Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΚΕΙ ΕΞΩ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΩ

Αναφορές το 1996 ότι ένας μετεωρίτης από τον Άρη που βρέθηκε στην Ανταρκτική μπορεί να περιέχει απολιθωμένα υπολείμματα ζωντανών οργανισμών οδήγησαν τον τότε αντιπρόεδρο Al Gore να συγκαλέσει μια συνάντηση επιστημόνων, θρησκευτικών ηγετών και δημοσιογράφων για να συζητήσουν τις συνέπειες μιας πιθανής ανακάλυψης εξωγήινης ζωής . 

Ο Γκορ μπήκε στο δωμάτιο οπλισμένος με ερωτήσεις στις κάρτες, αλλά, σύμφωνα με τον φυσικό και συνεργάτη του ΜΙΤ, Κλοντ Ρ. Κανιζάρες, τις άφησε κάτω και έκανε την πρώτη ερώτηση: Τι θα σήμαινε μια τέτοια ανακάλυψη για τους πιστούς; Ακολούθησε σιωπή και τότε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου DePaul, Jack Minogue, ένας ιερέας, είπε:
«Λοιπόν, κύριε Αντιπρόεδρε, αν δεν τραγουδάει και δεν χορεύει, δεν χρειάζεται πραγματικά να ανησυχούμε πολύ από ιεραποστολική άποψη».

Όλοι γέλασαν καλά και μετά προχώρησαν στη σοβαρή δουλειά της εξερεύνησης των συνεπειών μιας τόσο ιστορικής και ανησυχητικής ανακάλυψης - μια συζήτηση που συνεχίστηκε για δύο ώρες.
Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν τώρα τον μετεωρίτη ως απόδειξη της ζωής στον Άρη, αλλά η προετοιμασία του κοινού για μια πιο οριστική ανακοίνωση συνεχίζεται. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλά συνέδρια και τρία μεγάλα εργαστήρια, το πιο πρόσφατο με χορηγία της NASA , του John Templeton Foundation και της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης.

Δημοσιεύτηκε  έκθεσή του, που ονομάζεται «Φιλοσοφικές, Ηθικές και Θεολογικές Επιπτώσεις της Αστροβιολογίας».

"Οποιαδήποτε ανακάλυψη εξωγήινης ζωής θα εγείρει ορισμένα προκλητικά ερωτήματα - για την προέλευση της ζωής στη Γη καθώς και αλλού, για την κεντρική θέση της ανθρωπότητας στο σύμπαν και για την ιστορία της δημιουργίας στη Βίβλο ", είπε η Connie Bertka , ουνιτιστής λειτουργός. με υπόβαθρο στη γεωλογία του Άρη που διηύθυνε τα εργαστήρια για το AAAS.
«Η ομάδα αισθάνθηκε έντονα ότι το ευρύ κοινό πρέπει να μάθει περισσότερα για όλο αυτό το θέμα και τι προσπαθεί να κάνει η αστροβιολογία», είπε.

Ο Stephen J. Dick, επικεφαλής ιστορικός της NASA και μέλος του πάνελ που χρηματοδοτείται από τη NASA και μιας άλλης ιδιωτικής προσπάθειας, είπε ότι πιστεύει ότι όλες οι Αβρααμικές θρησκείες θα πρέπει να προσαρμοστούν.

«Επειδή η σχέση Θεού και ανθρώπου είναι τόσο κεντρική και η ιδέα ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κατ' εικόνα Θεού και τοποθετήθηκε στη Γη είναι τόσο ισχυρή».

Εάν η ζωή υπάρχει και αλλού, είπε, τότε γιατί η ζωή στη Γη θα ήταν πρωταρχικής σημασίας για έναν δημιουργό;

«Ένας Θεός που δημιούργησε τη Γη και τη ζωή σε άλλους πλανήτες θα ήταν ακόμα μεγαλειώδης, αλλά η λογική του να είναι κάποιος για να προσευχηθεί και να πάρει σωτηρία μειώνεται», είπε.

Ο επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Notre Dame Ernan McMullin, ιερέας και μέλος της επιτροπής που γράφει για τη θρησκεία, την επιστήμη και την εξωγήινη ζωή, είπε ότι η ανακάλυψη της ζωής πέρα ​​από τη Γη θα έθετε ιδιαίτερες - αν και όχι ανυπέρβλητες - προκλήσεις για τον Χριστιανισμό, με το μήνυμά του που έστειλε ο Θεός ο μόνος γιος του που ζει στη Γη.

«Οι Χριστιανοί και άλλοι έχουν συζητήσει αυτό το ζήτημα για αιώνες, και συχνά πιο έντονα από ό,τι σήμερα», είπε ο McMullin. «Έχουν διαφωνήσει για το αν και πώς ο Χριστός θα μπορούσε να πάει σε άλλους πλανήτες αν υπήρχε ζωή, και στη συνέχεια υπάρχει ολόκληρο το ερώτημα: Πώς θα μπορούσε να υπάρχει ζωή αλλού αν δεν αναφέρεται πραγματικά στη Βίβλο;»

Ωστόσο, πολλοί θρησκευόμενοι βλέπουν τη δυνατότητα ύπαρξης ζωής πέρα ​​από τη Γη ως σύμφωνη με τις απόψεις τους για έναν παντοδύναμο και πανταχού παρόν Θεό.

Ο επικεφαλής αστρονόμος του Βατικανού Χοσέ Γκάμπριελ Φούνες , για παράδειγμα, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Καθολική Εκκλησία δεν βλέπει θεολογικά προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την πιθανότητα και μίλησε για την πιθανότητα «αδερφών εξωγήινων».

Ο Bertka είπε ότι οι προσπάθειες να περιγραφούν και να εξηγηθούν οι στόχοι και οι επιπτώσεις της αστροβιολογίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η θρησκεία παραμένει μεγαλύτερο μέρος της ζωής των ανθρώπων από ό,τι σε πολλά μέρη του κόσμου και όπου τόσοι πολλοί Αμερικανοί λένε ότι αισθάνονται προσωπική σύνδεση με τον Θεό στην καθημερινότητά τους.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι οποιαδήποτε ανακάλυψη εξωγήινης ζωής δεν θα ήταν μόνο μια σημαντική επιστημονική στιγμή, αλλά και μια σημαντική θρησκευτική και φιλοσοφική», είπε ο Μπέρτκα.

Marc Kaufman
από τον ιστότοπο TheWashingtonPost

----------------------------------------------------

ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με χαρακτηρισμούς, με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, με γλωσσοδιαστροφικά «γκρίκλις» και με ειρωνικό και αλαζονικό ύφος,
ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.