Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

ΑΜΦΙΑΡΑΕΙΟ ΩΡΩΠΟΥ

ΑΜΦΙΑΡΑΕΙΟ: Η ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάπου 50 χμ βόρεια των Αθηνών, σε έναν τόπο μαγικό, κατάφυτο, με ποτάμι και νερά να αναβλύζουν παντού βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα θεραπευτικά κέντρα της Αρχαιότητας, αφιερωμένο στο ήρωα Αμφιάραο, που ήταν γνωστός για τις μαγικές και θεραπευτικές του ικανότητες.
Οι Αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν την ίαση με τρόπο ολιστικό. Τα κέντρα ίασης ήταν σε τόπους πανέμορφους, γεμάτους εικόνες που μπορούσαν να γαληνεύουν. Ο οργανισμός έπρεπε να ιαθεί συνολικά "ψυχή τε και σώματι" μέσα από τα θέατρα, τα γυμνάσια, τους περιπάτους ανάμεσα σε βοτάνια και ιαματικά φυτά, την εγκοίμηση και τα όνειρα που έστελνε ο θεός.
Ο ασθενής δεν μαράζωνε με απαισιόδοξες σκέψεις μέσα στους πανέμορφους αυτούς χώρους αλλά ζούσε διαρκώς με την ελπίδα.
Κάθε μαντείο και θεραπευτήριο είχε κατά γενικό κανόνα και το θέατρο του για μουσικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Το θέατρο του Αμφιάρειου διαμορφώθηκε γύρω στα -190 και βρίσκεται ψηλότερα από τη Μεγάλη Στοά. Το κοίλον λαξεύτηκε στην πλαγιά του λόφου του οποίου σώζονται τα πώρινα εδώλια. Η στρογγυλή ορχήστρα έχει διάμετρο 12,36 μ. Στην ορχήστρα ο ιερεύς Νίκων τον -1ο αι. αφιέρωσε πέντε πλουσιοχτοισμένους μαρμάρινους θρόνους. Όλοι τους έχουν την επιγραφή "Νίκων Νίκωνος ιερεύς γενόμενος Αμφιαράωι". 
Εικόνα: Θέατρο του Αμφιαράειου όπου τελούνταν τα μεγάλα Αμφιαράεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου