Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΑΦΩΝΟΥΣ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ! ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΕ ΟΓΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΑΦΟ!!! ΈΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΜΟΝΟ... ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ.

Τα χρήματα στέρεψαν πριν 15 χρόνια και η γραφειοκρατεία στέρησε από τη χώρα ένα μοναδικό μνημείο...
Ο όγκος της ανασκαφής που έπρεπε να γίνει “τρόμαξε” τις υπηρεσίες που δεν έδωσαν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συνέχιση των ερευνών, έδωσαν αλλού προτεραιότητα σε πιο εύκολα έργα και έτσι ο μοναδικός, όπως όλα δείχνουν, τάφος της Αμφίπολης έμεινε στα ... αζήτητα ως σήμερα.
Τώρα όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου θα έρθει στο φως ένα μνημείο μοναδικό σε όλες του τις πτυχές.
Η έρευνα που έγινε από γεωφυσικούς την περίοδο 1998-1999 έδειξε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό σε διαστάσεις μνημείο.
Η ομάδα των γεωφυσικών Λάζαρου Πολυμενάκου, Σταύρου Παπαμαρινόπουλου, και Αθανάσιου Λιόση με τη μέθοδο της τρισδιάστατης σεισμικής τομογραφίας έδειξε ότι η περίμετρος του τάφου δεν κρύβει μόνο το ίδιο το ταφικό μνημείο αλλά μια σειρά από λίθινες δομές σε όλο το πλάτος της.
Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε το 2004 σε ειδικό βρετανικό περιοδικό αρχαιολογίας, δείχνει δύο σημαντικά στοιχεία.
Με το σύμβολο “Η” τις μεγάλες λίθινες κατασκευές, στην πρώτη εικόνα, αλλά και ένα μεγάλο κενό στα έγκατα του λόφου που προσδιορίζει την ύπαρξη του τάφου, στη δεύτερη εικόνα.
Οι διαστάσεις του τάφου είναι μοναδικές. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε όγκο τάφο μακεδονικού τύπου. Το όλο σύμπλεγμα, όπως φαίνεται ότι διαμορφώνεται, επίσης έχει μοναδικές διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς την περίμετρο και τη διάμετρό του.
Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά ναι μεν παραπέμπουν σε μακεδονικό τάφο, ωστόσο οι λεπτομέρειες όπως οι Σφίγγες και οι κόρες στον δεύτερο τοίχο στην είσοδο ξεπερνούν κάθε δεδομένο που είχε φέρει στο φως ως σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη.
Όλα όσα έχουν έρθει στο φως και έχουν αφήσει άφωνους ειδικούς και μη φαίνεται ωστόσο ότι είναι μονάχα η αρχή των αποκαλύψεων. Αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει έρθει στο φως μόνο ένα τμήμα της εισόδου του τάφου και ο περίβολος τότε όλα δείχνουν ότι η συνέχιση των ερευνών έχει να αποκαλύψει πολλά ακόμη στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου