Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Οι Ορφικοί

Οι Ορφικοί διδάσκουν ότι η φύση της ψυχής προέρχεται από τον αιθέρα,την πέμπτη ουσία, και ότι η ψυχή είναι πραγματικό όν, κοσμικής και ταυτόχρονα θείας προέλευσης. Οι παρατηρήσεις των Ορφικών εισδύουν βαθιά στην εξέταση των φαινομένων του ουρανού. Διδάσκουν το σφαιρικό σχήμα της Γης, την κίνηση της Γης γύρω από τον άξονά της, το ηλιοκεντρικό σύστημα, τους ζωδιακούς αστερισμούς, την διάκριση των αστέρων σε απλανείς και πλανήτες, την αστρολογία.
Ο παγκόσμιος φυσικός νόμος λοιπόν, σύμφωνα με τους Ορφικούς, είναι αυτό που διέπει τα πάντα και στον ουρανό και στην Γή, αυτός που διατηρεί την σταθερότητα της φύσης, αυτός που φέρνει το τέλος στη ζωή.
Ο Ορφέας ως αρχηγός των «Καβείρων Μυστηρίων» της Σαμοθράκης, θεωρούνταν και εισηγητής των «Ελευσινίων Μυστηρίων».
Ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει για τη νήσο Σαμοθράκη ότι στην Ελληνική γλώσσα η ονομασία της σημαίνει «Ιερά νήσος»: «Ονομάσαι δ’ αυτήν Σαμοθράκην, όπερ είναι μεθερμηνευόμενον εις την Ελληνικήν διάλεκτον ιεράν νήσον»
Οι θεωρίες του Ορφισμού είχαν καταγραφεί και περιείχαν ύμνους στους θεούς και στις δυνάμεις της φύσης, καθώς και έννοιες της ηθικής τάξης, της θεογονίας, της κοσμογονίας κλπ.
Πρόκειται για υψηλά, ασύλληπτα νοήματα, για εκπληκτικές γνώσεις, τις οποίες είχαν αποκτήσει οι Ορφικοί σχετικά με τη φύση, τη ζωή, το σύμπαν, την ψυχή, πρίν καν εμφανιστούν οι ανατολικοί λαοί της Μεσογείου.
ΑΙΛΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Το διαβάσαμε από το: «AΡΜΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου