Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ, Γ΄ 6

ΌΤΙ ΟΥ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΣΙΝ ΑΙ ΠΡΟΣ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΑΙ
ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΙΔΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΑΣΤΩ
“Τρία είναι τα είδη πολιτευμάτων, η Βασιλεία, η Αριστοκρατία και η Πολιτεία.
Βασιλεία, όταν η Αρχή του Ενός αποβλέπει προς το κοινό συμφέρον.
Αριστοκρατία, όταν η Αρχή των Αρίστων αποβλέπει στο κοινό συμφέρον ή ΔΙΑ ΤΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΑΡΧΕΙΝ Ή ΔΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΝ ΤΗ ΠΟΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΚΟΙΝΩΝΟΥΣΙΝ ΑΥΤΟΙΣ.
Πολιτεία, όταν το πλήθος πολιτεύεται προς το κοινό συμφέρον ή ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΟΝΟΜΑ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΕΣ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ, της Βασιλείας η Τυραννία της Αριστοκρατίας η Ολιγαρχία και της Πολιτείας η Δημοκρατία”.
“Στην Τυραννία άρχει ο μονάρχης προς το ίδιον συμφέρον, στην Ολιγαρχία όχι οι Άριστοι αλλά οι ολίγοι ευπορούντες προς το ίδιο πάλι συμφέρον, και στην Δημοκρατία η Αρχή ασκείται μόνον χάριν του πλήθους.”
“Η Ολιγαρχία της Αρχής των ολίγων ευπόρων, και η Δημοκρατία της Αρχής των πολλών απόρων, είναι ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΕΣ πολιτεύματος, διότι η διαφορά συνίσταται μόνον στον ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΔΙΚΟΥΝΤΩΝ τους υπόλοιπους πολίτες, και ο ΑΡΙΘΜΟΣ αυτός δεν μπορεί να καθιερώσει ΑΡΧΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΣ.
Η ΜΟΝΗ ΑΡΙΣΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΕΙΤΕ ΒΑΣΙΛΕΙΑ, ΕΙΤΕ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ.
Για τους γνώστες της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ παραθέτουμε και την αρχέτυπη διατύπωση:
“ΠΑΡΕΚΒΑΣΕΩΣ ΔΕ ΤΩΝ ΕΙΡΗΜΕΝΩΝ, ΤΥΡΑΝΙΣ ΜΕΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ, ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΔΕ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. Η ΜΕΝ ΓΑΡ ΤΥΡΑΝΙΣ ΕΣΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΡΧΟΥΝΤΟΣ, Η Δ΄ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΩΝ ΕΥΠΟΡΩΝ, Η ΔΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟ ΤΩΝ ΑΠΟΡΩΝ. ΠΡΟΣ ΔΕ ΤΟ ΤΩ ΚΟΙΝΩ ΛΥΣΙΤΕΛΟΥΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΥΤΩΝ.”
Αριστοτέλους Πολιτικά Γ΄6,4.
“ΤΟ ΜΕΝ ΟΛΙΓΟΥΣ Ή ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΥΜΒΕΒΗΚΟΣ ΕΣΤΙ, ΤΟ ΜΕΝ ΤΑΙΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΙΣ, ΤΟ ΔΕ ΤΑΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΙΣ, ΔΙΑ ΤΟ ΤΟΥΣ ΜΕΝ ΕΥΠΟΡΟΥΣ ΟΛΙΓΟΥΣ, ΠΟΛΛΟ Δ΄ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΠΑΝΤΑΧΟΥ.”
Αριστοτέλους Πολιτικά Γ΄8,7.
Από το 1821 έως σήμερα στον ελληνικό πολιτικό στίβο οι πολίτες είχαν να διαλέξουν ανάμεσα σε τρία ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ, την Τυραννία των ΑΛΛΟΦΥΛΩΝ, την Ολιγαρχία των ΑΛΛΟΦΥΛΩΝ και την Δημοκρατία των ΑΛΛΟΦΥΛΩΝ.
Εξευτελίστηκαν  μ΄ αυτό τον τρόπο τα ΤΕΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ της ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ, της ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑΣ, και της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, παρουσιάζοντας στους πολίτες τις τρείς εκφυλισμένες μορφές τους ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ, ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ώστε οι πολίτες να αηδιάσουν με κάθε μορφή πολιτεύματος που λειτούργησε στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συνταρακτικό. Εμείς σήμερα όλα τα καταλάβαμε ανάποδα οι πολιτικοί τα εφάρμοσαν κατά το συμφέρον τους και είμαστε στο σημείο που φημιζόμαστε ότι έχουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που είναι στην ουσία δεν ξέρουμε τι είναι. Περηφανεύομαστε γι΄αυτό, κομπάζουμε διεθνώς όλοι οι λαοί ενώ θα έπρεπε να είχαμε κάτι άλλο....
Α.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου