Σάββατο 4 Μαΐου 2019

ΘΑΡΓΗΛΙΩΝΑΣ ΜΗΝΑΣ

Γράφει ο Γιώργος Ελιάς.
Ο Μήνας Θαργηλιώνας είναι από τους σημαντικότερους μήνες της Αρχαίας παράδοσης. Ξεκινά με την μεγάλη γιορτή Θαργήλια πού είναι το γενέθλιο της θεάς Αρτέμιδος αλλά και του αδελφού τής θεού Απόλλωνος τήν 6η και 7η μέρα του μήνα που γεννήθηκαν από τη μητέρα τους Λητώ στο νησί της Δήλου.
Η Άρτεμις που γεννήθηκε πρώτη, βοήθησε την μητέρα της στη γέννα του αδελφού της, γιαυτό και ήταν προστάτιδα του τοκετού. Η Λητώ έσφιγκε με τα χέρια της έναν φοίνικα όταν γέννησε τον Απόλλωνα, που έγινε ένα από τα ιερά δέντρα του θεού. Στα έργα του Ησιόδου, “Θεογονία” και “Έργα και Ημέραι”, υπάρχουν λεπτομέριες για όλα αυτά.
Στην γιορτή έκαναν τον Θάργηλο άρτο, ένα γλυκό άρτο σαν το σημερινό τσουρέκι που τον έκοβαν και τον μοιραζόταν η οικογένεια του κάθε σπιτιού (όπως κάνουν σήμερα με την βασιλόπιτα την πρωτοχρονιά), έκαναν τα στεφάνια από αγριολούλουδα της εποχής (όπως κάνουν σήμερα την πρωτομαγιά) και στο νησί της Λήμνου τέτοια μέρα είχαν την εξόρυξη της Λημνίας γής για την παρασκευή του πρώτου χαπιού της Αρχαιότητος. Πάνω της είχε με σφραγίδα την Αίγα ιερό ζώο της θεάς.
Τήν Πανσέληνο αυτού του μήνα, δηλαδή την 14η μέρα,ξεκινούσαν και τα μεγάλα Μυστήρια των Καβείρων σε Λήμνο, Σαμοθράκη και όλα τα άλλα ιερά των μεγάλων Χθόνιων θεών. Σε αυτά δεν μπορούμε με άρθρο να αναλύσουμε τα θέματα. Γυρνόντας στήν γιορτή των Θαργηλίων, να πούμε ότι το στεφάνι με τα αμάραντα της περασμένης χρονιάς που είχε αντικατασταθεί με το καινούργιο την πρωτομαγιά θυμάμαι μικρός στην πόλη μας τη Μύρινα της Λήμνου το καίγαμε στις φωτιές του θερινού ηλιοστασίου, τις Κακανούρες του Αγ.Γιαννιού. Ενα έθιμο που επιβίωνε δηλαδή από την Αρχαιότητα καθώς τα περσινά στεφάνια των Θαργηλίων τα έκαιγαν στις πυρές του θερινού ηλιοστασίου.
Γιώργος Ελιάς - Λήμνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου