Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΕΤΑΙΡΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Γλυκέρα και Θαΐς
 ΓΛΥΚ. Τόνε θυμάσαι, Θαΐτσα, κείνον το στρατιώτη τον Ακαρνάνα, πού’ τανε παλιότερα με την Αβροτονούλα κι ύστερα τά’ φτιασε μαζί μου; Αυτόνε ντε, το λεβεντονιό με τη χλαμύδα, ή μπας και τόνε ξέχασες;
ΘΑΪΣ  Πώς, Γλυκερούλα, τον θυμάμαι, πουτά’ πιαμε πέρυσι μαζύ στα Αλώα (γιορτή τ’ Αλωνιού). Τι τρέχει; Κάτι θέλεις να μου πεις για δαύτον.
ΓΛΥΚ.  Να, αυτή η καπάτσα η Γοργόνα -που μού’ κανε και τη φιλενάδα. Χώθηκε ανάμεσά μας και μου τον πήρε.
ΘΑΪΣ   Δηλαδή, δεν έρχεται πια μαζύ σου ο λεγάμενος, αλλά έκαμε ερωμένη του τη Γοργόνα;
ΓΛΥΚ.  Ναι, Θαΐτσα. Και δεν ξέρεις πόσο μου κόστισε τούτο το χουνέρι…
ΘΑΪΣ   Ζόρικο πράμα βέβαια, Γλυκερούλα, όμως όχι κι αναπάντεχο. Είναι συνηθισμένα σε μας τις εταίρες κάτι τέτοια φερσίματα. Γι’ αυτό ούτε να χολοσκάς πρέπει ούτε και να κατηγορείς πολύ τη Γοργόνα. Σε κατηγόρησε σένα η Αβροτονούλα τότε που της έκανες εσύ την ίδια λαχτάρα, μόλο που ήσασταν φιλενάδες; Εκείνο όμως που δεν καταλαβαίνω είναι τι της βρήκε της Γοργόνας αυτός ο στρατιώτης. Μπιτ στραβός είναι και δε βλέπει πώς μαδάνε τα μαλλιά της κι έχει αρχίσει να κάνει φαλάκρα από πάνω από το κούτελο ή τα χείλια της πού’ ναι κατάχλωμα σαν του λείψανου ή το λαιμό της πούν’ αδύνατος με φουσκωμένες τις φλέβες; Άσε πια τη μυτάρα της. Το μόνο καλό πού’χει είναι πού’ναι ψηλή μ’ ολόισιο το κορμί της και γελάει πολύ χαριτωμένα.
ΓΛΥΚ.  Για την ομορφιά της θαρρείς πως την εδιάλεξε, Θαΐτσα, ο ρουμελιώτης; Δεν ξέρεις πως η μάννα της, η Χρύσω, είναι μάγισσα και ξέρει κάτι θεσσαλικά ξόρκια και πως κατεβάζει το φεγγάρι; Λένε μάλιστα πως τις νύχτες πετάει σα νυχτερίδα. Αυτή τον επότισε κάτι μαγικά βοτάνια, τον έκαμε παλαβό για την κορη της και τώρα τον τρυγάνε…
ΘΑΪΣ  Και συνεργία Γλυκερούλα θά’ βρεις άλλονε να τρυγήσεις. Και τούτον εδώ φασκέλωσέ τον.
 (Μετάφραση: Ιούνιος 1976)  http://www.sarantakos.com/arx/lucian.html

6 σχόλια:

ria είπε...

εγώ πάντως δεν τα έφτιαξα με κανένα ακαρνάνα! (με βάφτισαν γοργόνα!!!)

Ανώνυμος είπε...

Απίθανο όνομα πολύ θηλυκό. Ποιός άκουσε μία εταίρα πού να την λένε Ανδρειανή. Απωθητικά πράγματα θα είχε την εντύπωση ότι τα έφτιαχνε με ένα οπλίτη.
Ανδρειανή

Σείριος είπε...

Κι όμως. Είναι υπέροχο !!! Και Ελληνικότατο !!! Άλλωστε αυτά τα δυο (υπέροχο και Ελληνικό) είναι συνώνυμα.

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρά είναι συνώνυμα ; Δεν γνωρίζω τι σημαίνει γοργόνα, όμως αγαπώ το δικό μου γιατί είναι ελληνικό.
Ανδρειανή

Σείριος είπε...

Γεια σου Ανδρειανή.
Μάλλον εγώ δεν έγινα σαφής. Το παθαίνω τελευταία…
Υπέροχο και Ελληνικότατο εννοούσα το "Ανδρειανή".

Συνώνυμα εννοούσα τις λέξεις «ελληνικό» και «υπέροχο». Χαριτολογώντας αλλά και εννοώντας το απολύτως. Αφού κάθε ελληνικό είναι υπέροχο και κάθε υπέροχο δεν μπορεί πάρα να είναι ελληνικό. Όποιος διαφωνεί πάνω σε αυτό απλώς ματαιοπονεί.

Όσο για το Γοργόνα και βέβαια είναι και αυτό Ελληνικό όνομα όπως και το ομόριζο Γοργώ, και θα πρέπει να σχετίζεται με την τρομακτική μέδουσα Γοργώ που σημαίνει «άγρια ματιά».
Επίσης και με το τρομερό υπερόπλο «γοργόνειο» της Θεάς Αθήνας που δεν περιγράφεται σε λίγες γραμμές.

...ελπίζω τώρα να τα έβαλα σε τάξη...

Ανώνυμος είπε...

Εχετε δίκαιο είναι συνώνυμα το αποδυκνύει το γεγονός ότι όσοι ξένοι έχουν σπουδάσει ή μελετήσει αρχαία ελληνικά το πιστεύουν ακράδαντα και θέλουν θα θεωρούν τούς εαυτούς τους σαν έλληνες γεννημένους εκτός Ελλάδας. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις άλλες γλώσσες ή κουλτούρες π.χ εγώ είμαι αγγλο-σαξονικής κουλτούρας από μόρφωση και απορρίπτω γενικά σχεδόν όλα τα αγγλογενή θέματα και καταστάσεις.
Ανδρειανή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου