Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Η ΘΕΑ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Πατέρας της ήταν ο Πάλλαντας, μητέρα της η Στύγα, ενώ αδέρφια της ήταν ο Ζήλος, το Κράτος και η Βία.
Σύμφωνα με τον μύθο, η Νίκη και τα αδέρφια της ήταν ακόλουθοι του Δία όταν εκείνος ανέβηκε στο θρόνο του στον Όλυμπο.
Η Νίκη στέλνονταν από το Δία είτε για να εξυμνήσει μία νίκη, είτε για να προσφέρει σπονδές, είτε για να στεφανώσει έναν νικητή.
Γι’ αυτό τον λόγο, οι γλύπτες την απαθανάτιζαν πάντα σαν μια γυναίκα με τεράστια φτερά στην πλάτη της.
Η Νίκη της Σαμοθράκης (-200), το πιο αξιοθαύμαστο ίσως καλλιτέχνημα της Αρχαίας Ελληνικής γλυπτικής τέχνης, που παριστάνει τη φτερωτή θεά της νίκης.
Δυστυχώς, από το άγαλμα λείπει το κεφάλι της. Ανακαλύφθηκε το 1863 από τον Γάλλο πρόξενο Σαμπουαζώ. Το άγαλμα έφτασε στο Λούβρο στις 11 Μαΐου του 1864 και δύο χρόνια μετά εκτέθηκε για πρώτη φορά μετά τις απαραίτητες εργασίες – χωρίς όμως ακόμα να μπορούν να εκθέσουν το επάνω μέρος τους κορμού και τα φτερά.
Με αναλογιστική μελέτη αποδεικνύεται ότι οι εισπράξεις των τελευταίων 98 ετών στο μουσείο του Λούβρου μόνο από τα Ελληνικά εκθέματα αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 359 τρις ευρώ…!!!
302 Δίς ευρώ έχει εισπράξει αναλογικά η Γαλλία από τα Ελληνικά εκθέματα τα τελευταία 50 χρόνια…!!!
Μήπως τελικά μέσα στο παιγνίδι που παίζεται τον τελευταίο καιρό κρύβεται στην ουσία η εξαγορά του πολιτισμού της Ελλάδας που η απόδοση σε κέρδη δεν τελειώνει ποτέ και είναι πάνω από πετρέλαια, θάλασσες, κλίματα και διάφορα άλλα…!!! 

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

'Εχουν και οι Άγγλοι παρόμοιο άγαλμα μπροστά από το παλάτι του Μπάκινχαμ. Πατάει επάνω στην σφαίρα της Γής και αντί στεφάνου κρατεί ...μαστίγιο!!! Δεν νομίζω πως χρειάζονται επεξηγήσεις ή σχόλια. Ο κόσμος το βλέπει και το θαυμάζει! Όπως λέει και ο Προμηθεύς (για τους ανθρώπους) έβλεπαν χωρίς να βλέπουν και άκουγαν χωρίς να ακούν.
Ιαμ. Σ.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου