Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΛΜΗ

Ο εικοστός πρώτος αιώνας μπορεί και πρέπει να είναι ο αιώνας του Ανθρωπισμού. Σημειώνονται καταλυτικές επιστημονικές, τεχνολογικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, οι οποίες αυξάνουν και την συνειδητότητά μας.
Ωστόσο ελλοχεύουν πλείστοι κίνδυνοι για το μέλλον. Μαθαίνοντας να εφαρμόζουμε τις επιστημονικές μεθόδους στην Φύση και την ανθρώπινη ζωή, αυξήσαμε τον κίνδυνο οικολογικής, βιοχημικής και πυρηνικής καταστροφής, απάνθρωπων θεσμών και ολοκληρωτικών καθεστώτων. Μπροστά στα καταστροφικά σενάρια και τις «προφητείες» περί Αποκάλυψης πολλοί χάνουν την επαφή τους με τον Λόγο και ασπάζονται το παράλογο, ακολουθούν δόγματα και θρησκείες, που οδηγούν στην αδράνεια και την παραίτηση. Οι παραδοσιακοί κώδικες ηθικής και οι νεώτερες λατρείες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα και του αύριο.
Η ανθρωπότητα, για να επιβιώσει, χρειάζεται τόλμη. Πρέπει να χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο επιστημονικές μεθόδους και όχι να τις αποποιούμαστε. Πρέπει να συνδυάσουμε τον Λόγο με τον Ανθρωπισμό, για να προάγουμε το ήθος και να δομήσουμε την κοινωνία με στέρεες αξίες. Μπροστά σε πολυάριθμες προοπτικές καλούμαστε να επιλέξουμε, εμείς οι ίδιοι, το μέλλον μας. Ύψιστος στόχος μας θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη των ικανοτήτων των ανθρώπων και η ολοκλήρωση της προσωπικότητας κάθε ατόμου – όχι μόνο των προνομιούχων.
Στην καλύτερη περίπτωση η θρησκεία μπορεί να εμπνεύσει αφοσίωση στα υψηλότερα ηθικά ιδανικά... Ωστόσο, οι παραδοσιακές, δογματικές η απολυταρχικές θρησκείες, που τοποθετούν την αποκάλυψη, τον Θεό, το τελετουργικό η την πίστη πάνω από τις ανθρώπινες ανάγκες και την ανθρώπινη εμπειρία προσφέρουν κακές υπηρεσίες στο ανθρώπινο είδος. Οτιδήποτε στην Φύση πρέπει να υπόκειται στην επιστημονική ανάλυση και απόδειξη. Τα δόγματα και οι μύθοι των παραδοσιακών θρησκειών δεν εξετάζονται επιστημονικά... Δεν υπάρχει απόδειξη, δεν υπάρχει τίποτε, που να επιτρέπει την πίστη στο υπερφυσικό. Είναι, είτε άνευ ουσίας η εντελώς άσχετο με το ζήτημα της επιβίωσης και ολοκλήρωσης του ανθρώπινου είδους.
Υποσχέσεις για σωτηρία και μετά θάνατον ζωή ή απειλές και ανησυχίες για αιώνια καταδίκη είναι τόσο απατηλές όσο και επιζήμιες. Η Επιστήμη βεβαιώνει, ότι το ανθρώπινο είδος είναι αποτέλεσμα φυσικών εξελικτικών δυνάμεων... Δεν υπάρχει απόδειξη, ότι η ζωή συνεχίζεται μετά τον θάνατο του σώματος. Συνεχίζουμε να υπάρχουμε μέσω των απογόνων μας και του τρόπου, με τον οποίο επηρεάσαμε τους άλλους, αλλά και την εξέλιξη του πολιτισμού μας.
Φυσικά οι παραδοσιακές θρησκείες δεν είναι τα μόνα εμπόδια στην ανθρώπινη πρόοδο. Κι άλλες ιδεολογίες αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξή μας. Τα πολιτικά δόγματα για παράδειγμα λειτουργούν όπως και τα θρησκευτικά, αντικατοπτρίζοντας τα χειρότερα γνωρίσματα της ορθοδοξίας και του απολυταρχισμού, ιδιαίτερα όταν θυσιάζουν τα άτομα στον βωμό ουτοπικών υποσχέσεων. Καθαρά οικονομικές και πολιτικές αντιλήψεις, είτε καπιταλιστικές είτε κομμουνιστικές, συχνά παίρνουν την μορφή θρησκευτικών και ιδεολογικών δογμάτων.
 Ελεύθερη Έρευνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου