Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟ ΝΤΥΜΕΝΟ ΣΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η Αλήθεια που βγαίνει από το πηγάδι.
Έργο του Γάλλου Jean-Léon Gérôme, 1896.
Ένας θρύλος του 19ου αιώνα λέει ότι η Αλήθεια και Το Ψέμα συναντήθηκαν κάποτε. Το Ψέμα καλημέρισε την Αλήθεια της είπε «Ωραία μέρα σήμερα». Η Αλήθεια για να βεβαιωθεί κοίταξε γύρω και τον ουρανό και όντως η μέρα ήταν ωραία.
Περπάτησαν για λίγο ώσπου έφτασαν σε ένα μεγάλο πηγάδι γεμάτο νερό. Το Ψέμα βούτηξε το χέρι του στο νερό και γυρίζοντας στην Αλήθεια της είπε «Ωραίο και ζεστό το νερό. Θες να κολυμπήσουμε μαζί»; Και πάλι η Αλήθεια ήταν καχύποπτη. Δοκίμασε όμως με το χέρι της το νερό και πράγματι ήταν ζεστό. Μπήκαν λοιπόν και οι δυο τους στο νερό και κολυμπούσαν για αρκετή ώρα, όταν ξαφνικά το Ψέμα, βγήκε από το πηγάδι, φόρεσε τα ρούχα της Αλήθειας και εξαφανίστηκε.
Η Αλήθεια θυμωμένη βγήκε γυμνή τρέχοντας παντού ψάχνοντας για το Ψέμα να πάρει τα ρούχα της. Ο κόσμος που την έβλεπε γυμνή, γύριζε το βλέμμα του αλλού είτε από ντροπή είτε από θυμό. Η φτωχή Αλήθεια ντροπιασμένη γύρισε στο πηγάδι και χώθηκε εκεί για πάντα.
Έκτοτε το Ψέμα γυρίζει ανενόχλητο ντυμένο σαν Αλήθεια ικανοποιώντας τα τερτίπια του κόσμου, ο οποίος με κανένα τρόπο δεν θέλει να δει τη γυμνή Αλήθεια.
http://diolkos.blogspot.com/

2 σχόλια:

Χ.Φτ. είπε...

Άρα μάλλον φταίει η ντροπή έτσι;
Και στον 19ο αιώνα υπήρχε πολύ αυτό που λέμε Βικτωριανισμός, Πουριτανισμός... δεν τα ξέρω και καλά μην σας λέω αρλούμπες.
Η κάθε εποχή έχει τα δικά της.
Αλλά γιατί νιώθω ότι την αλήθεια λίγο-πολύ την ξέρουμε; Υπάρχει αλήθεια κανείς που δεν έχει δει ένα σώμα γυμνό;

Η ουσία του μύθου είναι, τώρα κατάλαβα, ότι την γυμνή αλήθεια θες πολύ θάρρος και για να τη δείς και για να την ακούσεις.

Σείριος είπε...

Πιθανόν να είναι και αυτό που λές, αλλά η ουσία του μύθου είναι ότι το Ψέμα γυρίζει ανενόχλητο ντυμένο σαν Αλήθεια.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου χτίζουμε τον “πολιτισμό” μας πάνω σε ψέματα που τα νομίζει ο κόσμος για αλήθειες...

Ο κόσμος δεν θέλει να δει την γυμνή αλήθεια, είτε από ντροπή είτε από θυμό όπως λέει ο μύθος, γιατί δεν τον συμφέρει και θα γκρεμιστούν τα πιστεύω του. Θα διαπιστώσει ότι πίστευε σε ψέματα. Και αυτό θα του χαλάσει την ησυχία.
Θέλει πολύ δύναμη αυτό.

Και όπως έλεγε και ο Λιαντίνης, για να αποβάλει κανείς αυτά που του έμαθαν από την τρυφερή ηλικία των έξι ετών, θα πρέπει να γδάρει το μυαλό του...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου