Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Επίκτητος: Η Φιλοσοφία εξασκείται αυθεντικά μόνο από αυτούς που την εναρμονίζουν με την πράξη μέσα στη κοινωνία, προς μία καλύτερη ζωή για ΟΛΟΥΣ.

Ο Βασιλιάς Φίλιππος θέλοντας να  διαπαιδαγωγήσει σωστά τον Αλέξανδρο και λίγους ακόμα επιλεγμένους νέους, ανέθεσε  στον Αριστοτέλη την  εκπαίδευση τους σε όλους τους  τομείς και επιστήμες  εκείνης  της εποχής. Έτσι κι έγινε.
Μετά από λίγο καιρό ο Φίλιππος  ρώτησε τον σπουδαίο Φιλόσοφο πως πάνε τα μαθήματα.
Πολύ καλά του λέει ο Αριστοτέλης.
Δηλαδή έχετε ξεκινήσει αριθμητική, γεωμετρία, Φιλοσοφία κ.λπ., ρώτησε ο Φίλιππος.
Όχι ακόμα Φίλιππε, απάντησε ο Αριστοτέλης, αλλά σύντομα.
Την ίδια ερώτησε έκανε και μετά λίγους μήνες, και πήρε την ίδια απάντηση.
Εκνευρισμένος τότε ο Φίλιππος,  ρώτησε τον Αριστοτέλη τι τους μαθαίνει τόσο καιρό...
Και ο Αριστοτέλης του απάντησε: «Τους  μαθαίνω να σκέφτονται σωστά».
Ο Ηράκλειτος μας λέει: Οι άνθρωποι, δεν ξέρουν ούτε ν’ ακούν ούτε να λένε. Όταν ακούν δεν καταλαβαίνουν και γι’ αυτό μοιάζουν με κουφούς. Σ’ αυτούς ταιριάζει η παροιμία: “Παρόντες απουσιάζουν”. Γιατί, δεν σκέφτονται οι πιο πολλοί απ’ τους ανθρώπους πάνω σ’ αυτό που συναντούν. Ούτε κι όταν το μάθουν το γνωρίζουν, αλλά το φαντάζονται. Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται. Δεν σκέφτονται ακόμη κι αυτοί που νομίζουν ότι σκέφτονται.
Η κλασσική Ελληνική σκέψη ήταν συνολική σκέψη. 
Ο Επίκτητος αναφέρει πως: «Η φιλοσοφία δεν έχει να κάνει με θεωρίες και ανάλυση. Είναι η τέχνη να ζεις ενάρετη ζωή. Η Φιλοσοφία προορίζεται για τον καθένα, και εξασκείται αυθεντικά μόνο από αυτούς που την εναρμονίζουν με την πράξη μέσα στη κοινωνία, προς μία καλύτερη ζωή για ΟΛΟΥΣ.
Ο σκοπός της είναι να φωτίσει τους τρόπους με τους οποίους έχει μολυνθεί η ψυχή μας από σαρθρά πιστεύω, ταραχώδεις επιθυμίες, επιλογές αμφίβολης αξίας».
Οι Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι είχαν μάθει κάτι πολύ απλό και εξαιρετικά δύσκολο ταυτόχρονα. ΗΞΕΡΑΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ!!!
Ο Ιάκωβος Καμπανέλης συμπληρώνει: «...αν οι Έλληνες ήξεραν καλά τον τόπο τους, την ιστορία τους, τον πολιτισμό και τον χαρακτήρα τους, θα ήταν πολύ λιγότερο εκτεθειμένοι στις κάθε λογής ξενηλασίες».
Διότι όπως αναφέρει ο Αντόνιο Γκράμσι«Αν καταφέρεις να κυριεύσεις το πνεύμα των ανθρώπων, τότε η θέληση και οι πράξεις τους, θα ακολουθήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου