Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025

ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ 

Καρναβάλι Σοχού: Η Παράδοση των Κουδουνοφόρων Πορεία στους Αιώνες 

του Γιώργου Τακάκη

Με αρχαίες ρίζες, το καρναβάλι του Σοχού είναι βαθιά ριζωμένο στον ιστό της κοινωνίας του. Οι ντόπιοι πιστεύουν ακράδαντα ότι η επιτυχία του καρναβαλιού επηρεάζει άμεσα τη γονιμότητα των καλλιεργειών τους και την τύχη του επόμενου έτους. Τα χαρακτηριστικά του απηχούν έντονα τα απομεινάρια των Διονυσιακών εορτών της Άνοιξης, που γιορτάζουν τη γονιμότητα και την αφθονία της γης. Κεντρικό σημείο αυτής της νατουραλιστικής αφήγησης βρίσκεται η μορφή του Διονύσου, που συμβολίζει τον κύκλο της ανάπτυξης και της καρποφορίας. Οι Κουδουνοφόροι του Σοχού, αποτελούν αρχέγονο κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας και του βακχικού γλεντιού.

Ο κουδουνοφόρος αυτός είναι τραγόμορφος, κατάλοιπο από την Διονυσιακή λατρεία και Βακχεία, αρχέγονο, καθαρά παγανιστικό – σήμερα με εμβόλιμα στοιχεία Χριστιανικά (μορφολογικά μόνο) – με δρώμενα που είναι τελετουργικό «ευετηρικών εκδηλώσεων», χθόνιο, από τον κόσμο του ενστίκτου και των συναισθημάτων, με τη λάμψη τη πρωτεϊκή των πραγμάτων. Μέσα του ενυπάρχει το «δέος» και η πρωτεϊκή ιερότητα. Ρίζες προχριστιανικές. Φολκλόρ έντονα λαϊκό (λαογραφικό).

Εκείνο που καθιστά ξεχωριστό το καρναβάλι του Σοχού από άλλες τραγόμορφες μεταμφιέσεις είναι το ερωτικό στοιχείο που επικρατεί. Τα παλαιότερα κυρίως χρόνια οι νέοι ντύνονταν έτσι, γιατί με αυτό τον τρόπο έβρισκαν την ευκαιρία να πλησιάσουν την κοπέλα που αγαπούσαν και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της.

Οι εκδηλώσεις του τραγόμορφου καρναβαλιού δένουν αρμονικά σε ένα σφιχτοδεμένο λαογραφικό σύνολο, με τον παραδοσιακό γάμο που αναβιώνει σε μια παρωδία γαμήλιας τελετής την Κυριακή της Αποκριάς. Σύμφωνα με την παράδοση, οι τραγόμορφοι χορεύουν στους δρόμους μαζί με όλους τους συγγενείς. Μια μεγαλόπρεπη γαμήλια πομπή μεταφέρει τα προικιά της νύφης, τα οποία είναι όλα χειροποίητα εξαιρετικής λαϊκής τέχνης, φορτωμένα πάνω σε άλογα. Οι ζουρνάδες και τα νταούλια παίζουν ασταμάτητα, ενώ το ρακί και το κρασί ρέουν άφθονα ζαλίζοντας μικρούς και μεγάλους. Περισσότερα στοmavrogiannistravel.gr

Η κορύφωση του τελετουργικού συντελείται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου