ΚΡΙΤΩΝ  [48a - 48b] (Ή περί πρακτέου ηθικός)

https://www.greek-language.gr/ , Alpha Ωmega

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

ΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΟ ΚΟΣΜΟ

Η Γεωμετρία της Αρχαίας Ελλάδας αντέχει για περισσότερες από δύο χιλιετίες, ακόμη και μετά τη σχετικότητα και την κβαντομηχανική.

Ο Ευκλείδης έγραψε το διάσημο εγχειρίδιο γεωμετρίας του, τα «Στοιχεία», περί το 300 π.Χ. Πρόκειται για ένα αριστούργημα στοχασμού και παρουσίασης. Τα «Στοιχεία» συνάγουν άφθονα, απροσδόκητα και ισχυρά αποτελέσματα διαμέσου μερικών ξεκάθαρα διατυπωμένων, «αυτονόητων» υποθέσεων, ή αλλιώς αξιωμάτων. Χρησίμευσε στην εκπαίδευση πολλών γενιών μαθητών όχι μόνο στην Γεωμετρία, την επιστήμη του χώρου και της μέτρησης, αλλά και στην τέχνη της καθαρής σκέψης και των λογικών συμπερασμάτων. Πολλά έχουν συμβεί στην επιστήμη από τότε που εμφανίστηκε το βιβλίο πριν από δύο χιλιετίες και πλέον αλλά κατά κάποιο τρόπο, – αν και υπήρξαν μερικές πολύ αργές αλλαγές – ο Ευκλείδης αντέχει.

Το σύστημα της κλασικής μηχανικής και βαρύτητας του Isaac Newton και το σύστημα ηλεκτρομαγνητισμού του James Clerk Maxwell χτίστηκαν πάνω στα θεμέλια της Ευκλείδειας Γεωμετρίας. Πρόσθεσαν σωματίδια, πεδία και δυνάμεις, αλλά ο χώρος στον οποίο ζούσαν αυτά τα αντικείμενα ήταν του Ευκλείδη.

Ένα από τα αξιώματα του Ευκλείδη, το λεγόμενο αξίωμα της παραλληλίας, φάνηκε σε πολλούς μεταγενέστερους αναγνώστες λιγότερο πειστικό από τα υπόλοιπα. Λέει ότι οι κάθετοι που φέρονται από δύο διαφορετικά σημεία σε μια ευθεία δεν τέμνονται ποτέ, αλλά ότι όλα τα υπόλοιπα ζεύγη ευθειών που διέρχονται από αυτά τα σημεία τέμνονται μία φορά. Τον 19ο αιώνα, οι μαθηματικοί έδειξαν ότι τροποποιώντας λίγο το αξίωμα της παραλλλίας του Ευκλείδη και διατηρώντας τα υπόλοιπα αξιώματά του, μπορούμε να πάρουμε μια όμορφη —και συνεπή— περιγραφή του πως λειτουργεί η Γεωμετρία στην επιφάνεια μιας σφαίρας.

Ο Γερμανός μαθηματικός Bernhard Riemann ακολούθησε μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση. Εμπνευσμένος από την προοπτική της περιγραφής επιφανειών και υπερεπιφανειών περισσότερων διαστάσεων, πρότεινε ότι η Ευκλείδεια Γεωμετρία γίνεται ακριβής σε μικρές αποστάσεις (όπου η επίδραση της καμπυλότητας είναι αμελητέα), αλλά για να περιγράψει κανείς την μεγάλης κλίμακας Γεωμετρία πρέπει να συνδυάσει τις τοπικές περιγραφές. Όπως για παράδειγμα, ένας σκιέρ που κατεβαίνει ένα ανώμαλο βουνό, ενώ προσπαθεί να διανύσει μια ευθεία, στην συνολική του πορεία διανύει μια καμπύλη.

Η ειδική θεωρία της σχετικότητας του Albert Einstein το 1905 ενέπνευσε έναν από τους δασκάλους του, τον Hermann Minkowski, να προτείνει μια ακόμα γενίκευση της Ευκλείδειας Γεωμετρίας. Τελειώνοντας τη διάλεξή του «Χώρος και Χρόνος» το 1908, διακήρυξε: «Εφεξής ο χώρος και ο χρόνος από μόνοι τους, είναι καταδικασμένοι να ξεθωριάσουν σε απλές σκιές και μόνο ένα είδος ένωσης των δύο θα διατηρήσει μια ανεξάρτητη πραγματικότητα». Ωστόσο, ο χωροχρόνος του Minkowski εξακολουθεί να έχει τις ρίζες του στον Ευκλείδη. Ενσωματώνει μια γενίκευση του αξιώματος παραλληλίας και το «χωρικό» μέρος του σε οποιαδήποτε σταθερή στιγμή είναι ο καθαρά Ευκλείδειο. Απέμεινε στον Αϊνστάιν να κάνει για τον Minkowski ότι είχε κάνει ο Riemann για τον Ευκλείδη, δηλαδή να εισάγει την καμπυλότητα του χωροχρόνου στην γενική θεωρία της σχετικότητας του 1915.

Αυτό το πλαίσιο λειτούργησε άψογα. Υποστηρίζει εφαρμογές που ο Ευκλείδης δεν φαντάστηκε ποτέ, όπως οι έννοιες των διαστελλόμενων συμπάντων, των βαρυτικών κυμάτων και (θεωρητικά) τις σκουληκότρυπες που συνδέουν απομακρυσμένα μεταξύ τους μέρη. Όμως, το πλαίσιο του Αϊνστάιν εξακολουθεί να είναι με αναγνωρίσιμο τρόπο Ευκλείδειο, επεκταμένο και προσαρμοσμένο ώστε να εισάγει τον χρόνο και την μεγάλης κλίμακας καμπυλότητας.

Τα κβαντικά φαινόμενα μπορεί να φαίνεται πως υπονομεύουν τις πιο θεμελιώδεις έννοιες του Ευκλείδη για τον χώρο: την δυνατότητα να τον διαιρέσουμε σε μικρά κομμάτια και να τον μετρήσουμε με κανόνες και διαβήτες. Οι κβαντικοί χάρακες αποτελούνται από άτομα και τα άτομα είναι θολά συγκροτήματα κυματοειδών ηλεκτρονίων. Οι μεταγενέστερες εξελίξεις στα μαθηματικά κατέστησαν επίσης αυτές τις Ευκλείδειες υποθέσεις το αντίθετο του «αυτονόητου».

Κι όμως το Καθιερωμένο Πρότυπο των θεμελιωδών αλληλεπιδράσεων εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την σκέπη του Ευκλείδη. Τα σχετικιστικά κβαντικά πεδία εξακολουθούν να ζουν στο συνεχές του Ευκλείδη – ή ακριβέστερα, στην επικαιροποίησή του από τον Αϊνστάιν. Για μένα, πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα αυτού που ο Eugene Wigner αποκάλεσε «η παράλογη αποτελεσματικότητα των μαθηματικών στις φυσικές επιστήμες».

Frank Wilczek (βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2004)- https://www.wsj.com/

https://physicsgg.me/