Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

ΓΑΣΤΡΙΝ (Γάστριν) - ΓΙΑΤΙ Ο ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΝΩΪΚΗ ΥΠΟΘΕΣΙΣ!

Οι Άραβες, οι Αρμένιοι, οι Τούρκοι, οι Εβραίοι, ακόμη και οι Βούλγαροι είναι μερικοί που ισχυρίζονται ότι ο Μπακλαβάς είναι το εθνικό τους γλυκό.
Το γεγονός είναι ότι ο μπακλαβάς υπήρχε στην Βυζαντινή εποχή, πριν οι Οθωμανοί καταλάβουν την Πόλη.
Αυτό το παραδοσιακό μας γλυκό έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα.
Τότε έφτιαχναν το γλυκό “γάστριν” ή “κοπτοπλακούς”, που ήταν ο πρόδρομος του σημερινού μπακλαβά.
Η λέξη “κοπτοπλακούς” από το κόπτω (κόβω) και πλακοῦς, γεν. πλακοῦντος – από το πλακόεις δηλαδή επίπεδο ή “πλακέ” όπως το λέμε σήμερα.  Με άλλα λόγια “πίτα”!  
Οι Ρωμαίοι έμαθαν από τους Αρχαίους Έλληνες να φτιάχνουν πλακούντες, που ονόμαζαν placenta.
Στην Κρήτη έφτιαχναν το γλυκό “Γάστριν”.
Η συνταγή περιγράφεται από τον Αρχαίο Έλληνα Αθήναιο στο μνημειώδες έργο του Δειπνοσοφισταί (ΙΔ, 647-648).
ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:
..ἐν Κρήτῃ δέ, φησίν, πλακουντάριον ποιοῦσιν, ὅπερ ὀνομάζουσι γάστριν. γίνεται δέ οὕτως· κάρυα Θάσια καί Ποντικά καί ἀμύγδαλα, ἔτι δέ ǁ μήκων, ἃ φρύξας θεράπευσον καλῶς καί εἰς θυίαν καθαρά τρῖψον ἐπιμελῶς· συμμίξας τε τήν ὀπώραν μάλαξον μέλιτι ἡψημένῳ, προσβαλών πέπερι πλέον καί μάλαξον· γίνεται δέ μέλαν διά τήν μήκωνα. διαπλατύνας ποίησον τεράγωνον· εἶτα σήσαμον λευκόν τρίψας μάλαξον μέλιτι ἡψημένῳ καί ἕλκυσον λαγάνια δύο καί ἓν θές ὑποκάτω καί τό ἄλλο ἐπάνω, ἵνα τό μέλαν εἰς μέσον γένηται, εὖ ῥύθμισόν τε αὐτό. ταῦτα καό ὁ σοφός πεμματολόγος Χρύσιππος.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΙΣ:
.. λέει (ο Χρύσιππος) πώς στην Κρήτη κατασκευάζουν ένα είδος γλυκιάς πίτας που ονομάζεται γάστριν.  Γίνεται δε ως εξής:  Πάρε αφράτα καρύδια της Θάσου, φουντούκια του Πόντου και αμύγδαλα και μαζί με τα σπόρια μαύρης παπαρούνας, καβούρδισέ τα και πρόσεχε τα να μην καούν.  Βάλε τα σε καθαρό γουδί και κοπάνισέ τα καλά· ανακάτεψε μέσα τα φρούτα και ζύμωσέ τα με  βρασμένο μέλι.  Βάλε αρκετό πιπέρι και ανακάτεψέ τα να ομογενοποιηθούν.  Το μίγμα γίνεται μαύρο λόγω της μαύρης παπαρούνας.  Άπλωσέ το και κάνε το τετράγωνο.  Έπειτα τρίψε λευκό σουσάμι και κοπάνισέ το να γίνει πολτός· ζύμωσέ το με βρασμένο μέλι.  Άνοιξε δύο φύλλα και βάλε το ένα κάτω και το άλλο πάνω με το μίγμα στη μέση, έτσι που να έχει τοποθετηθεί κατά τρόπο συμμετρικό.  Αυτά λέει ο σοφός και ειδικός στη ζαχαροπλαστική Χρύσιππος. (Ο Χρύσιππος ο Τυανεύς, ήταν γνωστός συγγραφέας γαστρονομίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου