Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΟΛΚΟΣ ΓΙΑ 1500 ΧΡΟΝΙΑ

Μια ταινία 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation (εικονοκινητική τεχνική) αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο: μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου, τότε που δεν υπήρχε ο πορθμός.
Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής: τυχερό παιχνίδι,
επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα, γλέντι σε καπηλειό, καθώς και μια συναισθηματική συντυχία. Πρόκειται για ένα έργο-συμβολή στην μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι έχουν λάβει ως τώρα δύο βραβεία: Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010) vimeo
(Απολαύστε την ταινία στην τελευταία ανάρτηση του 2010 μαζί με τις ευχές μου για μια καλή χρονιά με υγεία σε όλους και όλες.
Να θυμάστε ότι αυτή η Ιερή Πατρίδα, στην μακραίωνη Ιστορία της, πέρασε πολύ χειρότερες «στιγμές», από αυτές που περνά σήμερα και πάντοτε ξαναγεννιόταν μέσα από τις στάχτες της. Το ίδιο θα κάνει και πάλι γιατί προορίζεται να ζήσει. Είναι χρέος και Ιερό καθήκον προς τους προγόνους μας και τους αγέννητους, να το κάνουμε πράξη. Σείριος)


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

το ειχα δει τυχαια αυτο το ντοκιμαντερ ειναι πολυ καλο.
Δημητρης

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου