Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και ΤΑ ΕΡΓΑ… ΤΩΝ «ΜΕΓΑΛΩΝ…»

(Κάποιες φορές, όταν αναφερόμαστε σε μεγάλους της Ιστορίας, ίσως θα πρέπει να διευκρινίζουμε, τι είδους μεγάλοι είναι (κάποιοι) και σε τι αντικείμενο…)
Η Στάση του Νίκα υπήρξε η χειρότερη περίοδος βίας και αναρχίας που γνώρισε η Κωνσταντινούπολη με τη μισή πόλη να έχει καεί ή καταστραφεί. Ο Ιουστινιανός ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Πόλη, αλλά η σύζυγός του θεοδώρα τον έπεισε να παραμείνει. Ο Ιουστινιανός διέταξε τότε τους στρατηγούς του Βελισάριο και Μούνδο να καταστείλουν την εξέγερση. Κατ' άλλους, οι δύο στρατηγοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Ιουστινιανού να παραμείνει στην πόλη και να αντιμετωπίσει τους στασιαστές. Σε κάθε περίπτωση, οι εξεγερθέντες εγκλωβίστηκαν στον Ιππόδρομο  όπου και σφαγιάστηκαν. Οι πηγές αναφέρουν ως θύματα συνολικά περίπου τριάντα χιλιάδες. Την επομένη, διατάχθηκε να εκτελεσθούν ο Υπάτιος και ο αδελφός του, ενώ η περιουσία τους δημεύθηκε, όπως και πολλών συγκλητικών που εξορίστηκαν επειδή είχαν υποστηρίξει τη στάση. (Βικιπαιδεια)
Ένας άλλος «μεγάλος» όπως λέμε σήμερα «ποιος είσαι ρε μεγάλε…» ο Θεοδόσιος, ο πιο στυγερός εγκληματίας και αιματοβαμμένος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο γενοκτόνος των Ελλήνων Θεσσαλονικέων, ο άνθρωπος που ισοπέδωσε κάθε τι το Ελληνικό στην εποχή του, ανακηρύχθηκε «Άγιος».
«Τους θέρισαν όλους σαν καλαμιές στον θερισμό»(Θεοδώρητος Κύρου)
«Και όταν μαζεύτηκε το πλήθος στον Ιππόδρομο, τοξεύοντας και σπαθίζοντας εσκότωσαν δέκα πέντε χιλιάδες». (Ιωάννης Ζωναράς)
«Η πόλη γέμισε με το αίμα πολλών αδίκως σφαγμένων».(Σωζόμενος).
«Έγινε σφαγή στην πόλη για περισσότερο από μία ώρα και πολλοί αθώοι θανατώθηκαν» (Παυλίνος).
Αυτά, από την βυζαντινή βιβλιογραφία
«… Η σφαγή στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί την έναρξη του Μεσαίωνα για την πόλη. Ενός Μεσαίωνα, που συμπαρέσυρε και βύθισε ολόκληρη την ανθρωπότητα στα σκοτάδια της αμαθείας και της δεισιδαιμονίας…»
(Από το μικρό φυλλάδιο που μοιράστηκε κατά την ώρα της τελετής μνήμης, 5 Απριλίου 2009 ώρα 18:30).
Περισσότερα εδώ http://www.haos296.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου