Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Τα τρίγωνα του Ελλάνιου Δία

Ο Ναός τους Ελλανίου Διός στην Αίγινα είναι ο αρχαιότερος ναός στην Ευρώπη. Τρεις γενιές πριν από τον Τρωικό Πόλεμο.
Μετά από πληροφορίες περιηγητών αλλά και από μελέτες και ανασκαφές που έγιναν από το γερμανικό αρχαιολογικό ινστιτούτο βγαίνει το συμπέρασμα ότι η περιοχή είχε ιδιαίτερη σπουδαιότητα κατά την προϊστορική αλλά και την ελληνιστική και βυζαντινή εποχή.
– Η ευθεία που ενώνει τον ναό του Ελλανίου Διός με τον ναό του Δία στην αρχαία Ολυμπία, αποτελεί την βάση του ισοσκελούς τριγώνου με κορυφή τον Θόλο στο Μαντείο των Δελφών.
Αρχικά, στην κορυφή του Όρους κτίστηκε ο αρχαιότερος βωμός αφιερωμένος στον Δία. Εκεί, υπάρχουν κάποια κομμάτια από μάρμαρο που πιθανολογείται ότι ανήκουν στο βωμό. Ωστόσο, τα βράχια από γρανίτη, που υπάρχουν σε κάθε βήμα, δυσκόλευαν την ανάβαση των λατρευτών. Έτσι διαμόρφωσαν χώρο στους πρόποδες, φτιάχνοντας έναν νέο ναό με φαρδιά πέτρι να σκαλιά και ξενώνα για τους λατρευτές.
Εκεί υπάρχουν δυο μεγάλοι ομβροδέκτες «δεξαμενές». Σε μια από αυτές, το 1906, βρέθηκε από τους αρχαιολόγους Furtwangler και Cutrius, η χάλκινη υδρία αφιερωμένη στον Ελλάνιο Δία. Στην τελευταία έρευνα που έγινε, άδειασαν την δεξαμενή και τα ευρήματα φανέρωσαν την μακρά ιστορία του τόπου που καλύπτει όλες τις εποχές από την γεωμετρική έως την Περγαμηνή περίοδο όπου κατασκευάζονται τα κτίρια, η μεγάλη σκάλα, οι ξενώνες όπου τα ερείπια τους μπορούμε να δούμε και σήμερα.
Ο σκαλωτός πέτρινος δρόμος, της Περγαμηνής εποχής, που οδηγεί στο ιερό ήταν γεμάτος με αφιερώματα.
Ο ναός του Ελλανίου Διός, καταστράφηκε από τον μισαλλόδοξο χριστιανικό όχλο κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Πάνω στον κατεστραμμένο ναό του Διός έχτισαν μια εκκλησία αφιερωμένη στους Ταξιάρχες και για την οικοδόμηση της χρησιμοποίησαν υλικό του ναού.
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή τον ναό του Δία στην Δήλο και πλευρές έως α) τον ναό του Ελλανίου Διός στην Αίγινα και β) το Αμφιαράειο. 
Στους πρόποδες του Ελλανίου Όρους υπάρχει επιγραφή που μας κάνει γνωστή τη ύπαρξη μικρού ιερού αφιερωμένου στις Κωλιάδες Νύμφες καθώς επίσης αναφέρεται ότι ίσως στην περιοχή που βρίσκονταν ο ναός του Ελλανίου Διός να υπήρχε και ναός αφιερωμένος στην Εκάτη.
(πηγή: Έλενα Πετρή, Βιβλιογραφία: Ο τόπος μου, η Αίνινα . Φλώρα Αλυφοντη Αττική, n μαγική γη – Μενέλαος Τοικλίδης, Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησις, Ελληνική Μυθολογία· Ζαν Ρισπέν The tenmple of Aphaea . Roy George, Στράβων Γεωγραφικά: Πελοπόννησος). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου