Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

«…οι περισσότεροι από εσάς κατασκεύασαν εικονικούς θρόνους για τους εαυτούς τους και κάθισαν πάνω σε αυτούς παριστάνοντας τους ενσαρκωμένους θεούς, ημίθεους, ήρωες και μύστες, με αποτέλεσμα να εκφυλίσουν λόγω της έπαρσης τους την έκρηξη του Ελληνισμού που είχε εκδηλωθεί σε όλον τον κόσμο και η οποία είχε φθάσει σε υψηλό σημείο μέχρι το 2004 οπότε άρχισε η πτώση του».
Από το βιβλίο του Στρατηγού και συγγραφέως κυρίου Γεράσιμου Καλογεράκη, το «Αθάνατο Νερό» εκδ. Δίον
.......................
(Σήμερα θα γίνω δυσάρεστος)
Η αλαζονεία, η ψευδαίσθηση του εκλεκτού, οι αυθαίρετοι δογματισμοί, τα αρχηγιλίκια, η διάσπαση, οι φλυαρίες, οι ειρωνείες, η αμάθεια, η ημιμάθεια, ο εγωισμός, οι κόντρες στους διαλόγους για την επιβολή απόψεων, χωρίς σεβασμό στον συνομιλητή, η υπεροψία και οι «εξυπνάδες», είχαν ως αποτέλεσμα να εκφυλιστεί το ρεύμα της επανελλήνισης.
Λόγω όλης αυτής της έπαρσης επήλθε η πτώση. Υπάρχουν για παράδειγμα, 2-3 διαφορετικές απόψεις για το τι είναι οι θεοί του Ολύμπου και έχω δει υποστηρικτές της μίας άποψης, να ειρωνεύονται και να χλευάζουν τις άλλες με τις οποίες δεν συμφωνούν.
Γέμισε το f/b φιλοσοφικά ρητά και διδάγματα, αλλά κατά πόσο αυτά γίνονται  τρόπος ζωής, είναι άλλο θέμα… Διότι Φιλοσοφία φίλοι μου δεν είναι το να παπαγαλίζεις φιλοσοφίες άλλων. Είναι τρόπος ζωής και συνεχής προσπάθεια αυτοβελτίωσης στην πράξη.
Τα ρητά αυτά τα έχουν πει ή τα έχουν γράψει αρχαίοι φιλόσοφοι τα ονόματα των οποίων οι περισσότεροι νεοέλληνες τα έχουν ακούσει στο καφενείο, στην τηλεόραση ή στο facebook. Το ότι ελάχιστοι έχουν ανοίξει έργο αρχαίου κλασικού, φάνηκε από αυτό:
Δώστε προσοχή.
Πριν καιρό η ΝΑΣΑ κυκλοφόρησε ένα βίντεο του Διεθνούς διαστημικού Σταθμού (ISS), όπου περιγράφει την ομορφιά της γης από ψηλά και αναφέρει  (στο βίντεο) ένα σχετικό απόσπασμα του Σωκράτη, αυτό που ο μεγάλος φιλόσοφος περιγράφει την γη όπως φαίνεται από ψηλά.
Αυτό που ακολούθησε ήταν για γέλια και για κλάματα.
Άρχισαν οι δημοσιεύσεις με τίτλο, η ΝΑSA και τα λόγια του Σωκράτη από τον «Φαιδρό» του Πλάτωνα…
Κάποιος προφανέστατα πρωτοέγραψε την λέξη «φαιδρός» και άρχισε ο χορός των αντιγραφών και των αναδημοσιεύσεων του φαιδρού. Πραγματικά όλο αυτό, ήταν φαιδρό. Χωρίς έρευνα, χωρίς διασταύρωση. Φίλοι μου, έργο του Πλάτωνα με τίτλο φαιδρός, δεν υπάρχει!
Ναι, θα μου πείτε είναι τυπογραφικό λάθος, αφού υπάρχει έργο με τον τίτλο Φαίδρος.
Σιγά και τι έγινε; Ναι αλλά πολλοί δεν διόρθωσαν τον τόνο.
Κι όμως το ζήτημα και πάλι δεν είναι εδώ.
Η φράση του Σωκράτους που χρησιμοποίησε η ΝΑΣΑ, δεν υπάρχει ούτε στον ανύπαρκτο φαιδρό (…) ούτε φυσικά και στο (υπαρκτό) έργο Φαίδρος. Η φράση βρίσκεται στο έργο του Πλάτωνος ΦΑΙΔΩΝ ή περί ψυχής, από το  109a και μετά.
Θα μου πεις τι Φαίδων, τι Φαίδρος, τι φαιδρός….. έχει καμιά σημασία;;; Πόσοι άνοιξαν βιβλία του Πλάτωνα, ώστε να εντοπίσουν το λάθος;;; Αυτή είναι η σημασία.
Και γέμισε εκείνες τις ημέρες το διαδίκτυο, φαιδρότητες που έφεραν μία διαπίστωση.
Εκτιθέμεθα κύριοι….
Άλλο θέμα. 
Γι αυτό τώρα…. τι να πω; Ή έχουν αλλάξει οι κανόνες της ελληνικής γραμματικής ή εγώ έχασα επεισόδια.
Διαβάσω συχνά, πάλι στο f/b, μέσα σε φράσεις «αφυπνισμένων» κάποια μαργαριτάρια, τύπου: ….στην Ελλάς… στους Έλλην…. …τον Ζεύς… τους Έλλην θεούς…
Όνομα στον ενικό, άρθρο πληθυντικού.
Όνομα στην ονομαστική, άρθρο στην αιτιατική.
Αδυνατώ να πιστέψω ότι αυτοί που γράφουν έτσι, μιλούν έτσι και στην καθημερινότητα τους. Μάλλον θα είναι «φεισμπουκική γραμματική».
Και πάλι η διαπίστωση είναι η ίδια.
Εκτιθέμεθα.
Όλα αυτά τριγύριζαν καιρό στο μυαλό μου, αλλά δεν ήθελα να τα θίξω για να μη γίνω δυσάρεστος ή «κακός».
Μια ανάρτηση όμως που διάβασα (σας την δίνω παρακάτω) με έκανε να γράψω τα παραπάνω και να σας τα μεταφέρω.
Μπορεί να έγινα δυσάρεστος, αλλά και αυτά που επεσήμανα, δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Αν κάπου έκανα λάθος, είμαι πρόθυμος να ακούσω παρατηρήσεις.
Το άρθρο που σας παραπέμπω γράφει: «Με όλα αυτά, αυτή η εποχή θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια επανελλήνισης….». Εύχομαι ολόψυχα, να μην είναι έτσι!

Σείριος - Εννέα Έτη Φωτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου