Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

«ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ»: ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Οι δυο καρυάτιδες που βρέθηκαν στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη προκαλούν παγκόσμιο δέος. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους καρυάτιδες δεν έχουν βρεθεί σε άλλο μακεδονικό τάφο, ωστόσο έχουν βρεθεί στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.
Οι καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης γνωστές ως «Μαγεμένες» ήταν τοποθετημένες κατά το 2ο αιώνα στο ύψος της Αρχαίας Αγοράς, περίπου.
Πρόκειται για ανάγλυφες μυθολογικές μορφές, οκτώ στο σύνολό τους, όπου διακοσμούσαν μια κορινθιακή κιονοστοιχία και αναπαριστούσαν τον νεαρό θεό Διόνυσο δίπλα σε έναν πάνθηρα, την Αύρα με το πέπλο της, την Αριάδνη στεφανωμένη με τα φύλλα μιας κληματαριάς, τη Λήδα μαζί με τον κύκνο, μια Μαινάδα που παίζει διπλό φλάουτο, τον Γανυμήδη μαζί με τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό, μια Νίκη και έναν Διόσκουρο με μια αναπαράσταση αλόγου στα πόδια του.
Εκεί όπου βρίσκονταν οι «Μαγεμένες» με το πέρασμα των αιώνων αναπτύχθηκε η εβραϊκή συνοικία Rogos. Κάπως έτσι, ένα τμήμα από τη Στοά των Ειδώλων με τις καρυάτιδες θα βρεθεί ενσωματωμένο στο σπίτι ενός πλούσιου Εβραίου υφασματέμπορα.
Το 1864, ένας ξένος πρόξενος, με μια δωροδοκία του σουλτάνου, θα καταφέρει να μεταφέρει τις καρυάτιδες στη Γαλλία. Σήμερα βρίσκονται στο Λούβρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου