Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΒΑΦΗΣ - Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Με δύο κορυφαίες προσωπικότητες του Ελληνικού και ανθρώπινου πνεύματος, τον Επίκουρο και τον Αριστοτέλη, θα ασχοληθεί στα δύο επόμενα μαθήματα (25 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου) ο τακτικός συνεργάτης του Πνευματικού μας Συμποσίου, Δεληγιώργης Γιώργος, κλασσικός φιλόλογος...
Επικούρειες επιδράσεις στην ποίηση του Καβάφη – α' μάθημα
Η φιλοσοφία του Επίκουρου που παρουσιάστηκε πέρυσι αποτελεί πραγματικά μια “εκλεπτυσμένη τέχνη της ζωής”. Ο Επίκουρος ζώντας στα Ελληνιστικά χρόνια θέλησε να βοηθήσει τον άνθρωπο να βρει μια ισορροπία και έναν απλό τρόπο ζωής και να φτάσει στην ευδαιμονία.
Ο Καβάφης πιθανόν να προσέγγισε την Επικούρεια φιλοσοφία, όταν άρχισαν να δημοσιεύονται αποσπάσματα από την επιγραφή του Διογένη του Οινοανδέα, που αποτελεί μια σύνοψη του μεγάλου δασκάλου.
Ζώντας εξάλλου στην Αλεξάνδρεια βρίσκει κοινά σημεία ανάμεσα σ' εκείνη την εποχή και τη δική του. Σε πολλά ποιήματά του θα διαπιστώσουμε την επίδραση της Επικούρειας φιλοσοφίας που οδηγεί τον Καβάφη σε μια ποιητική σκέψη με προεκτάσεις φιλοσοφικές και κοινωνικές.
Η ποίηση του όπως και η φιλοσοφία του Επίκουρου γίνεται οικουμενική.
Στο Δεύτερο μάθημα “Αλήθειες και μύθοι για τη ζωή, το έργο και το θάνατο του Αριστοτέλη” θα επιχειρήσουμε μια ουσιαστική εξέταση, αναζητώντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής και της προσωπικότητας του μεγάλου αυτού διανοητή, που αποτελεί το θεμέλιο όλης της μεταγενέστερης φιλοσοφίας, ώστε να τον γνωρίσουμε όσο γίνεται καλύτερα.
Ο Γιώργος Δεληγιώργης είναι φιλόλογος με εξαίρετη πνευματική προίκα και σπουδαία προσφορά στην νεολαία μας, με ζωντανό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής μας τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πνευματικό – πολιτιστικό επίπεδο.
Με γλαφυρό και ζωντανό λόγο, ψυχαγωγεί  (άγει την ψυχή) των πολλών συμπολιτών μας με εξαίρετες εισηγήσεις, για τον Αριστοτέλη, τη σημασία του λόγου στη δημοκρατική λειτουργία, τη ρητορική, το λόγο και τον αντίλογο, κύριο χαρακτηριστικό της δημοκρατικής λειτουργίας, με τον Επίκουρο και τους φιλοσόφους.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη ώρα επτά (7.00)  το απόγευμα, στο Μαξίμειο  Πνευματικό Κέντρο.
Συντονιστική Επιτροπή είναι οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης  Αδρονίδης,  Θωμάς Νότας,  Ειρήνη Χασιωτάκη
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Από το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο
ΣΕΡΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου