Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΣΦΑΙΡΑΣ

Ορθή Αναφορά και Απόκλιση. Στο σύστημα των ουρανίων συντεταγμένων ο Βόρειος και Νότιος Ουράνιος Πόλος καθορίζονται με την προβολή του άξονα περιστροφής της γης στην τμήση της ουράνιας σφαίρας, η οποία καθορίζει στη συνέχεια έναν Ουράνιο Ισημερινό. Το σχήμα δείχνει το σύστημα αυτό. Το ουράνιο ισοδύναμο του Γεωγραφικού Πλάτους καλείται Απόκλιση και μετριέται με μοίρες. Θετικές για το Βορρά ή αρνητικές για το Νότο του Ουράνιου Ισημερινού. Το ουράνιο ισοδύναμο του Γεωγραφικού Μήκους καλείται Ορθή Αναφορά.
Η Ορθή Αναφορά μετριέται σε μοίρες, αλλά για ιστορικούς λόγους είναι πιό κοινό να μετριέται σε χρόνο, δηλαδή ώρες, λεπτά, δευτερόλεπτα.
Ο Ουρανός «γυρίζει» 360 μοίρες σε 24 ώρες και επομένως πρέπει να γυρίσει 15 μοίρες κάθε ώρα κατά συνέπεια, 1 ώρα Ορθής Αναφοράς είναι ισοδύναμη με 15 μοίρες της περιστροφής του ουρανού.
Ισημερίες και Ηλιοστάσια. Το μηδενικό σημείο του ουράνιου γεωγραφικού μήκους (για τη Ορθή Αναφορά) είναι η Εαρινή Ισημερία, η οποία είναι η διατομή της Εκλειπτικής και του Ουράνιου Ισημερινού (Άνοιξη στο Β. Ημισφαίριο). Η άλλη διατομή του Ουράνιου Ισημερινού και της Εκλειπτικής καλείται Φθινοπωρινή Ισημερία.
Με τον Ήλιο στις Ισημερίες, τα μήκη της ημέρας και της νύχτας είναι ισοδύναμα.
Το σημείο της Εκλειπτικής όπου ο Ήλιος είναι περισσότερο βόρεια του Ουράνιου Ισημερινού καλείται Θερινό Ηλιοστάσιο και το σημείο όπου είναι περισσότερο νότια του Ουράνιου Ισημερινού καλείται Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Το αντίθετο ισχύει στο νότιο ημισφαίριο.
Συντεταγμένες της Ουράνιας Σφαίρας. Η Ορθή Αναφορά (R.A.) και η Απόκλιση (dec) ενός σώματος στην Ουράνια Σφαίρα καθορίζει τη θέση του μεμονωμένα.
Ακριβώς όπως το Γεωγραφικό Πλάτος και Γεωγραφικό Μήκος ενός σώματος στην επιφάνεια της Γης, έχει μια μοναδική θέση.
Έτσι, για παράδειγμα, ο αστέρας Σείριος (Sirius) έχει Ουράνιες Συντεταγμένες, Ορθή Αναφορά  6 ωρ και 45 λεπτά και Απόκλιση -16 μοίρες και 43 λεπτών.
Αυτό σημαίνει πως όταν η Εαρινή Ισημερία είναι πάνω στον Ουράνιο Μεσημβρινό μας, θα είναι 6 ώρες και 45 λεπτά πριν ο Σείριος περάσει τον Ουράνιο Μεσημβρινό μας και ότι ο αστέρας βρίσκεται λίγο νότια (16:43 μοίρες) του Ουράνιου Ισημερινού.   Αυτό φαίνεται στην εικόνα. Πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου