Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΛΟΓΟΥ

Μετά από  μία παρατεταμένη περίοδο για περισσότερο από έναν αιώνα αποθήκευσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας, ένα ιστορικό ελληνικό χάλκινο κεφάλι αλόγου που κάποτε ανήκε στον Lorenzo the Magnificent είναι υπό αποκατάσταση.
Το χάλκινο γλυπτό, κατασκευασμένο από Έλληνα καλλιτέχνη και που χρονολογείται από το -350, και σύμφωνα με την πορεία του στον χρόνο  αυτό που γνωρίζουμε  είναι ότι κοσμούσε τις αίθουσες του Μεσαιωνικού Palazzo Medici Riccardi στο κέντρο της Φλωρεντίας, και έχει χαρακτηριστεί ως ένα αριστούργημα της ελληνικής κλασικής τέχνης.
Δεν γνωρίζουμε από ποιο μέρος του ελληνικού κόσμου προήλθε και κατέληξε στον Lorenzo the Magnificent, ίσως κατασκευάστηκε στην Δυτική Ελλάδα, ίσως είναι λάφυρο από τον κεντρικό ελληνικό χώρο, ίσως είναι λάφυρο από το πλιάτσικο στην Κωνσταντινούπολη, όπου όπως γνωρίζουμε  είχαν μεταφερθεί  ελληνικά έργα, ή από  πλιάτσικο του ελληνικού κόσμου στους αιώνες που πέρασαν.
Στα χρόνια που πέρασαν  υποβαθμίστηκε  από την κουλτούρα  της οικογένειας των Μεδίκων και τότε  άρχισε να επιδεινώνεται η κατάσταση του και να καταστρέφεται, σώθηκε όμως καθώς βρήκε το δρόμο του  μέσα στο αρχαιολογικό μουσείο, το 1881 όπου τώρα λέγεται ότι είναι σοβαρή η ανάγκη να γίνει η αποκατάσταση του.
Ερευνητές στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Φλωρεντίας έχουν ερευνήσει τα προβλήματα της συντήρησης και αποκατάστασης που σχετίζονται με τέτοια αρχαία υλικά όπως με τα κράματα και την μερική επιχρύσωση που χρησιμοποιείται στην κεφαλή χάλκινου αλόγου.
Το έργο της δύσκολης αυτής αποκατάστασης θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Μουσείο και κατόπιν θα μπορεί να προβάλλεται  στο  κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου έως τις 8 Μαρτίου.
Μετά από αυτό, έχει προγραμματιστεί να συμπεριληφθεί σε μια έκθεση στη Φλωρεντία στο Palazzo Strozzi, μαζί με άλλα μπρούντζινα γλυπτά και από την τεχνοτροπία της  Ελληνιστικής περιόδου.
Η έκθεση  συνεχίζεται μέχρι την 21η Ιουνίου πριν από το ταξίδι σε μια έκθεση στο Λος Άντζελες στο Μουσείο J. Paul Getty και αργότερα στο ίδιο  έτος, στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου