Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ VS ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν
Απόδοση: το ήθος όλης της πολιτείας είναι το ίδιο με αυτό αυτών που την κυβερνούν.
Ισοκράτης
Περί μεν θεών ουκ έχω ειδέναι, ούθ’ ως εισίν ουθ’ ως ουκ εισίν.
Απόδοση: σχετικά με τους θεούς, δεν ξέρω ούτε πώς είναι ούτε πώς δεν είναι.
Πρωταγόρας
Υπάρχει Θεός; Όπως είπε και ο Πρωταγόρας δεν ξέρω ούτε πώς είναι ούτε πώς δεν είναι. Αν υπάρχει δεν είναι κακός. Αν υπάρχει δεν τον νοιάζει πως τον πιστεύεις ή όχι, πόσες φορές πας στην εκκλησία και πόσες προσευχές λες. Εσύ καθορίζεις τον Θεό με το ποιός είσαι και πως διάγεις αυτή την ζωή σου. Μην κοιτάτε ψηλά στον ουρανό, ούτε τις εικόνες της εκκλησίας. Ο Θεός είναι μέσα μας. Στην καρδιά μας. Είναι το συναίσθημα της αγάπης και συμπόνιας στον άλλον, στην συγχώρεση, στην ηθική και στις αξίες μας.
Τι να πω για τις ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ;; Εδώ έχουμε το καρότο και το μαστίγιο. Κάθε θρησκεία έχει το δίλημμα του τερματισμού. Παράδεισος ή Κόλαση; Συμφωνείς με τις επιταγές των ηγετών της ή πέφτεις στην αιώνια πυρά; Αντίθετες ισορροπίες στην κοινωνική ζυγαριά με την πολιτική. Να μην ξεφύγει κανένα πρόβατο από το μαντρί.
Το ερώτημα είναι. Ποιες θρησκείες είναι αποδεκτές και ποιες όχι σε μια κοινωνία. Ποιές προάγουν το ανθρώπινο και ποιες το σκλαβώνουν και το στέλνουν στο σκοταδισμό. Ποιες ζούνε ανάμεσα μας και τις θεωρούμε πεθαμένες και ποιες διατυμπανίζουν την ζωντάνια τους μα είναι απλά ένα όπλο χειραγώγησης μαζών, πεθαμένες καθιστώντας τις ανθρώπινες ψυχές ζόμπι.
Και οι δύο εξουσίες ένα όπλο είχαν και έχουν. Και όπως στην ιστορική εξέλιξη, το σπαθί έγινε πυρηνική βόμβα, έτσι και το όπλο των δύο εξουσιών (η χειραγώγηση) ο λόγος των ιερέων στις εκκλησίες και οι πολιτικοί λόγοι στις αγορές έγιναν ΜΜΕ. Πληρωμένα ανδρείκελα, παπαγαλάκια, χειραγωγούν προωθώντας τους εαυτούς τους σαν αδέκαστα πρότυπα κριτών και αναλυτών, μέγιστοι υπερασπιστές της αλήθειας μέσα από τηλεόραση, ίντερνετ κλπ.  παράθυρα του απλού πολίτη στην εικονική πραγματικότητα. Μια εικονική πραγματικότητα που καμία σχέση με την αλήθεια έχει.
Πολύ πιο θεμιτό μέσο από την εξουσία, μιας και δεν έρχεται σε απευθείας επικοινωνία με την μάζα, έχει τους εργάτες της, με αποτέλεσμα η έκθεσή της στην πειθώ να είναι ελεγχόμενη.
Το παράθυρο στο φως που λέγεται οθόνη (είτε τηλεόρασης είτε υπολογιστή κλπ), έγινε η πόρτα της κόλασης και του σκοταδισμού. Η ύπνωση της ψυχής και της σκέψης, η ταυτόχρονη φόρτιση όλων των ανθρωπίνων συναισθημάτων στο μυαλό του απλού ανθρώπου  καταντώντας τον φυτό, χαμένο και αδύναμο να πάρει την όποια απόφαση στην ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου