Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΚΕΡΒΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΥΓΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΩΝΑ

«Κέρβερος» και «Στύγα»! Έτσι ονόμασε επισήμως η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) τα δύο μικρότερα φεγγάρια του Πλούτωνα, που ήταν γνωστά μέχρι σήμερα ως «Ρ4» και «Ρ5» αντίστοιχα.
Τα δύο αυτά ονόματα της Ελληνικής Μυθολογίας έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Χάροντα, της Νύκτας και της Ύδρας, των άλλων τριών μεγαλύτερων δορυφόρων του Πλούτωνα.
Στην Ελληνική Μυθολογία, ο Κέρβερος αντιπροσωπεύει τον φύλακα του Άδη και είχε τη μορφή σκύλου με τρία κεφάλια και με ουρά που απόληγε σε κεφαλή δράκου, ενώ η Στυξ ήταν ένα από τα ποτάμια στις πύλες του Κάτω Κόσμου.
Ο Κέρβερος και η Στύγα ανακαλύφθηκαν το 2011 και το 2012 αντίστοιχα, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Hubble».
Η επιλογή των ονομάτων για τα δύο μικρά φεγγάρια έγινε μέσω ψηφοφορίας στο διαδίκτυο, στην οποία συμμετείχαν περίπου 500.000 άτομα, τα οποία πρότειναν διάφορα ονόματα.
Το όνομα «Κέρβερος» ήρθε δεύτερο σε δημοτικότητα και η «Στύγα» τρίτη, ενώ πρώτο σε προτιμήσεις ήταν το «Βουλκάν» (ο Ήφαιστος των Ρωμαίων), το όνομα του πλανήτη καταγωγής του πρωταγωνιστή Μίστερ Σποκ στο «Σταρ Τρεκ».
Επειδή, όμως, το όνομα «Βουλκάν» έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στην αστρονομία και ο συγκεκριμένος θεός της μυθολογίας δεν σχετιζόταν άμεσα με τον Πλούτωνα, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έκρινε ότι η λαϊκή απαίτηση έπρεπε να παρακαμφθεί για χάρη των δύο αρχαιοελληνικών ονομάτων.
Πηγή: ΑΜΠΕ , http://www.enet.gr/

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί άραγε δεν τολμούν να δώσουν όνομα που να μην είναι Ελληνικό?Τι φοβούνται?

Σείριος είπε...

Τα Ουράνια σώματα έχουν Αρχαία Ελληνικά ονόματα προς τιμήν των Αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Και που πολλά ήταν γνωστά στους προγόνους μας οι οποίοι τα είχαν ήδη ονομάσει.

Και κυρίως προς τιμήν της Ελληνικής Μυθολογίας η οποία είναι η απώτατη ιστορία όχι μόνο του πλανήτη μας αλλά τα γεγονότα που εξιστορεί ξεφεύγουν από τα όρια της γής (βλέπε Περσέας Ανδρομέδα).
«ΟΛΟ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ» η οποία είναι η Ιστορία της Γης και του Ουρανού.

Είναι φυσικό λοιπόν ο ουρανός να είναι γεμάτος από Ελληνικά ονόματα και να μιλάει Ελληνικά.
Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Αυτό οι ειδικοί το γνωρίζουν.

Τα ονόματα που χρησιμοποιούνται βέβαια για τους πλανήτες διεθνώς είναι τα λατινικά.

Φυσικά υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των θεών και των πλανητών που ταύτιζαν οι Ρωμαιοι και οι Έλληνες (για παράδειγμα η θεά Αφροδίτη έχει την αντίστοιχη Venus για τους Ρωμαίους και αναφέρονται και οι δύο στον ίδιο πλανήτη του ηλιακού συστήματος, κοκ).
Όλοι γνωρίζουν ποιά είναι η θεά και ποιάς Μυθολογίας όταν βλέπουν Venus.

Ένας από τους πρώτους καταλόγους ουράνιων σωμάτων περιεχόταν στην «Αλμαγέστη» του Πτολεμαίου από την Αλεξάνδρεια.

Σήμερα, υπάρχουν διάφοροι κατάλογοι που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι, στους οποίους τα άστρα ονοματίζονται και αριθμητικά.

Τα πιο λαμπερά από αυτά προσδιορίζονται με γράμμα του Ελληνικού αλφαβήτου ή αριθμό, συνοδευόμενο από το όνομα του αστερισμού στον οποίο ανήκουν, π.χ., Άλφα Κενταύρου.

Έτσι, πολλά άστρα έχουν πολλαπλά ονόματα, π.χ., o Σείριος λέγεται και Aschere (αραβικό), Άλφα Μεγάλου Κυνός ή HR2491.

Οι κομήτες, συνήθως, παίρνουν το όνομα του ανθρώπου (ή και της διαστημοσυσκευής) που τους ανακάλυψε.

Ανώνυμος είπε...

Οι εξηγήσεις του φίλτατου Σείριου είναι σαφέστατες και ορθότατες όμως νομίζω όπως τον φίλο Ανώνυμο (ή φίλη) ότι κάπου υπάρχει ένα μικρό παράδοξο, μία λεπτομέρεια ζωτικής σημασίας που μας διαφεύγει. Γιατί επίσης σε όλες τις πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου πάντα τα κτίρια και τα μνημεία ή είναι ελληνικής αρχιτεκτονικής ή έχουν ελληνική διακόσμηση ή ακόμα έχουν ελληνικά ονόματα; Π.χ το βουλεβάρτο (μεγάλη λεωφόρος δεντρόφυτη)των Ηλυσίων Πεδίων που ξεκινά απο την πλατεία Ομονοίας και φθάνει στο Αστέρι (Ετουάλ) που ευρίσκεται η Αψίδα του Θριάμβου. Το ψηλότερο κτίριο του εσωτερικού Παρισιού ονομαζέται Ορος Παρνασσός θα μπορούσε να ονομάζεται Εβερεστ ή δεν ξέρω τί. Ο ναός της Μαγδαληνής (ναί έχει και ναό) και η Κάτω Βουλή είναι καθαρά ελληνικής αρχιτεκτονικής. Εδώ μεταξύ άλλων έχουμε Πάνθεο και Ωδείο και στο θόλο την μεγαλύτερης μας Οπερας δεσπόζει ο Θεός Απόλλωνας με χρυσή λύρα στα παλάτια μας υπάρχουν πάντα Καρυάτιδες και η θεά Αθηνά στις οροφές όπου και να κοιτάξεις θα δείς κάτι που να είναι ελληνικό. Αυτά ξενίζουν. Και ένα τελευταίο το ταχύτατο μετρό της γραμμής 14 της πόλης φέρει το όνομα Μετεόρ (Μετέωρο) αποφασίστηκε ομόφωνα χωρίς αμφιβολίες η ονομασία αυτή και ο μεγαλύτερος εκθεσιακός χώρος τέχνης ονομάζεται Περιστύλλιο. Ολα αυτά τιμούν τον πολιτισμό μας φυσικά αφήνουν να νοηθεί ότι ο δυτικός πολιτισμός είναι μια ....συνέχεια του ελληνικού εφόσον βασίζεται εξ ολοκλήρου στον ελληνικό, αλλά σήμερα που οι δυτικοί θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλη οδό συνεχίζουν τα ίδια μήπως εκεί ευρίσκεται μία λεπτομέρεια που μας διαφεύγει και είναι σημαντικότατη; Μήπως όλοι αυτοί προσπαθούν να δείξουν κάπου ότι είναι οι ......απόγονοι ενός πολιτισμού που ίσως σκόπιμα βοήθησαν στην καταστροφή του;
Α.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου