Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Ο Σείριος, το λαμπρότερο αστέρι του νυχτερινού ουρανού, ο Μπετελγκέζ και ο Προκύων σχηματίζουν το χειμερινό τρίγωνο, 

που δεσπόζει στον νυχτερινό ουρανό του Φεβρουαρίου. 

Το λαμπρότερο αστέρι του νυχτερινού ουρανού είναι ο Σείριος. Η λαμπρότητά του είναι τόσο μεγάλη, μάλιστα, που είναι συγκρίσιμη με τη λαμπρότητα πολλών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Στην πραγματικότητα, ο Σείριος αποτελεί ένα σύστημα ενός αστέρα, του Σείριου Α, με μάζα διπλάσια από τη μάζα του Ήλιου μας και ενός λευκού νάνου, του Σείριου Β, με μάζα ίση με τη μάζα του Ήλιου μας αλλά ακτίνα λίγο μικρότερη από αυτήν της Γης. Ο Σείριος ανήκει στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός, έναν γνωστό αστερισμό του χειμερινού νυχτερινού ουρανού, που συνορεύει με τον αστερισμό του Ωρίωνα.

Πιο ψηλά στον ουρανό, βρίσκεται ο αστερισμός του Μικρού Κυνός, που συνορεύει και αυτός με τον Ωρίωνα. Πρόκειται για έναν μικρό αστερισμό, που διαθέτει όμως ένα αρκετά λαμπερό αστέρι, που ονομάζεται Προκύων. Ο Προκύων, ο Σείριος και ο Μπετελγκέζ, που ανήκουν στους αστερισμούς του Μικρού Κυνός, του Μεγάλου Κυνός και του Ωρίωνα αντίστοιχα, σχηματίζουν το «Χειμερινό Τρίγωνο», έναν σχηματισμό παρόμοιο με το θερινό τρίγωνο.

Τις νύχτες του Φεβρουαρίου θα είναι ορατός και ο Άρης. Θα τον βρούμε κοντά στον Αλντεμπαράν, το πιο λαμπρό αστέρι του αστερισμού του Ταύρου.

Το εντυπωσιακότερο αντικείμενο που θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε αυτόν τον μήνα στον νυχτερινό ουρανό είναι ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF). Πρόκειται για έναν κομήτη με περίοδο που προσδιορίζεται γύρω στα 50.000 έτη, και θα μπορεί να εντοπιστεί με κιάλια ή τηλεσκόπιο στις αρχές του μήνα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες θέασης του κομήτη, καθώς και οδηγίες για την παρατήρησή του, συμβουλευτείτε το σχετικό άρθρο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Σελήνη, η φάση της πανσελήνου παρατηρείται το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου στα σύνορα των αστερισμών του Καρκίνου και του Λέοντα, και το τρίτο τέταρτο στις 13 Φεβρουαρίου. Η Σελήνη θα βρίσκεται στη φάση της νέας σελήνης στις 20 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, κατά τη φάση της νέας σελήνης δεν μπορεί να παρατηρηθεί, καθώς το ημισφαίριο το οποίο είναι στραμμένο προς τη Γη δε φωτίζεται από τον Ήλιο. Η φάση του πρώτου τετάρτου παρατηρείται στις 27 Φεβρουαρίου.

Πηγή: https://www.astronio.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου