Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Πλανητικό φλερτ αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στον Δία και την Αφροδίτη

Από προηγούμενη σύζευξη Δία-Αφροδίτης το 2008
(Φωτογραφία:  NASA)
Πρόκειται περί λαμπρού ζεύγους, και αυτό φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού: Η Αφροδίτη και ο Δίας, οι δύο λαμπρότεροι πλανήτες στον ουρανό, τραβούν την προσοχή μας προς τη δύση αυτές τις μέρες, καθώς πλησιάζουν ο ένας τον άλλο σε ασυνήθιστα μικρή απόσταση.
Λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα της Δευτέρας 12 Μαρτίου, ο Δίας θα βρίσκεται λίγο πάνω και αριστερά από την ακόμα λαμπρότερη Αφροδίτη στον δυτικό ουρανό.
Το βράδυ της Τρίτης θα ακολουθήσει η στιγμή της λεγόμενης σύζευξης με την Αφροδίτη να έχει μετακινηθεί λίγο πάνω και δεξιά από τον Δία. Σε αυτό το στάδιο, η φαινόμενη απόσταση ανάμεσα στους δύο πλανήτες θα είναι 3 μοίρες, περίπου όσο το πλάτος δύο δάχτυλων τεντωμένων μπροστά στα μάτια του παρατηρητή.
Σε αυτή τη φάση, το ντουέτο των δύο πλανητών θα γίνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό -το φως και των δύο σωμάτων θα πέφτει ταυτόχρονα στην ωχρά κηλίδα του ματιού, την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδή που προσφέρει τη μέγιστη οπτική οξύτητα.
Την ημέρα της σύζευξης, το φαινόμενο μέγεθος της Αφροδίτης, δηλαδή η λαμπρότητά της, θα φτάνει το -4,3 ενώ του Δία είναι σημαντικά μικρότερη στο -2,1. Πρακτικά, η Αφροδίτη θα είναι 7,59 φορές πιο λαμπρή από τον Δία, καθώς η κλίμακα του φαινόμενου μεγέθους είναι λογαριθμική, και μια αύξηση κατά ένα βαθμό μεγέθους αντιστοιχεί σε αύξηση της λαμπρότητας κατά 2,512 φορές.
Το φαινόμενο θα παραμείνει ορατό για περίπου δύο ώρες κάθε βράδυ, πριν τελικά χαθεί κάτω από τον ορίζοντα στον δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό. Μάλιστα το ουράνιο δίδυμο φαίνεται πιο εντυπωσιακό όταν κρέμεται λίγο πάνω από τον ορίζοντα.
Οι ερωτοτροπίες ανάμεσα στον Δία και την Αφροδίτη συνεχίζονται εξάλλου εδώ και καιρό, και μάλιστα η Σελήνη πλησίασε για να θαυμάσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Θα πλησιάσει και πάλι το ζευγάρι στα τέλη Μαρτίου και θα προσπεράσει πρώτα τον Δία και μετά την Αφροδίτη.
Ένας ακόμα πλανήτης, ο Άρης, κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή των αστρονόμων την περασμένη εβδομάδα, όταν έφτασε στην μικρότερη απόστασή του από τη Γη εδώ και δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου