Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

ΣΚΥΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΝΑ

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο δύτης Σκυλλίας ονομαστός κολυμβητής, από την πολιτεία Σκιώνη, Ευβοέων, ύστερα από πολλά κατορθώματα του ως δύτης, συνελήφθη από τους Πέρσες, οι οποίοι τον επιβίβασαν σε ένα από τα πλοία του στόλου τους με σκοπό να τον χρησιμοποιήσουν εναντίον του Ελληνικού στόλου.
Όμως ο Σκυλλίας έμαθε τα σχέδια τους και βούτηξε από το πλοίο στην θάλασσα, έκοψε τα σκοινιά από τις άγκυρες και δημιούργησε μεγάλη σύγχυση στον Περσικό στόλο.
Η Ύδνα (κατά άλλους Κυανή) εκπληκτική δύτρια κι αυτή, και κόρη του Σκυλλία, βοήθησε τον πατέρα της στα έργα του εναντίον των Περσών.
Προς τιμήν τους ανεγέρθησαν δυο χρυσά αγάλματα - ομοιώματα στο πανελλήνιο ιερό των Δελφών. 
-------------------------------------
Διαβάζουμε από τον Ηρόδοτο, σε απόδοση Η. Σπυρόπουλου.
Ο Σκυλλίας από τη Σκιώνη, ο πρώτος δύτης της εποχής του (αυτός που και στο ναυάγιο που έγινε στα νερά του Πηλίου έσωσε για τους Πέρσες πολλά πολύτιμα πράματα, αλλά και πολλά κράτησε για τον εαυτό του), αυτός λοιπόν ο Σκυλλίας βρισκόταν στο στρατόπεδό τους, στις Αφέτες· είχε κι από τα πριν βέβαια στο νου του ν᾽ αυτομολήσει στους Έλληνες, όμως ώς τότε δεν του δόθηκε ευκαιρία. Τώρα, με ποιό τρόπο από κει και πέρα έφτασε πια στους Έλληνες, δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, όμως μένω έκπληκτος, αν τα όσα διηγούνται είναι αληθινά· λένε δηλαδή πως από τις Αφέτες βούτηξε στη θάλασσα και δε βγήκε στην επιφάνεια παρά μόνο όταν έφτασε στο Αρτεμίσιο, αφού διάνυσε περίπου ογδόντα σταδίους κάτω απ᾽ τη θάλασσα. Διηγούνται βέβαια γι᾽ αυτόν τον άνθρωπο κι άλλα που μοιάζουν με παραμύθια, κάμποσα όμως είναι αληθινά. Μόλις έφτασε, αμέσως ανέφερε στους στρατηγούς τα καθέκαστα για το ναυάγιο (των Περσών) και για τα καράβια που στάλθηκαν να κάνουν τον γύρο της Εύβοιας. Ακούοντας αυτά οι Έλληνες έκαναν συμβούλιο....
ΗΡΟΔΟΤΟΣ Ιστορίαι ΒΙΒΛΙΟ Θ: ΟΥΡΑΝΙΑ
Το πρωτότυπο κείμενο στην πηγή: http://www.greek-language.gr/
----------------------------------------
σ.σ. 1: Το στάδιο ήταν μονάδα μέτρησης μήκους την οποία χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες, ίση με το μήκος ενός αθλητικού σταδίου  που αντιστοιχεί σε 195,15 μέτρα. Ο Σκυλλίας κολύμπησε κάτω από την επιφάνεια της θαλάσσης, περίπου ογδόντα (80) στάδια.......!!!!!!
σ.σ. 2: Αυτά κατά την Ναυμαχία του Αρτεμισίου, που διεξήχθη παράλληλα με τη Mάχη των Θερμοπυλών. Eίναι θαλάσσια σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Περσών, κατά τη δεύτερη περσική εισβολή. 
σ.σ. 3: Ο Ηρόδοτος το πιο πιθανό να μην αποκάλυψε όλα τα στοιχεία που ήξερε για τα όσα παράξενα συνέβαιναν στην Αρχαία Ελλάδα, αν λάβουμε υπόψη τις γνωστές επιφυλάξεις του να μιλά για σχετικά θέματα:
...αν όμως έλεγα... θα έφτανα να συζητήσω τα θεϊκά πράγματα, που αποφεύγω πάρα πολύ να τα σχολιάσω. Και τα όσα έχω πει γι᾽ αυτά μέσες–άκρες, μ᾽ έκανε η ανάγκη και τα είπα”
(Ηρόδοτος, Ευτέρπη, 65).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου