Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΜΑΣ

Με τον όρο Γαλαξίας ή Γαλακτική Οδός (Milky Way) αναφερόμαστε, στον γαλαξία στον οποίο ανήκει η Γη και το ηλιακό μας σύστημα.
Ο Ήλιος Απόλλων (έχει όνομα το αστέρι μας!!!) μαζί και η Γη βρίσκονται στις παρυφές του Γαλαξία, και έτσι αυτός, καθώς τον κοιτάμε κατά μήκος, φαίνεται να σχηματίζει μία γαλακτόχρωμη, φωτεινή λωρίδα από πάρα πολλά αστέρια, που διασχίζει τον ορατό από τη Γη ουρανό από την μία πλευρά του ορίζοντα μέχρι την άλλη. Λόγω της εμφάνισης αυτής, ονομάστηκε στα Ελληνικά «Γαλαξίας κύκλος». Στα αγγλικά είναι γνωστός και ως «Milky Way» που είναι μετάφραση του Λατινικού Via Lactea («Γαλακτική Οδός»).
Ο Δημόκριτος (– 460, – 370) ήταν ο πρώτος άνθρωπος που χωρίς όργανα μας είπε ότι ο Γαλαξίας αποτελείται από απομακρυσμένα άστρα: «Γαλαξίας εστί πολλών και μικρών και συνεχών αστέρων, συμφωτιζομένων αλλήλοις, συναυγασμός δια την πύκνωσιν» ό,τι δηλαδή λέγει και η σύγχρονη Αστρονομία ως προς τη σύσταση του Γαλαξία.
Η θέση του Ήλιου στον Γαλαξία
Ο Ήλιος (έτσι κι η Γη και το Ηλιακό Σύστημα) βρίσκεται αρκετά κοντά στον εσωτερικό δακτύλιο του Βραχίονα του Ωρίωνα, στο τοπικό νέφος, σε απόσταση 7,94 ± 0,42 kpc από το Γαλαξιακό Κέντρο. Η απόσταση ανάμεσα στον τοπικό βραχίονα και τον αμέσως κοντινότερο, τον Βραχίονα του Περσέως, είναι της τάξης των 1·1019 m (6.500 έτη φωτός).
Η κατεύθυνση της πορείας του Ήλιου (άπηξ ή κόρυμβος), αναφέρεται στην κατεύθυνση του Ήλιου καθώς ταξιδεύει στον Γαλαξία. Η γενική κατεύθυνση της γαλαξιακής κίνησης του Ήλιου είναι κοντά στον αστερισμό Ηρακλή, σε γωνία περίπου 86 μοιρών ως προς το Γαλαξιακό Κέντρο.
Η Ήρα και ο Δίας έκαναν μια συμφωνία.
«Δέχομαι να γίνει ο γιος σου αθάνατος, όπως αρμόζει στον απόγονο ενός θεού» είπε η Ήρα στον άντρα της. «Όμως, αυτό είναι ένα προνόμιο που θα πρέπει να το κερδίσει. Όταν ο Ηρακλής μεγαλώσει, θα μπει στην υπηρεσία του Ευρυσθέα, του βασιλιά των Μυκηνών, και θα πρέπει να εκτελέσει με επιτυχία δώδεκα άθλους. Μόνο τότε θα ανακηρυχθεί ήρωας και θα μπορέσουμε να τον δεχτούμε ανάμεσα μας με ίσο» δήλωσε η Ήρα με αυστηρότητα.
Ο Δίας αναγκάστηκε να συμφωνήσει. Σκέφτηκε, όμως, ότι, για να γίνει ο Ηρακλής αθάνατος, θα έπρεπε να τραφεί από το στήθος της μητέρας των θεών.
«Ερμή» διέταξε τον αγαπημένο του αγγελιαφόρο «κάθε βράδυ, αφού η Ήρα αποκοιμηθεί, θα παίρνεις το γιο μου και θα τον βάζεις στο στήθος της για να τραφεί από το θεϊκό γάλα και να γίνει άτρωτος και ανίκητος».
Έτσι κι έγινε. Ένα βράδυ, όμως, το παιδί, που πεινούσε πολύ άρχισε να ρουφά το θεϊκό γάλα με τόση λαιμαργία, που η θεά ξύπνησε ενοχλημένη. Μόλις είδε το βρέφος να πίνει το γάλα από το στήθος της, τρόμαξε και το απομάκρυνε απότομα από κοντά της. Εκείνη τη στιγμή, μια τεράστια γουλιά από γάλα πετάχτηκε με φόρα από το στόμα του μικρού Ηρακλή και έφτασε μέχρι τον ουρανό. Οι σταγόνες αυτές μεταμορφώθηκαν σε αστέρια και ακόμα και σήμερα, όταν νυχτώνει, μπορούμε να τις δούμε να λάμπουν στον ξάστερο ουρανό. Είναι ο Γαλαξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου