Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑΣ

Όταν κάποιος χασμουριόταν, βιαζόταν να σταυρώσουν με τα τρία δάχτυλα το στόμα τους ή το στοματάκι του μικρού παιδιού, για να προλάβουν τον κακό δαίμονα που καιροφυλακτούσε.
Παρόμοια έκαναν και στο φτέρνισμα. Πιστεύοντας ότι για μια στιγμή πετιόταν η ψυχή τους έξω, φοβούμενοι μήπως και κάποιος δαίμονας βρει την ευκαιρία να τρυπώσει στο σώμα.
Ο αέρας που ανέπνεαν ήταν κορεσμένος από δαύτους. Πίστευαν ότι οι δαίμονες καραδοκούσαν να μπουν μέσα στον άνθρωπο για να τον αναστατώσουν!
Θα μου πείτε, αυτά τα λένε οι παλιοί!
Σίγουρα, οι παλιοί, όμως με το να το λέμε, φτάσαμε στον 21ο αιώνα! Πόσους αιώνες ακόμα θα λέμε, ότι «αυτά είναι για τους παλιούς»; Ήμουν νιος και γέρασα!
Πάνω από 18 αιώνες πέρασαν από τότε που κάποιοι χριστιανοί συγγραφείς διαλαλούσαν «ο καιρός γαρ εγγύς» ή «η γενεά αυτή δεν θα παρέλθει που θα συμβούν όλα αυτά» περιμένοντας το φύσημα της κοσμικής τρομπέτας. Πέρασαν τόσοι αιώνες, γενιές επί γενεών, μα συντέλεια δεν έγινε. Όμως το αφτί, κανενός δεν ίδρωσε. Προφήτες, μελλοντολόγοι και καταστροφολόγοι κυριαρχούν ανενόχλητοι στις συνειδήσεις των αφελών.
Το 1572 Ο Τύχω Μπράχε ανακάλυψε ένα νέο αστέρι (nova) στον αστερισμό της Κασσιόπης. Παρόμοιο θέαμα είχε να αντικρίσει ο άνθρωπος από το 125, πριν την αρχή της χρονολόγησής μας, όταν ο Ίππαρχος το εντόπισε στον αστερισμό του Σκορπιού (Πρόσκαιρος Ιππάρχου). Αυτό το γεγονός ανάγκασε τότε το μεγάλο Έλληνα αστρονόμο να καταγράψει κατάλογο των απλανών (συμπεριέλαβε 1020 άστρα) αποδεικνύοντας ότι η όψη του ουρανού δεν είναι αμετάβλητη. Συνεπώς η δημιουργία του σύμπαντος συντελείται κάθε μέρα!
Οι μεσαιωνικοί πιστοί όμως το είδαν διαφορετικά.
Η nova είχε εμφανιστεί μόλις τρεις μήνες πριν από εκείνη την αποτρόπαιη σφαγή, της νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου. Τη νύχτα εκείνη εξοντώθηκαν είκοσι χιλιάδες Καλβινιστές και έγιναν ανήκουστες βαρβαρότητες από τους Καθολικούς που τους έπιασαν στον ύπνο.
Η nova θεωρήθηκε κακός οιωνός! Τότε τη γνώμη του γερμανού ζωγράφου Μπος είχαν ασπαστεί πολλοί. «Ήταν ένας κομήτης σχηματισμένος από τους ατμούς των εξατμισμένων ανθρωπίνων αμαρτιών, στον οποίο είχε βάλει φωτιά η οργή του θεού»!
Με γεια τα μυαλά!
Αν εμείς επί Καποδίστρια δεν τρώγαμε πατάτες γιατί τις θεωρούσαμε «μήλα του διαβόλου» (γεώμηλα, δηλαδή μήλα της γης, του διαβόλου), στην Αγγλία το 1916, η κυβέρνηση, έκανε ό,τι μπορούσε για να αυξήσει την παραγωγή τροφίμων εν μέσω πολέμου. Όμως, όχι μόνο η παραγωγή δεν επαρκούσε, αλλά ούτε και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν πήγαιναν καλά για την Αγγλία. Τότε λοιπόν ένας ευσεβής ιερέας βρήκε τη λύση και την δημοσίευσαν και οι εφημερίδες της εποχής. Η αποτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων οφειλόταν στο γεγονός ότι φυτευόταν πατάτες την Κυριακή!
Όμως, μην βιάζεστε. Οι συμμαχικές δυνάμεις επιβλήθηκαν των Γερμανικών!
Μήπως επειδή σταμάτησαν να φυτεύουν πατάτες την Κυριακή;
Όχι, όχι!
Απλά, οι Γερμανοί καταπάτησαν και τις δέκα εντολές και όχι, σαν τους Άγγλους, μόνο μία!
Μόλις πρόσφατα ο αλάθητος Πάπας μας άφησε σύξυλους από τις άγιες προτροπές του προς τους αφρικανούς, που μαστίζονται από την ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας του AIDS, να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικά τα ζευγάρια! Καλύτερα να πεθαίνουν αργά και βασανιστικά, αυτοί και τα παιδιά τους από την καταραμένη νόσο, παρά να αμαρτήσουν χρησιμοποιώντας προφυλακτικό, διακήρυξε ο ποντίφικας!
Όμως, η αφέλεια και η υποκρισία δεν βρίσκεται μόνο σε τέτοιες προτροπές που μας πισωγυρίζουν αιώνες πίσω στο Μεσαίωνα, αλλά στην διαστροφή της λογικής του πιστού που πείστηκε να θεωρεί τον έρωτα και την ομορφιά της ζωής, αμάρτημα! Για ποια αλήθεια διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους οι πιστοί των ανίερων δεισιδαιμονιών, όταν ανάμεσα στα «δεδομένα» για τον κόσμο μας, διαλέγουν μόνο εκείνα που συμφωνούν με τις προκαταλήψεις και τους εκθέτουν σαν σκεπτόμενα και λογικά όντα;
Ποιος είναι αυτός που δεν πιστεύει ότι ο κεραυνός ήταν από τα πρώτα φυσικά φαινόμενα που θεοποίησε ο άνθρωπος; Κι όμως, τον 18ο αιώνα, ο Φραγκλίνος που με τα πειράματά του ανακάλυψε το αλεξικέραυνο, προστατεύοντας τους ανθρώπους απ' την απρόβλεπτη φυσική δύναμη του κεραυνού, θεωρήθηκε ασεβής! Αυτός που «άδραξε την αστραπή απ' τους ουρανούς και το σκήπτρο απ' τους τυράννους» ήταν ασεβής και η ανακάλυψή του αποκηρύχθηκε από την Εκκλησία, γιατί ...; αντιστρατευόταν τη θέληση του θεού! Σύμφωνα με τη Εκκλησία, την εποχή εκείνη πιστευόταν ότι τον κεραυνό τον ρίχνει ο θεός για να τιμωρήσει την ασέβεια. Τους ευσεβείς και ενάρετους ποτέ δεν τους τιμωρεί και την άποψη αυτή όχι και λίγοι την πιστεύουν ακόμα!
Όμως οι σημερινοί καταστροφολόγοι ας μας πουν ποιος έριξε τον κεραυνό στο άγαλμα του Jesus στο Οχάιο και πήρε φωτιά ...;! Δείτε εδώ το σχετικό video
Αν έπεφτε στην σκηνή που τραγουδούσε ο Ozzy θα έλεγαν «σημάδι από το θεό», τώρα τι;
Ακριβώς αυτό είναι Δεισιδαιμονία: να εξηγούμε τον κόσμο σύμφωνα με τις προκαταλήψεις, όταν δεν μπορούμε να τον εξηγήσουμε με τη φυσική ή με τη λογική! 
Πηγή: http://eineken.pblogs.gr
Διαβάστε:
&

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου