Ο Μέτων έζησε τον -5ο αιώνα στην Αθήνα. Υπήρξε αστρονόμος, γεωμέτρης και μηχανικός. Επινόησε έναν ημερολογιακό κύκλο βασισμένο στις κινήσεις της Σελήνης, που είναι γνωστός ως Κύκλος του Μέτωνα ή Κύκλος της Σελήνης. Η δημιουργία ενός σταθερού συστήματος χρονολόγησης - το οποίο θα καθόριζε την περιοδικότητα των φαινομένων σε σχέση με κάποια σταθερά αριθμητικά δεδομένα - ήταν βασική προϋπόθεση για να υπάρξει πρακτική αστρονομία βασισμένη στα μαθηματικά.
Ο Μέτων παρατηρώντας την περιοδικότητα της Σελήνης και καταγράφοντας τους χρόνους εμφάνισης των πανσελήνων, για πολλά έτη, συνειδητοποίησε μια σειρά κανονικοτήτων και επαναλήψεων. Προσδιόρισε λοιπόν ότι ανά 19 έτη επαναλαμβάνεται η ίδια σειρά των πανσελήνων, παρατήρηση με την οποία ήταν δυνατό να προβλεφθούν ακριβώς οι μελλοντικές πανσέληνοι.
Τις αστρονομικές παρατηρήσεις του ο Μέτων τις πραγματοποιούσε με ένα αστρονομικό όργανο, τον γνώμονα ή ηλιοτρόπιο. Με την βοήθεια του γνώμονα ανακάλυψε ότι οι ισημερίες και οι τροπές δεν διαιρούσαν το έτος σε 4 εποχές ίσης διάρκειας, κάτι που λέγεται ότι είχε υποστηριχθεί παλαιότερα και από το Θαλή. Έφτιαξε επίσης ένα παρατηρητήριο στον Κολωνό, ηλιακό ρολόι στην Πνύκα.
Ο κύκλος του Μέτωνα χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως παραλλαγή για το εβραϊκό ημερολόγιο, καθώς και από τη χριστιανική εκκλησία για τον προσδιορισμό των εορτών.
https://physics4u.wordpress.com
-------------------------
Ο Μέτων, µε σωστές παρατηρήσεις για τις τροπές του ήλιου, είχε κάνει το νέο ηµερολόγιο και καθόρισε τις ανατολές για τ' απλανή αστέρια, τα χρήσιµα στη γεωργία. Πρώτος στον κόσµο έδινε κάθε πρωί µετεωρολογική πρόγνωση του καιρού.
Η Οικουµενική Σύνοδος της Νικαίας (325 µ. Χ.), για να ορίζη την ηµέρα του Πάσχα, πήρε ως βάση τους υπολογισµούς του Μέτωνος για τις πανσέληνες του µέλλοντος.
ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ - ΣΩΚΡΑΤΗΣ Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
-----------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου