Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΛΗΘΩΝ ΓΕΜΙΣΤΟΣ

Γράφει ο Γιώργος Ελιάς.
Στο σημαντικότατο πόνημα του ιστορικού μας Κ. Σάθα ''Νεοελληνική φιλολογία'' [1867 Αθήνα] υπάρχουν τα βιογραφικά στοιχεία όλων των Ελλήνων που διέπρεψαν στα γράμματα, από τον μεσαίωνα έως τα μέσα του 19ου αιώνα.
Μια σπουδαία προσωπικότητα που έδωσε το στίγμα της και ήταν αχτίδα φωτός στον σκοτεινό μεσαίωνα και κοινωνός της γνώσης ήταν ο Γεώργιος Γεμιστός γνωστός και ως Πλήθων, του οποίου σύνοψη του βίου του θα παραθέσουμε μέσα από τον Κ. Σάθα στο παρόν άρθρο.
Ο Γεώργιος Γεμιστός γεννήθηκε μέσα του 14ου αιώνος [γύρω στο 1360] στην Σπάρτη. Βρέθηκε στην αυλή του σουλτάνου των Τούρκων Μουράτ Β, ο οποίος είχε συγκεντρώσει κοντά του φιλοσόφους, συγγραφείς αλλά και μεγάλο αριθμό βιβλίων. Δάσκαλο του είχε τον Ζωροάστρη στο θρήσκευμα Πέρση Ελισαίο από την Ιουδαία, τον οποίον αργότερα θεοκράτες τον έκαψαν ζωντανό. Στην συνέχεια μετά την επιστροφή του στην Πελοπόννησο θα οργανώσει φιλοσοφικές ομάδες και μέχρι και ο αυτοκράτορας Ιωάννης Παλαιολόγος το 1428 στην επίσκεψη του εκεί, θα περάσει στον κύκλο των μαθητών του. Το 1437 θα τον συνοδέψει στην σύνοδο Φεράρας - Φλωρεντίας σαν μέλος της 6μελούς επιτροπής της συνόδου. Εκεί θα συναντηθεί με τον άνθρωπο των γραμμάτων Κόζιμο των Μεδίκων και θα του δωρίσει μεγάλο αριθμό βιβλίων του Πλάτωνος, από όπου ξεκίνησε η μεγάλη φιλοσοφική αναγέννηση στην Δύση με την ίδρυση της Πλατωνικής Ακαδημίας στην Φλωρεντία λίγα χρόνια αργότερα από τον Μαρσίλιο Φικίνο, γιό του Κόζιμο των Μεδίκων, και αποτέλεσε την πρώτη επίσημη σχολή μετά την ίδια την Ακαδημία του Πλάτωνος στην Αθήνα που έκλεισε στα χρόνια του φιλοσόφου Πρόκλου, επί των εφαρμογών του Ιουστινιάνειου κώδικος.
Ο Πλήθων μετά την σύνοδο θα αποσυρθεί στον Μυστρά, και θα συγγράψει το πόνημα του ''Νόμων συγγραφή” όπου αναπτύσσει το όραμα του για μια ιδανική πολιτεία στα πλαίσια των πλατωνικών ιδεών.
Απεβίωσε στις 26 Ιουνίου του 1452 στην Σπάρτη και το σύγγραμμα του, αφού εντοπίστηκε από κληρικούς, στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου ο επίσκοπος Γεννάδιος Σχολάριος [κατά κόσμον Γεώργιος Κουρτέσιος] το έκαψε δημόσια. Μόνο το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου σώθηκε έως σήμερα από τον τότε άνθρωπο του πνεύματος Δημήτριο Ράλλη, που είχε αντίγραφο του. Το 1475 ο άρχοντας της πόλης του Ρίμινι της Ιταλίας Σιγινμούνδος Μαλατέστα, ήρθε στον Μοριά και αφού έκανε εκταφή, πήρε τα οστά του Πλήθωνος στην πόλη του, που υπάρχει μέχρι σήμερα ο τάφος, για να τα γλυτώσει απ την μήνη των κληρικών, που έψαχναν τον κρυφό τάφο του φιλοσόφου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΙΑΣ - ΛΗΜΝΟΣ
------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου