Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Σ’ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΞΙΖΟΥΝ

«Αισχύλον Ευφορίωνος Αθηναίων τόδε κεύθι: Μνήμα καταυθήμενον πυρφόριον Γέλας. Αλκήν δ’ ευδόκιμον Μαραθώνιον άλσος αν είπει και βαθυχαιτίης Μήδος επιστάμενος.»
Αρχίσαμε με το επίγραμμα του Αισχύλου στο Γέλας της Σικελίας γιατί ο μεγάλος αυτός ήρωας της σκέψης προέκρινε όλων των άλλων τραγωδιών του την πιο τιμητική τραγωδία της ζωής του να πολεμήσει τους Πέρσες στο άλσος του Μαραθώνα. Μαραθώνιον άλσος αν είπει την αλκήν την ευδόκιμον γιά την μεγάλη του ανδρεία…. Κι ο μακρυμάλλης Μήδος που την γνώριζε καλά.
Κι όπως έχουμε πει και το ξαναλέμε, δεν κατανόησαν πολλοί τι σημαίνει η πρόκριση του μεγάλου Αισχύλου όλων των τραγωδιών του της ηρωϊκής μάχης του μαζί με άλλους γενναίους (τον αδερφό του και άλλους Έλληνες) εναντίον των Περσών.
Επισημαίνουμε ότι το πλανητικό κακό (και συνέχεται άμεσα με τους Τούρκους) τον καιρό εκείνο ήταν οι Πέρσες – οι Μήδοι και έπρεπε να μην περάσουν, γιατί μια μαύρη νύκτα θα επικάθετο επάνω σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα δεν θα υπήρχε ούτε Παρθενώνας, ούτε τραγωδία, ούτε Αναγέννηση και θα είχαμε πέσει σ’ ένα διαρκή μεσαίωνα και των Γραμμάτων και των Τεχνών και της ίδιας της ζωής.
Κι έτσι ο Μύστης Αισχύλος γνώριζε ότι έπρεπε να προκρίνει  την αγωνιστική του αντίθεση πάσης άλλης ηρωικής πράξης στον χώρο της σκέψης. Γιατί όταν έρχονται οι εχθροί στην πόλη δεν πάει κανένας σχολείο – όπως έχει επιτυχώς λεχθεί. Παίρνει τα όπλα. Αυτή είναι η γραφίδα του.
Τελικά η επανάσταση είναι υψικάμινος αυτοθυσίας. Είναι αποδεδειγμένη μαθητεία. Η αγάπη της ελευθερίας είναι αυτή που κάνει τους ανθρώπους να επαναστατήσουν πρώτα σαν ψυχές και μετά να επαναστατήσει το όργανό τους που είναι ο φυσικός τους φορέας. Τελικά η μεγαλύτερη απελευθερωτική δύναμη είναι η αγάπη. Αλλά η αγάπη του αιώνιου. Όχι του φθαρτού και του προσωρινού. Και το 1821 πολλοί άνθρωποι αποφάσισαν να ζήσουν σαν ψυχές. Τελικά η ελευθερία και η αγάπη δίνονται σ’ εκείνους που την αξίζουν, την χρειάζονται για να της κάνουν ορθή χρήση και την παίρνουν.
ΕΝΩΔΩΝ - Oμιλία 87 – 23-03-1994 (απόσπασμα)
Ολόκληρο το άρθρο: http://www.enodon.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου