Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ ΣΤΙΣ ΠΥΡΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Τα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα οι επιστήμονες, που τολμούσαν να υποστηρίξουν κάποια θεωρία, η οποία ερχόταν σε αντίθεση με τη Βίβλο αντιμετώπιζαν τις πυρές της Ιεράς Εξέτασης που γύρισε την ανθρωπότητα χίλια χρόνια πίσω. Η πλέον γνωστή περίπτωση δίωξης επιστήμονα είναι αυτή του Γαλιλαίου. Η ανοικτή υποστήριξη του ηλιοκεντρικού συστήματος έφερε τον Γαλιλαίο σε οριστική σύγκρουση με την Εκκλησία, η οποία του συνέστησε να σταματήσει να διδάσκει τις «αιρετικές» ηλιοκεντρικές αρχές, οι οποίες ήταν αντίθετες με την Αγία Γραφή. Λόγω της κυκλοφορίας του βιβλίου του «Διάλογος», όπου ο Γαλιλαίος συνέκρινε τις πλανητικές αρχές του Πτολεμαίου και του Κοπέρνικου, προκλήθηκε τεράστια αναστάτωση και τον κάλεσαν σε απολογία. Το 1633 αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια τις «πλάνες» του για το ηλιοκεντρικό σύστημα, προκειμένου να διαφύγει τη θανατική καταδίκη στην πυρά από την «Ιερά Εξέταση», αλλά καταδικάστηκε σε κατ' οίκον περιορισμό χωρίς χρονικό όριο, λόγω «βαρύτατων εγκλημάτων» και «υποψίας αίρεσης». Το βιβλίο του καθώς και η «Επιτομή» του Κέπλερ προστέθηκαν στον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων.
Την εποχή εκείνη επιβλήθηκε η πρακτική της αναγραφής παραπομπών σε βιβλιογραφία. Κάθε επιστήμονας, που υποστήριζε κάποια θεωρία, όφειλε να σημειώσει σε παραπομπή το σχετικό εδάφιο της Βίβλου, με το οποίο εναρμονιζόταν η θεωρία του αυτή, ώστε να μην θεωρηθεί ως αιρετικός. [Ανάλογη πρακτική ακολουθούσαν ανελλιπώς και οι κομμουνιστές συγγραφείς στην πρώην Σοβιετική Ένωση τον περασμένο αιώνα, οι οποίοι έβαζαν στα συγγράμματά τους παραπομπές από κείμενα του Μαρξ, ώστε να μην κατηγορηθούν για αναθεωρητές.]
Το 1633 ο Γαλιλαίος παρουσιάστηκε σιδηροδέσμιος μπροστά στην Ιερά εξέταση, από την οποία καταδικάσθηκε γιατί πίστευε και υποστήριζε «δοξασίες ψεύτικες και αντίθετες προς τις Αγίες και Ιερές Γραφές, ότι ο Ήλιος είναι το κέντρο του κόσμου και ότι δεν κινείται από την ανατολή προς τη δύση, αλλά ότι η Γη κινείται και αυτή δεν αποτελεί το κέντρο του κόσμου».
Το έργο και η ζωή του συνοψίζονται σε αυτή την μικρή φράση λιγότερο γνωστή από εκείνη «Και όμως κινείται
«
Δεν νιώθω υποχρεωμένος να πιστέψω πως ο ίδιος Θεός που μας προίκισε με αισθήσεις λογική και πνεύμα, μας προόριζε να απαρνηθούμε τη χρήση τους και με κάποιους άλλους τρόπους να μας δώσει τις γνώσεις που μπορούμε να αποκτήσουμε μέσω αυτών»
 Διαβάστε: Η ΙΕΡΗ ΕΠΙΠΕΔΟΤΗΤΑ
_____________________________
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΕΙΡΟΙ ΚΟΣΜΟΙ ΓΕΝΝΗΤΟΙ ΚΑΙ ΦΘΑΡΤΟΙ Δημόκριτος
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΝΟ Ζήνων ο Ελεάτης
ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΟ, ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ, ΕΝΑ, ΟΜΟΓΕΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟ Μέλισσος ο Σάμιος

3 σχόλια:

Andreas είπε...

Που γυρισε την ανθρωποτητα χιλια χρονια πισω,οχι που προσπαθησε να γυρισει την ανθρωποτητα χιλια χρονια πισω,αγαπητε Σειριε.

Σείριος είπε...

Έτσι ακριβώς…

Βαγγέλης Σίδερης είπε...

Πάντως να ξέρετε,ότι μιας και αναφερθήκατε σε κομμουνιστές και στην πρώην ΕΣΣΔ,στα σοβιετικά εγχειρίδια φιλοσοφίας,λέγονται τα καλύτερα λόγια για την αρχαιοελληνική σκέψη ,ειδικά την υλιστική [αυτή που ήταν σε αντιδιαστολή με τον Πλάτωνα] ,και γενικώς στην σύντομη ιστορική αναδρομή της φιλοσοφίας που κάνουν ,αρχίζουν με τους Έλληνες στοχαστές....και λογικό κιόλας...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου