Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΑΡΕΤΗ

Φρόνησις= το διανοήσθαι. Είναι ο τρόπος σκέψης, η νοοτροπία, η σύνεση, η γνώση της Φύσεως, τέλος η αυτογνωσία. Το Δελφικό ‘γνώθι σαυτόν’. Είναι ο τρόπος των Ελλήνων, ο χαρακτήρας, από το ρήμα (ρ) τρέπω=στρέφω το νου μου προς…
Σωφροσύνη < σως+φρήν=υγιής νους, η κοσμιότητα, η εφαρμογή της φρόνησης, ο τρόπος ζωής (δίαιτα). Από το ζεύγος αυτό των αρετών, η φρόνησις, με την επίγνωση οδηγεί στη φιλοσοφία, και η σωφροσύνη με την πράξη, κάνει τον άνθρωπο σοφό σε ορισμένους τομείς. Ο Σωκράτης παραδεχόταν τον εαυτό του σοφό μόνο για λίγα πράγματα. Έλεγε ότι ο πάνσοφος ξεπερνά τον άνθρωπο, είναι σπάνιο είδος είναι δαιμόνιος δηλαδή σχεδόν ‘θεός’.
Ανδρεία. Η πολεμική ανδρεία είναι μία έκφραση της καθολικής ανδρείας, δηλαδή της λεβεντιάς, παλικαριάς, και ανθρωπιάς. Επομένως δεν είναι προνόμιο των ανδρών. Ο Αριστοτέλης απαιτεί: ‘‘δεί (=πρέπει) τη γυναίκα είναι σώφρονα και ανδρεία’’.
Δικαιοσύνη. <δίκη<δέκομαι (=εγώ το δέχομαι) = το ορθόν, η τάξη, ο νόμος. Ο ανθρώπινος νόμος αλλά και ο φυσικός Νόμος. Όπως σωφροσύνη χωρίς φρόνηση δεν υπάρχει στην προσωπική ζωή, έτσι ούτε δικαιοσύνη χωρίς ανδρεία στην κοινωνική.
Η ΑΡΕΤΗ ΦΥΣΕΙ, ΜΑΘΗΣΕΙ, ΚΤΗΣΕΙ, ΧΡΗΣΕΙ. ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ.
Η Αρετή είναι θέμα 1) φύσεως, 2) μαθήσεως, 3) κτήσεως, 4) χρήσεως.
Τι  είναι  «αρετή» ;  (Το  θέτει  ο  Πλάτων  σε  έναν  από  τους  διαλόγους  του  χωρίς  να δίνει  απάντηση)
ΑΡΕΤΗ  ΕΙΝΑΙ  Η  ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ  ΤΟΥ  ΑΝΘΡΩΠΟΥ  ΝΑ  ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ  ΟΤΙ  ΥΠΑΡΧΟΥΝ  ΠΡΑΓΜΑΤΑ  ΠΟΥ  ΑΞΙΖΟΥΝ  ΠΟΛΥ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΑΤΟΜΟ  ΤΟΥ. Για  παράδειγμα, ο  ενάρετος  στρατηγός  διακρίνει  ότι  η  νίκη  του  στρατού  του  αξίζει  περισσότερο  από  την  δική  του  υγιεία  και  ευμάρεια.  Ο  ενάρετος  πολιτικός διακρίνει  ότι  η  ευημερία  των  πολιτών  αξίζει  περισσότερο  από  την  δική  του  ευμάρεια .
H ΑΡΕΤΗ ΕΙΝΑΙ «ΕΞΙΣ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ» ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΕΦΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΡΙΖΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ.
Ο Πολιτικός Έρωτας απαιτεί την επίτευξη της Aρετής από τους πολίτες.
Μαντίνεια Διοτίμα, ‘Συμπόσιο’ Πλάτωνα

4 σχόλια:

Ηπιόνη είπε...

Το έργο σου Σείριε δεν είναι εις μάτην αλλά δίνει ένα μεγάλο μάθημα σε πολλούς απο εμάς.Η σελίδα σου είναι ένα βήμα που θα μας ωθήση να ερευνήσουμε σε βάθος το μεγαλείο της Αρετής έτσι ώστε να μας γίνει βίωμα.
Είθε αυτός ο μαγικός Έρως,η κινητήριος δύναμη που εξυψώνει την ψυχή να κεντρίσει περισσότερες κοιμισμένες,φοβισμένες ψυχές...!!!

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστώ για τα θέματα που βάζεις! Μέχρι χτες ήμουν άψυχο σώμα! Με όλα αυτά που διαβάζω, η ψυχή μου ολοένα και μεγαλώνει! Αρετή - Κέρκυρα!...

Σείριος είπε...

Κι εγώ σ’ ευχαριστώ Αρετή και καλώς ήρθες!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου