Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ «ΦΩΣ» ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΙΚΟ ΚΤΙΣΜΑ 9.000 ΕΤΩΝ

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Ν. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
Άγνωστη παραμένει η χρήση ενός κτιρίου μνημειακών διαστάσεων, που αποκάλυψε η ανασκαφική ομάδα του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Νίκου Ευστρατίου, στο όρος Τρόοδος.
Ένα μνημειακών διαστάσεων κυκλικό κτίριο, η χρήση του οποίου παραμένει άγνωστη, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Νίκου Ευστρατίου, των φοιτητών του και του Κύπριου συνεργάτη του Δημήτρη Κυριάκου στην Κύπρο. 
Ο Νίκος Ευστρατίου γεννήθηκε μεν στην Αυστραλία το 1953 αλλά μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο στην Κομοτηνή, ενώ έχει πραγματοποιήσει αρχαιολογικές ανασκαφές και στο νομό μας. Το σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στο «Έθνος της Κυριακής».
Το κτίριο, που χρονολογείται σε μια πρώιμη φάση της Ακεραμικής Νεολιθικής, περίπου στα μέσα της -7ης  χιλιετίας, αποκαλύφθηκε στο όρος Τρόοδος, σε υψόμετρο 500 μέτρων και ήρθε ως έκπληξη για τους ερευνητές που θεωρούσαν μέχρι τώρα, ότι οι προϊστορικές εξελίξεις και κυρίως αυτές της Ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου, αφορούσαν αποκλειστικά παραλιακές περιοχές και θέσεις της Κύπρου, όπως τη Χοιροκοιτία-Βουνί, την Καλαβασό-Τέντα και τον Απόστολο Ανδρέα-Κάστρο. 
«Προκαλεί απορία η ύπαρξη ενός κτίσματος τόσο σταθερού, τόσο προσεγμένου, τόσο μεγάλων διαστάσεων σε έναν χώρο που δεν ήταν στο επίκεντρο των εξελίξεων και η περαιτέρω μελέτη του θα οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα», είπε στο «Έθνος της Κυριακής», ο καθηγητής Νίκος Ευστρατίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου