Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Αρματώσου ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

Πριν από τη μάχη των Ελλήνων εναντίον των Περσών στον Μαραθώνα, την 11η Σεπτεμβρίου του -490 ο στρατηγός των Αθηναίων Μιλτιάδης, απευθυνόμενος στους Έλληνες,  είπε: 

«Εάν τους νικήσουμε αυτοί έχουν πατρίδα να επιστρέψουν. Εάν μας νικήσουν εμείς δεν έχουμε πού αλλού να πάμε.»

Οι Έλληνες συνειδητοποίησαν τα λόγια του Ηγέτη - Στρατηγού Μιλτιάδη και έκαναν πραγματικότητα το φαινομενικά και λογικά αδύνατο. Κατατρόπωσαν τους Πέρσες, έσωσαν την Πατρίδα και έγραψαν μία από τις πιο λαμπρές και ένδοξες σελίδες όχι μόνο της δικής μας, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας.

Σήμερα, δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, δεν υπάρχει ένας Έλληνας αληθινός ;;;;
Κομματικά άφθαρτος, φωτισμένος, δυνατός και αποφασισμένος, ένας Ηγέτης για να εμπνεύσει, να εμψυχώσει και να οδηγήσει, ως άλλος Μιλτιάδης, τους εναπομείναντες πιστούς Έλληνες στον υπέρ πάντων αγώνα, όσο ακόμα υπάρχει καιρός;

«Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και ηγαπημένε,

πάντοτ' ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε» 

Διονύσιος  Σολωμός

http://daeirakem.blogspot.com/

Αρματώσου ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ.

------------------------------------------

Πώς να εμφανιστεί ξανά ένας Μέγας Αλέξανδρος, όταν δεν υπάρχει Αριστοτέλης;

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ, ΒΑΔΙΖΕΙ ΑΝΑΠΟΔΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ. ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΑΟΣ

Ποιος γκρέμισε την παντοκρατορία της Αρχαίας Ρώμης;

Ο δάσκαλος Δημήτρης Λιαντίνης δίνει τη δική του ενδιαφέρουσα ερμηνεία. 

Μάθημα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (1995).

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

ΕΜ ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΕΙ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΘΥΜΙΑΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΕΛΕΗΣΟΝ - ΤΙ ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΗΜΟΣ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ – ΓΚΕΜΜΑ)

Οι Εβραίοι καλλιέργησαν τη γη της πίστης. Οι Έλληνες καλλιέργησαν τη γη της γνώσης. Οι Εβραίοι ήσαν δήμιοι, οι Έλληνες ήταν οι δικαστές. Οι Εβραίοι ήταν αδίστακτοι, οι Έλληνες ήταν ευγενικοί. Για αυτό και νίκησαν οι Εβραίοι τους Έλληνες. Χρησιμοποίησαν σαν όπλο τους βέβαια τον χριστιανισμό, ένα νόθο και μυσαρό παρασάρκωμα του σώματος τους, από τους ίδιους απόβλητο και αφάνισαν την ωραία Ελλάδα. Ότι δεν εκατάφερε η ανδρεία, το κατάφερε ο δόλος!!!

Τι κρίμα και τι καημός. Απέναντι στους γίγαντες Εβραίους επιστήμονες της εποχής μας, στον Φρόϋντ, στον Μάρξ, στον Άϊνστάϊν, οι νεοέλληνες να μην έχουν να δείξουν τίποτα. Οι απόγονοι των Ελλήνων, που στάθηκαν γεννήτορες της επιστήμης. Εκεί μας εκατάντησαν οι παπάδες. 

Από τους βυζαντινούς πατριάρχες ως τους σημερινούς βιζαβουζούκους των μητροπόλεων της Αττικής και της Λάρισας.
Εμ δεν τραβάει μάνα μου μπροστά ο άνθρωπος με το θυμιατό και τα κυριελέησον.
Χρειάζεται και την Αθηνά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ - ΓΚΕΜΜΑ

Αρχαιοελληνικό πλοίο 2.400 χρόνων βρέθηκε άθικτο στη Μαύρη Θάλασσα

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ανακάλυψαν το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο του κόσμου στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Βρισκόταν εκεί για περίπου 2.400 χρόνια άθικτο. Έμεινε άθικτο λόγω της έλλειψης οξυγόνου που υπάρχει σε τόσο μεγάλα βάθη. Αυτό βοήθησε τη διατήρησή του, αφού διακρίνονται οι ιστοί, το κατάρτι, τα πηδάλια, ακόμα και τα κουπιά.

Το κουφάρι του πλοίου έχει μήκος 23 μέτρα και εντοπίστηκε ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, καθηγητή Τζον Άνταμς, «δεν πίστευα ποτέ ότι ήταν εφικτό ένα πλοίο από τον αρχαίο κόσμο να «επιβιώσει» στα 2 χλμ. κάτω από το νερό. Αυτό θα αλλάξει την αντίληψή μας για την κατασκευή των πλοίων και τη ναυσιπλοΐα στην αρχαιότητα». 

Το πλοίο είναι ακριβώς ίδιο με αυτό του Οδυσσέα, όπως τουλάχιστον απεικονίζεται στο περίφημο «Αγγείο Σειρήνων» που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η αιτία της βύθισής του πιθανολογείται ότι ήταν μια καταιγίδα και το πιθανότερο είναι πως το πλήρωμά του δεν πρόλαβε να το βγάλει έγκαιρα από τη θάλασσα και α σωθεί και το ίδιο. 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η ερευνητική ομάδα είπε ότι σκοπεύει να αφήσει το σκάφος εκεί όπου βρέθηκε, όμως πρόσθεσε πως ένα μικρό κομμάτι του χρονολογήθηκε με άνθρακα από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και πως τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το παλαιότερο ναυάγιο που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα».

Η ομάδα έκανε μάλιστα ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας δύο ωρών που προβλήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο. Το συγκεκριμένο ναυάγιο ήταν ένα από τα 60 που βρέθηκαν από την διεθνή ομάδα ενάλιων αρχαιολόγων και επιστημόνων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια τριετούς αποστολής στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας σκόπευαν να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις και τις αλλαγές της προϊστορικής θαλάσσιας ζωής. Όπως ανέφεραν τα ευρήματα ποικίλουν σε ηλικία, από ένα πλοίο των Κοζάκων του 17ου αιώνα, Ρωμαϊκά εμπορικά πλοία, με αμφορείς, μέχρι και ένα ολόκληρο πλοίο της κλασσικής περιόδου.

https://enallaktikidrasi.com

---------------------------------

ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΜΕΤΑ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ

ΙΤΑΛΙΑ: «ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΙ» ΑΜΦΟΡΕΙΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΒΥΘΟ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γαλαξίας Σομπρέρο στο Υπέρυθρο

Αυτό το πλωτό δαχτυλίδι έχει το μέγεθος ενός γαλαξία. Στην πραγματικότητα, είναι μέρος του φωτογενή Γαλαξία Σομπρέρο, έναν από τους μεγαλύτερους γαλαξίες στο κοντινό σμήνος γαλαξιών της Παρθένου.

Η σκοτεινή ζώνη σκόνης που συσκοτίζει το μεσαίο τμήμα του Γαλαξία Σομπρέρο στο οπτικό φάσμα λάμπει πραγματικά έντονα στο υπέρυθρο φως. Η παραπάνω εικόνα δείχνει την υπέρυθρη λάμψη, που καταγράφηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer, υπερτιθέμενη σε ψευδή χρώματα σε μια υπάρχουσα εικόνα που λήφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA στο οπτικό φάσμα. Ο Γαλαξίας Σομπρέρο, επίσης γνωστός ως M104, εκτείνεται σε περίπου 50.000 έτη φωτός και βρίσκεται 28 εκατομμύρια χρόνια φωτός μακριά. Ο M104 μπορεί να φανεί με ένα μικρό τηλεσκόπιο στην κατεύθυνση του αστερισμού της Παρθένου.

Τι συμβαίνει στο κέντρο αυτού του σπειροειδούς γαλαξία; Ονομάστηκε ο Γαλαξίας Σομπρέρο από την ομοιότητα που έχει με το ομώνυμο καπέλο. Ο M104 διαθέτει μια προεξέχων λωρίδα σκόνης και ένα φωτεινό φωτοστέφανο άστρων και σφαιρικών σμηνών.
Οι λόγοι για την εμφάνιση παρόμοιου με σομπρέρο περιλαμβάνουν μια ασυνήθιστα μεγάλη και παρατεταμένη κεντρική διόγκωση των άστρων, και σκοτεινές προεξέχων λωρίδες σκόνης που εμφανίζονται σε ένα δίσκο που βλέπουμε από σχεδόν πλάγια όψη. Δισεκατομμύρια γερασμένα αστέρια προκαλούν την διάχυτη λάμψη του εκτεταμένου κεντρικού εξογκώματος.

Κοντινή επιθεώρηση της διόγκωσης στην παραπάνω φωτογραφία δείχνει πολλά σημεία φωτός που στην πραγματικότητα είναι σφαιρικά σμήνη. Στα θεαματικά δαχτυλίδια σκόνης του M104 λιμνάζουν πολλά νεότερα και φωτεινότερα αστέρια, και παρουσιάζουν περίπλοκες λεπτομέρειες που οι αστρονόμοι δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πλήρως.

Το κέντρο του σομπρέρο λάμπει σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, και θεωρείται ότι στεγάζει μια μεγάλη μαύρη τρύπα. 

tsene.com

-----------------------------------------

ΚΟΣΜΟΙ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΕΙΩΜΟ!!!

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Φίλιπποι Καβάλας

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων - Φωτογραφία Ηρακλής Μήλας visitkavala.gr

Πανίσχυροι βασιλιάδες του αρχαιοελληνικού κόσμου, Ρωμαίοι στρατηγοί και χιλιάδες στρατιώτες, άφησαν τα ίχνη τους στον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων! Μοναδικά μνημεία, που διασώζονται μέχρι σήμερα, μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία των Φιλίππων.

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων - Φωτογραφία Ηρακλής Μήλας visitkavala.gr

Η περιοχή των Φιλίππων κατοικείται τουλάχιστον από αυτόχθονες από την νεολιθική εποχή αδιαλείπτως. Η Αρχαία πόλη των Φιλίππων υπήρξε αρχικά (-360) αποικία των Θασίων, με το όνομα Κρηνίδες, σύντομα όμως κατακτήθηκε από τον πανίσχυρο τότε Φίλιππο Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος οχύρωσε την πόλη και της έδωσε το όνομά του. 

Καλλιτέχνης (επάνω εικόνας): Balage Balogh 

Στα ελληνιστικά χρόνια η πόλη απέκτησε το τείχος της, το θέατρο, δημόσια οικοδομήματα και ιδιωτικές κατοικίες. Αναμφισβήτητα, το πιο εντυπωσιακό κτίσμα της εποχής αυτής, παρά τις αλλαγές που υπέστη ανά τους αιώνες, είναι το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, το οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων. Τον -2ο αιώνα. η διέλευση της Εγνατίας Οδού μέσα από τους Φιλίππους, ενός από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και εμπορικούς δρόμους του Αρχαίου κόσμου, μετέτρεψε την πόλη σε σημείο αναφοράς της περιοχής.

Η πόλη αρχίζει να εγκαταλείπεται στις αρχές του 7ου αι. Μετά τις σλαβικές εισβολές, την πανούκλα του Ιουστινιανού και έναν καταστροφικό σεισμό γύρω στο 619, μειώθηκε σε λίγο περισσότερο από ένα χωριό.

Επιζεί στα βυζαντινά χρόνια, ως οχυρό φρούριο, ενώ η ερήμωσή των Φιλίππων ολοκληρώνεται με την τουρκική κατάκτηση στα τέλη του 14ου αιώνα.
Σήμερα, τα ερείπια των Φιλίππων αποτελούν ένδειξη του αρχαίου παρελθόντος, με σημαντικά κατάλοιπα να προσελκύουν μελετητές και τουρίστες.

Πηγές: el.wikipedia.org , History Archeology and Art Works , visitkavala.gr

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

ΚΟΣΜΟΙ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΕΙΩΜΟ!!!

Στο τέλος της ανάρτησης, ένα κλιπ από το Cosmos: Space Odyssey - Neil deGrasse Tyson

Δυστυχώς η αυτόματη μετάφραση στο βίντεο δεν είναι διαθέσιμη, γι' αυτό αναφέρω τις περιγραφές περιληπτικά.

Έτσι φαίνεται ο γαλαξίας μας στο υπέρυθρο φάσμα. Κάθε μοναδική κουκίδα, όχι μόνο η φωτεινές είναι και από ένα άστρο. Πόσοι αστέρες ή κόσμοι, πόσοι μοναδικοί τρόποι να έχουν ζωή; Που βρισκόμαστε εμείς;
--------------------------

Σε αυτή την εικόνα, σε αυτόν τον εξωτερικό βραχίονα όπου είναι ο κύκλος, εκεί κατοικούμε 30.000 έτη φωτός από το κέντρο του Γαλαξία.
------------------------------------

Αυτός είναι ο γαλαξίας της Ανδρομέδας ο γείτονας της διπλανής πόρτας. Ένας από τους χιλιάδες στο σύμπλεγμα της Παρθένου.

----------------------------

Σε αυτή την κλίμακα οποιαδήποτε αντικείμενο βλέπουμε ακόμη και μικρότερη των κουκίδων είναι και ένας γαλαξίας. Κάθε γαλαξίας περιέχει δισεκατομμύρια άστρα και αμέτρητους κόσμους, αλλά και έτσι ακόμη και το ίδιο το σύμπλεγμα της Παρθένου είναι ένα μικροσκοπικό κομμάτι του σύμπαντος.
--------------------------------

Αυτός είναι ο κόσμος στη μεγαλύτερη κλίμακα που γνωρίζουμε. Ένα δίκτυο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων γαλαξιών και είναι η τελευταία γραμμή της κοσμικής μας διεύθυνσης προς το παρόν στο παρατηρήσιμο σύμπαν. Τι σημαίνει αυτό;
--------------------------------------

Ακόμη και για μας εδώ στο όχημα της φαντασίας υπάρχει ένα όριο στο πόσο μακριά μπορούμε να δούμε στο χωροχρόνο. Αυτό είναι ο κοσμικός ορίζοντας. Πέραν αυτού του ορίζοντα βρίσκονται μέρη του σύμπαντος τα οποία είναι υπερβολικά μακριά. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος στην 13,8 δισ. ετών στην ιστορία του σύμπαντος, για το φως να μας φτάσει.
------------------------------------

Πολλοί υποπτευόμαστε ότι όλο, μα όλοι αυτοί οι κόσμοι τα άστρα οι γαλαξίες και τά συμπλέγματα μέσα στο παρατηρήσιμο σύμπαν, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μιά μικρή φούσκα σε ένα απέραντο ωκεανό άλλων συμπάντων... Ένα πολυσύμπαν. Σύμπαν μέσα σε σύμπαν. Κόσμοι δίχως τελειωμό!!! 

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ - ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

EIKONΑ: Άγαλμα του Ιουλιανού, περ. 361-400. 

Μουσείο του Κλουνύ, στο Παρίσι.

[σ.σ.: Σύμφωνα με τον Γάλλο φιλόσοφο Βικτόρ Κουζέν (Cousin, (1792 – 1867): Ολόκληρος ο κόσμος της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας τερματίσθηκε ουσιαστικά με τον θάνατο του Ιουλιανού.]

------------------

ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ Ο ΕΣΤΕΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

Η πισώπλατη ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ δολοφονία του Ιουλιανού.

Για τον Ελληνικής Παιδείας αυτοκράτορα της Νέας Ρώμης του Βοσπόρου, Φλάβιο Κλαύδιο Ιουλιανό, δεν είναι δυνατόν να ειπωθούν αρκετά που να ανταποκρίνονται στο μέγεθος της προσωπικότητος αυτού του ανθρώπου, ο οποίος κατόρθωσε να απειλήσει την επί των ημερών του συστηματική αποσύνθεση του ανθρωπίνου πολιτισμού με το Ακατόρθωτο της αναστροφής των καιρών (και δεν είναι τυχαίο το ότι το νέο της δολοφονίας του έκανε ακόμη και τον αρνησίζωο και αγέλαστο «Άγιο» Σάββα της Συρίας να χαμογελάσει).

Αυτός ο φωτισμένος άνθρωπος που η Ιστορία-προπαγάνδα των έκτοτε κρατούντων τον έλουσε με τα πιο άθλια επίθετα (Ειδωλιανός, Αδωναίος, Καυσίταυρος, Αποστάτης, Πισαίος, Παραβάτης, κ.ά.) σηματοδοτεί για την διαχρονικότητα του Ελληνισμού, τον ισχυρό κρίκο της συνδέσεως του υπόδουλου Έθνους μας (υπό τους χριστιανούς Ρωμαίους, τους κατ’ ευφημισμόν λεγομένους «Βυζαντινούς» και μετά υπό τους Οθωμανούς και Νεοβυζαντινούς θεοκράτες) με το ελεύθερο και φωτοδοτικό εθνικό παρελθόν και αποτελεί το πρότυπο για τους επόμενους κρίκους (λ.χ. Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων) εκείνης της μακράς αλύσεως που φθάνει έως των ημερών μας.

Στο ευρύτερο σημερινό αίτημα για επανελλήνιση και πνευματική απελευθέρωση του Έθνους μας, συμπεριλαμβάνεται και η ηθική αποκατάστασή του και στη συνέχεια απόδοση τιμών προς τον Φλάβιο Κλαύδιο Ιουλιανό.

Έως εκείνη την ευτυχή ημέρα που θα ξαναελέγχουν οι Έλληνες τον τόπο τους, οφείλουμε απλώς, στο όνομα της ιστορικότητος, να καταγγείλουμε τα πιο βασικά ψεύδη των κρατούντων κατά αυτού του υπέροχου και ευγενούς ανδρός, ότι δηλαδή δεν κατεδίωξε τους χριστιανούς, αλλά αντιθέτως, με προτροπή του φιλοσόφου Σαλλούστιου, εθεσμοθέτησε την απόλυτη ανεξιθρησκεία.

Ότι δεν είναι παρά μία ακόμη άθλια αντιστροφή της αληθείας ο ισχυρισμός του Θεοδωρήτου και του Σωκράτους ότι.. απαγόρευσε τάχα στα παιδιά των χριστιανών να μελετούν τους Έλληνες συγγραφείς, αφού ο ίδιος ο Ιουλιανός –ο οποίος στη Νέα Ρώμη ίδρυσε μάλιστα βιβλιοθήκη 120.000 τόμων- διακηρύσσει το ακριβώς αντίθετο στα κείμενά του: «Δεν απαγορεύω την είσοδο στα σχολεία στους νέους που θέλουν να πηγαίνουν σε αυτά. Πραγματικά, δεν θα ήταν ούτε φυσικό, ούτε λογικό να κλείνουμε τον καλό δρόμο σε παιδιά που δεν ξέρουν ακόμη ποιόν δρόμο ν' ακολουθήσουν. Πρέπει να διαφωτίζουμε τους ανθρώπους που παραλογίζονται, όχι να τους τιμωρούμε».

Ότι τον μετέπειτα δαιμονόφοβο αυτοκράτορα και θηριώδη διώκτη των Ελλήνων Βαλεντινιανό Α, όχι μόνο δεν τον τιμώρησε όταν αυτός μπροστά του αρνήθηκε με περιφρόνηση να τιμήσει τους Έλληνες Θεούς, αλλ’ αντιθέτως -εκτιμώντας την παρρησία του- τον είχε διατηρήσει στην εξαιρετικά υψηλή θέση του στην στρατιωτική ιεραρχία. Ότι τον χριστιανό επίσκοπο Ελεύσιο της Κυζίκου τον είχε αφήσει κανονικά στην θέση του μέχρι που εκείνος αποθρασυνθείς από την ανοχή, προχώρησε σε καταστροφή αρκετών Εθνικών Ιερών. Ότι ο μοναδικός ιστορικώς υπαρκτός, δηλαδή όχι κατασκευασμένος μέσα από τα παραληρήματα των μαρτυρογράφων του 8ου αιώνος, χριστιανός "μάρτυρας" επί της βασιλείας του, υπήρξε ο επίσκοπος Αρεθούσης Μάρκος,. ένας φανατισμένος ανθέλλην που είχε προκαλέσει καταστροφές σε Ελληνικό Ιερό.

Το πιο τιμητικό για τον Ιουλιανό, είναι ότι από πλευράς θρησκευτικής, δεν ήταν όπως διαδίδεται -είτε σκόπιμα, είτε από αφέλεια- Έλλην δωδεκαθεϊστής- με την έννοια του αποκλειστικού λάτρου του Ελληνικού Πανθέου-, αλλά τυπικός για την εποχή του ρωμαίος Εθνικός που συνεδύαζε μια νεοπλατωνική φιλοσοφική αντίληψη με μια ιδιαίτερη τριαδική Ηλιολατρία.

Η υπόθεση της επαναφοράς των Ολυμπίων Θεών, αγκαλιάσθηκε από τον καλλιεργημένο και ευσεβέστατο Ιουλιανό μέσα από ένα όχι μόνο σαφώς ανεξίθρησκο, αλλά και πολύ πλατύ κλίμα επιστροφής του σεβασμού προς όλες τις πολυθεϊστικές -ήτοι μη μισαλλόδοξες- λατρείες, που ήδη απειλούντο με εξαφάνιση από τους μονοθεϊστές.

Η Ελληνικότητα του Ιουλιανού επικεντρώνεται στον χώρο της Φιλοσοφίας και Παιδείας και για αυτό είναι διαυγής, στερεά και αήττητη. Η καλύτερη διακήρυξη της είναι το γνωστό «Περί Παιδείας» έδικτο του φωτισμένου αυτού ανδρός, όπως και το γνωστό απόσπασμα ενός κειμένου του:
«Σε εμάς ανήκουν η ευγλωττία και οι Τέχνες της Ελλάδος και η λατρεία των Θεών τηςΗ δική σας κληρονομιά είναι η αμάθεια, η αγροικία και τίποτε πέρα από αυτές..» 

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

------------------------------

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΙΟΥΛΙΑΝΟ

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Ο θεολόγος Αριστοφάνης

Με την Συγγραφέα Δήμητρα Λιάτσα

Η Δήμητρα Λιάτσα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Έκανε φιλολογικές σπουδές. Ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην επιμέλεια βιβλίων. Μετέφρασε άνω των 30 τίτλων κυρίως από την Αγγλική γλώσσα. Έγραψε άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, με αντικείμενο την Ελληνική Γραμματεία. Έδωσε σειρά ομιλιών προσκεκλημένη από το Ινστιτούτο Αριστοτέλης, με θέμα την Ελληνική Γραμματεία, την Ιστορία και την παιδεία. Από το 2009 ασχολείται με την συστηματική μελέτη του Ομήρου και από το 2014 με την ανάγνωση, τον σχολιασμό και την ανάρτηση στο διαδίκτυο ολόκληρης της Οδύσσειας. Από το 2017 έχει ξεκινήσει και την ανάγνωση, τον σχολιασμό και την ανάρτηση στο διαδίκτυο ολόκληρης της Ιλιάδος.

Η Δήμητρα Λιάτσα είναι συγγραφεύς των βιβλίων: «Τα ψέματα που λένε για την Ελλάδα» (2004) και «Η Ελληνική καταγωγή του Χριστιανικού μύθου» (2013), τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δήλιος.

Ο Αλκαίος είναι συγγραφεύς δύο βιβλίων. Του βιβλίου "Ο Δρόμος του ηγέτη" (Εξαντληθέν) και του βιβλίου "Το μυστικό πεπρωμένο της Ελλάδος". Εκδόσεις Δήλιος.

Λόγοι και Ομιλίες της Δήμητρας Λιάτσα: ΕΔΩ

Ομήρου Ιλιάς: ΕΔΩ

Ομήρου Οδύσσεια: ΕΔΩ

Από «Φρυκτωρίες» και «Βισάλτη»: ΕΔΩ

Ομηρικός Κύκλος


Επιβεβαιώθηκε: Είμαστε πραγματικά από υλικά των άστρων – η ανθρώπινη σύνδεση με τους ουρανούς

Καλλιτεχνική απεικόνιση: Πώς τα φάσματα των στοιχείων των αστεριών του Γαλαξία αντικατοπτρίζουν τη σημασία που παίζουν αυτά τα στοιχεία στην ανθρώπινη ζωή. Πίστωση: Dana Berry/SkyWorks Digital Inc.: Συνεργασία SDSS. Πηγή

Ο επιστήμονας Carl Sagan είπε πολλές φορές ότι «είμαστε αστέρες», από το άζωτο στο DNA μας, το ασβέστιο στα δόντια μας και τον σίδηρο στο αίμα μας. Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα από τα βασικά στοιχεία της ζωής είναι πραγματικά φτιαγμένα στα αστέρια.

Ονομάζονται " στοιχεία CHNOPS ",

  • άνθρακας

  • υδρογόνο

  • άζωτο

  • οξυγόνο

  • υποφωσφορικός

  • θείο,

...αυτά είναι τα δομικά στοιχεία όλης της ζωής στη Γη.

Οι αστρονόμοι έχουν τώρα μετρήσει όλα τα στοιχεία CHNOPS σε 150.000 αστέρια στον Γαλαξία μας. Πρώτη φορά που αναλύθηκε τόσο μεγάλος αριθμός αστεριών για αυτά τα στοιχεία.

«Για πρώτη φορά, μπορούμε τώρα να μελετήσουμε την κατανομή των στοιχείων στον Γαλαξία μας», λέει ο Sten Hasselquist από το New Mexico State University.
«Τα στοιχεία που μετράμε περιλαμβάνουν τα άτομα που αποτελούν το 97% της μάζας του ανθρώπινου σώματος».

Οι αστρονόμοι με το Sloan Digital Sky Survey έκαναν τις παρατηρήσεις τους με το φασματογράφο APOGEE (Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment) στο τηλεσκόπιο Sloan Foundation 2,5 m στο Παρατηρητήριο Apache Point στο Νέο Μεξικό. Αυτό το όργανο κοιτάζει στο εγγύς υπέρυθρο για να αποκαλύψει υπογραφές διαφορετικών στοιχείων στην ατμόσφαιρα των αστεριών.

Τηλεσκόπιο Sloan Foundation στο Παρατηρητήριο Apache Point. SDSS.

Ενώ οι παρατηρήσεις χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός νέου καταλόγου που βοηθά τους αστρονόμους να αποκτήσουν μια νέα κατανόηση της ιστορίας και της δομής του γαλαξία μας, τα ευρήματα επίσης, "επιδεικνύουν μια σαφή ανθρώπινη σύνδεση με τους ουρανούς", είπε η ομάδα.

Ενώ οι άνθρωποι είναι 65% οξυγόνο κατά μάζα, το οξυγόνο αποτελεί λιγότερο από το 1% της μάζας όλων των στοιχείων στο διάστημα. Τα αστέρια είναι κυρίως υδρογόνο, αλλά μικρές ποσότητες βαρύτερων στοιχείων όπως το οξυγόνο μπορούν να ανιχνευθούν στα φάσματα των άστρων.

Με αυτά τα νέα αποτελέσματα, η APOGEE έχει βρει περισσότερα από αυτά τα βαρύτερα στοιχεία στο εσωτερικό μέρος του γαλαξία.

Τα αστέρια στον εσωτερικό γαλαξία είναι επίσης παλαιότερα, επομένως αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από τα στοιχεία της ζωής συντέθηκαν νωρίτερα στα εσωτερικά μέρη του γαλαξία παρά στα εξωτερικά μέρη.
Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για όσους σαν εμάς που βρίσκονται στις εξωτερικές άκρες ενός από τους σπειροειδείς βραχίονες του Γαλαξία μας, περίπου 25.000 έτη φωτός από το κέντρο του γαλαξία;

«Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να πούμε ποιες είναι οι συγκεκριμένες επιπτώσεις όταν μπορεί να προκύψει ζωή», είπε το μέλος της ομάδας Jon Holtzman, επίσης από την Πολιτεία του Νέου Μεξικού, σε ένα email στο Universe Today.

«Μετράμε την τυπική αφθονία των στοιχείων CHNOPS σε διαφορετικές τοποθεσίες, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να προσδιοριστεί σε οποιαδήποτε δεδομένη τοποθεσία το χρονικό ιστορικό της αφθονίας CHNOPS, επειδή είναι δύσκολο να μετρηθούν οι ηλικίες των αστεριών. Επιπλέον, δεν ξέρουμε ποια είναι η ελάχιστη ποσότητα CHNOPS για να προκύψει η ζωή, ειδικά επειδή δεν ξέρουμε πραγματικά πώς συμβαίνει αυτό με κάθε λεπτομέρεια!».

Ο Jon Holtzman πρόσθεσε ότι είναι πιθανό ότι, εάν υπάρχει μια ελάχιστη απαιτούμενη αφθονία, αυτό το ελάχιστο πιθανότατα επιτεύχθηκε νωρίτερα στα εσωτερικά μέρη του Γαλαξία από εκεί που βρισκόμαστε.

Η ομάδα είπε επίσης ότι ενώ είναι σημαντικό να εικάζει κανείς πώς η σύνθεση του εσωτερικού του Γαλαξία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προκύψει ζωή, οι επιστήμονες του SDSS είναι πολύ καλύτεροι στην κατανόηση του σχηματισμού των άστρων στον Γαλαξία μας.

Απόσπασμα από τον Carl Sage. Πηγή Pinterest

«Αυτά τα δεδομένα θα είναι χρήσιμα για να σημειωθεί πρόοδος στην κατανόηση της Γαλαξιακής εξέλιξης», είπε το μέλος της ομάδας Jon Bird του Πανεπιστημίου Vanderbilt, «καθώς γίνονται όλο και πιο λεπτομερείς προσομοιώσεις του σχηματισμού του γαλαξία μας, που απαιτούν πιο σύνθετα δεδομένα για σύγκριση».

«Είναι μια ιστορία μεγάλου ανθρώπινου ενδιαφέροντος, ότι μπορούμε τώρα να χαρτογραφήσουμε την αφθονία όλων των βασικών στοιχείων που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα και σε εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια στον Γαλαξία μας», δήλωσε η Τζένιφερ Τζόνσον από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Αυτό μας επιτρέπει να υπολογίσουμε για το πότε και πού στον γαλαξία μας η ζωή είχε τα απαραίτητα στοιχεία για να εξελιχθεί, σε μια «γαλαξιακή κατοικήσιμη ζώνη».

Ο κατάλογος είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο SDSS, οπότε ρίξτε μια ματιά μόνοι σας στην αφθονία των χημικών στο τμήμα μας του γαλαξία.

από τη Nancy Atkinson, από την ιστοσελίδα Universe Today

μέσω bibliotecapleyades.net

-----------------------------------

Διονύσης Σιμόπουλος - Είμαστε αστρόσκονη

Μηνάς Καφάτος: «Γεννηθήκαμε από τα άστρα. Το σώμα μας είναι ένας μικρός πλανήτης»

Ένα μεγάλο μέρος της ύλης από την οποία αποτελούμαστε προέρχεται από άλλους γαλαξίες!!!

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Ένα μεγάλο μέρος της ύλης από την οποία αποτελούμαστε προέρχεται από άλλους γαλαξίες!!!

Μέρος των ατόμων στο σώμα μας δεν προέρχονται από τον Γαλαξία μας.

Τα μισά υλικά από τα οποία είμαστε φτιαγμένοι προήλθαν ​​από άλλους γαλαξίες.

Το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου προέλευση μέρους της ύλης του Γαλαξία. Credit: ESA/NASA/Hubble

Η μισή ύλη από την οποία είμαστε φτιαγμένοι δεν προέρχεται μόνο από άστρα του Γαλαξία μας, αλλά και από άλλους κοντινούς γαλαξίες, σύμφωνα με μια μελέτη.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το σώμα μας αποτελείται από αστρική σκόνη, υπολείμματα σουπερνόβα και ότι αυτή η πρώτη ύλη του σώματός μας είχε παραχθεί στον γαλαξία μας.

Προηγουμένως καθιερωμένα μοντέλα πρότειναν πράγματι ότι οι γαλαξιακές άνεμοι δεν μπορούσαν να επιτρέψουν τη διαγαλαξιακή μεταφορά της ύλης, αφού δεν ήταν αρκετά ισχυροί για να υπερβούν τις τεράστιες αποστάσεις που χωρίζουν τον Γαλαξία από τους γειτονικούς γαλαξίες του.

Η νέα μελέτη ( The Cosmic Baryon Cycle and Galaxy Mass Assembly in the FIRES imulations ) προτείνει ότι οι γαλαξιακοί άνεμοι είναι πολύ πιο ισχυροί από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Όταν τα αστέρια τελειώνουν τον κύκλο της ζωής τους, εκρήγνυνται με τη μορφή σουπερνόβα και εκπέμπουν αέρια με μεγάλη ταχύτητα μέσω του σύμπαντος. Αυτή η ύλη συλλαμβάνεται από γαλαξιακούς ανέμους, ροές φορτισμένων σωματιδίων που τροφοδοτούνται από εκρήξεις σουπερνόβα.
Βασισμένοι σε προσομοιώσεις υπολογιστή, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι οι σουπερνόβα διώχνουν μια τεράστια ποσότητα αερίου που είναι ικανό να προωθήσει άτομα από τον έναν γαλαξία στον άλλο. Θεωρούν ότι το πιο πιθανό είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της ύλης που αποτελεί τον Γαλαξία μας, προέρχεται από άλλους γαλαξίες, από τους οποίους μεταφέρθηκε με έναν ισχυρό γαλαξιακό άνεμο.

Αυτή η μεταφορά μάζας μεταξύ γαλαξιών, η οποία θα διαρκούσε δισεκατομμύρια χρόνια, θα μπορούσε να είναι η προέλευση του 50% της ύλης που υπάρχει σε μεγάλους γαλαξίες, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη.
Ο Γαλαξίας
μας συγκεκριμένα, θα είχε “κλέψει” τη μισή ύλη του από τα δύο σύννεφα του Μαγγελάνου, που βρίσκονται μεταξύ 160.000 και 200.000 ετών φωτός, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη.

Τα Νέφη του Μαγγελάνου είναι δύο νάνοι γαλαξίες, που ανήκουν στην Τοπική Ομάδα γαλαξιών στην οποία ανήκει ο Γαλαξίας.

Θέα προς τον νότιο ουρανό. Οι φωτεινές περιοχές είναι τα Μεγάλα και Μικρά Σύννεφα του Μαγγελάνου το LMC και το SMC, αντίστοιχα.

Η προέλευσή μας είναι πολύ λιγότερο τοπική από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, εξηγεί ο Claude-André Faucher-Giguère, συγγραφέας της έρευνας, σε μια δήλωση. Προσθέτει ότι οι γαλαξιακοί άνεμοι μπορούν να μετακινήσουν την ύλη πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος της ύλης από την οποία αποτελούμαστε προέρχεται από άλλους γαλαξίες, μπορούμε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας εξωγαλαξιακούς ταξιδιώτες του διαστήματος, σύμφωνα με τον Daniel Anglés-Alcázar , έναν άλλο από τους ερευνητές.

Αυτό που δεν περιμέναμε, και η μεγάλη έκπληξη, είναι ότι περίπου τα μισά από τα άτομα που καταλήγουν στον Γαλαξία μας, προέρχονται από άλλους γαλαξίες, είπε.
Μας δίνει μια ιδέα για το πώς μπορούμε να έρθουμε από πολύ μακρινές γωνιές του σύμπαντος, πρόσθεσε.

The Cosmic Baryon Cycle and Galaxy Mass Assembly in the FIRE Simulations - Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

bibliotecapleyades.net

------------------------------------------

Διονύσης Σιμόπουλος - Είμαστε αστρόσκονη

Μηνάς Καφάτος: «Γεννηθήκαμε από τα άστρα. Το σώμα μας είναι ένας μικρός πλανήτης»