Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Ομοίοις χρω - Να συναναστρέφεσαι τους ομοίους σου - Δελφικό παράγγελμα

Σωσιάδης, Αρχαίος συλλέκτης γνωμικών -6ος αι.

Ο Σωσιάδης αναφέρεται στο Ανθολόγιο του Ιωάννη Στοβαίου σαν εκείνος που αντέγραψε και διέσωσε τα Δελφικά παραγγέλματα, στο έργο του «Οι των Επτά Σοφών Υποθήκαι». Δεν είναι γνωστό τίποτε άλλο γι’ αυτόν. Το πιο πιθανό είναι ότι έζησε τον -6ο ή, το αργότερο, τον -5ο αιώνα. Τα λίγα ρητά που αποδίδονται σε αυτόν πρέπει να ήταν κάποια "ορφανά" από τα Δελφικά παραγγέλματα.

Ο Ιωάννης Στοβαίος ήταν συγγραφέας, από τους Στόβους της Μακεδονίας (στην Παιονία) και έζησε τον +5ο αιώνα. Έμεινε στην Ιστορία για το έργο του «ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΝ», μια συλλογή γνωμικών που αποτελεί πραγματικά θησαυρό της Ελληνικής Γραμματείας.  Είναι το απόσταγμα σκέψης 12 αιώνων και 204 φιλοσόφων, ποιητών και ρητόρων με περισσότερα από 500 αποσπάσματα πολλά από τα οποία διασώθηκαν χάρη σ΄ αυτό το βιβλίο.

Το κίνητρο του συγγραφέα υπήρξε η επιθυμία να αφήσει μια παρακαταθήκη σοφίας στον γιό του Σεπτίμιο, ώστε να διορθώσει τα ελαττώματα του χαρακτήρα του και έτσι συγκέντρωσε στο έργο του αυτό το απόσταγμα της σοφίας 204 φιλοσόφων και ιστορικών. 

Η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη καθώς χάρη σε αυτόν σώθηκαν αποσπάσματα χαμένων έργων.

Ήταν προφανώς εθνικός.

Το έργο εκτεινόταν σε τέσσερα βιβλία, αλλά δεν σώζεται ολόκληρο. Η πρώτη έκδοση έγινε το 1536 στη Βενετία.

IΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟΒΑΙΟΥ «ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΝ» (Σχετικές αναρτήσεις)

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...Ομοίοις χρω - Να συναναστρέφεσαι τους ομοίους σου.
Δελφικό παράγγελμα
---------------------------

Να μην συντάσσεσαι με την γνώμη των πολλών.
ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΦΙΛΟ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΗ
ΠΥΘΑΓΟΡΟΥ ΧΡΥΣΑ ΕΠΗ
---------------------------

Τόσο ωφέλιμος, λοιπόν, ήταν ο Σωκράτης, σε κάθε περίπτωση και με κάθε τρόπο, ώστε να είναι φανερό – ακόμη και σε κάποιον που εξετάζει, κ’ έστω και λίγο αντιλαμβάνεται τα πράγματα – ότι τίποτε δεν ήταν ωφελιμότερο από την συναναστροφή με τον Σωκράτη, διότι εξίσου ωφελούσε όσους τον συναναστρέφονταν, είτε αστειευόμενος είτε μιλώντας σοβαρά.

208. Ξενοφών – Απομνημονεύματα, βιβλίο δ΄.

ΣΤΟΒΑΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟ – ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου