Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Η ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ" – Η ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Ο Τρωικός Πόλεμος ήταν, στην ουσία, ένας πόλεμος ανάμεσα στους Αχαιούς, Αργείους, Αιολείς και Δαναούς (Έλληνες της ηπειρωτικής Ελλάδας) με τους Τρώες (Έλληνες της Μικράς Ασίας).
Ο πόλεμος αυτός, αν και στη μυθολογία φέρεται να έγινε για την Ωραία Ελένη, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο είδε το φως της αρχαιολογικής σκαπάνης και αποθανατίστηκε στους αιώνες με το περίφημο Ομηρικό έπος, Ιλιάδα.
Γεγονός, όμως, είναι ότι δεν είναι απίθανο η αρπαγή της Ωραίας Ελένης να αποτελεί ιστορικό γεγονός γιατί, αρκετά χρόνια μετά, ο Ευριπίδης στο έργο του «Ελένη» έρχεται να ανασκευάσει το μύθο, λέγοντάς μας πως ο Πάρις δεν έκλεψε την Ωραία Ελένη, αλλά το ομοίομά της.
Για πάρα πολλά χρόνια, πιστευόταν ότι οι Τρώες δεν ήταν Έλληνες, θεωρία που καταρρίφθηκε τόσο από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, αλλά και τη μελέτη των Ομηρικών επών, απ’ όπου βρίσκουμε κοινούς προγόνους και κοινά ήθη, έθιμα, γλώσσα και θρησκεία.
Έτσι, σήμερα είναι κοινώς παραδεκτό ότι Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ= Η ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ
Οι Αχαιοί, θυσίασαν την «Ιφιγένεια», δηλαδή την Ισχύ του κοινού γένους. Παράβλεψαν το όμαιμον και εκστράτευσαν εναντίων των Τρώων.
Πιθανότερη αιτία του εμφυλίου αυτού πολέμου (κατά την γνώμη μου), ήταν ο έλεγχος των στενών του Ελλησπόντου που οδηγούν στην Μαύρη Θάλασσα.
Το βίντεο είναι απόσπασμα από την ταινία «Ιφιγένεια», του Μιχάλη Κακογιάννη, από την τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια Εν Αυλίδι" παραγωγής 1977.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το βίντεο είναι συγκινητικότατο. Η δροσερή ομορφιά της Ιφιγένειας που συνοδεύεται από τόση σοφία και πατριωτισμό δείχνει την τελειότητα την μόρφωσης που πρόσφεραν οι πρόγονοι μας στα παιδιά τους. Τότε που οι αξίες ήταν άλλες. Παρόλα αυτά όμως έπεφταν στην παγίδα των εμφυλίων πολέμων σήμερα δεν χρειάζεται κάν τον ρόλο αυτόν τον κρατούν οι πολιτικοί εμείς απλώς ακολουθούμε.
Α.

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ είπε...

Η Ιφιγένεια είναι άλλο ένα ιερό σύμβολο των Ελλήνων.
Η Δύναμις του Γένους μας και το αίσθημα της αυτοθυσίας στο πρόσωπο ενός παιδιού.
Ένα σύμβολο που δεν τυγχάνει της προβολής που του αρμόζει το οποίο θα έπρεπε να δεσπόζει το Πάνθεο των Ηρώων του γένους μας.
Η Ιφιγένεια μας, στην χώρα της Ταυρίδας κλαίει για την μοίρα των Ελλήνων, μέχρι το αίσθημα της αδελφοσύνης και της ενότητας, στο πρόσωπο του αδελφού της Ορέστη, κυριαρχήσει στις ψυχές μας και την φέρουμε ξανά πίσω.
Εκπληκτική η έμπνευση σου αγαπητέ Σείριε, σε ευχαριστούμε!!!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου