Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ

Μόνον ό Ελλην ήταν Πρόσωπο. Δέν προσκυνούσε ανθρώπους – ούτε κάν τούς Θεούς. Δέν είχε άρχοντες θεοποιημένους, θεοκρατία, ιερατείο, κάστες δόγματα. Διαφωνούσε, ήλεγχε, επέκρινε, εξοστράκιζε, υπηρετούσε τούς Θεσμούς, όχι εξουσιαστές. Γι’αυτό:
- Μόνον από τούς Έλληνες ανεδείχθησαν Προμηθεύς, Αχιλλεύς, Έκτωρ, Λεωνίδας, Σωκράτης, Φωκίων.
- Μόνον Ελληνίδα μπορούσε  νά είναι ή Αντιγόνη, ή Ιφιγένεια, ή Αρήτη, ή Ναυσικά, ή Ηλέκτρα.                                                   
- Μόνον  Έλλην  μπορούσε  νά  πή, όπως  ό  Αίμων  στόν  πατέρα του Κρέοντα, ότι  «καμία  πόλις  δέν  ανήκει  σέ  έναν  άνθρωπο».
- Μόνον Έλληνες μπορούσαν νά πεθαίνουν γιά νά εκπληρώσουν τό καθήκον τους, όπως ό Έκτωρ («Ιλ.» Ζ447-453), ό Λεωνίδας, οί Θεσπιείς.
 – Οί  Ελληνικοί στρατοί ήσαν νικηφόροι, διότι τούς αποτελούσαν πολίτες πού πολεμούσαν γιά τήν πατρίδα τους, όχι μισθοφόροι πού πολεμούσαν γιά τόν βασιλέα τους.
Η διαχρονικότης τού Ελληνικού Πολιτισμού καί καθοριστική συμβολή του στήν πορεία τής ανθρωπότητος οφείλονται:
-  Στήν μοναδικότητα πού τόν διαφοροποιεί τελείως από τούς άλλους αρχαίους πολιτισμούς.
-  Στήν   μεταδοτικότητά του πού οφείλεται καί στά ειδικά γνωρίσματά του, καί στόν θαλάσσιο χαρακτήρα του καί στίς ιδιότητες τών φορέων του, δηλαδή τών Ελλήνων πού κατά τόν Αιγύπτιο  ιερέα  Σώχθι ήσαν τό «κάλλιστον καί άριστον γένος επ’ανθρώποις»  (Πλάτων «Τίμαιος» 23c).
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΜΕ
Η Ελλάς αν θέλουμε να επιβιώσει πρέπει να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Να μελετήσουμε και να διδαχθούμε  από την  ιστορία μας, να υπερασπιστούμε την  γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας, τα γράμματα και τις τέχνες και επιτέλους να εφαρμόσουμε στην πράξη τα προστάγματα των δικών μας πατέρων οι οποίοι δίνουν λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα μας και όχι μόνο να καυχιόμαστε για αυτούς χωρίς να έχουμε ανοίξει ούτε ένα τους βιβλίο με αποτέλεσμα να μπερδεύουν κάποιοι τον Σωκράτη με τον Ισοκράτη…. 
Τα στοιχεία εκείνα, που ανέδειξαν την πατρίδα μας, ως την ηγέτιδα δύναμη του Αρχαίου κόσμου και την κατέστησαν παγκοσμίως γνωστή με τους νόμους της, τους ηρωισμούς της, τους αγώνες της για την Ελευθερία, είναι η κληρονομιά μας. Αυτή για την οποία εδώ και 1700 χρόνια αδιαφορούμε…
Σήμερα έχουμε να επιδείξουμε σήψη και διαφθορά, υποβάθμιση των αξιών, πνευματικό μαρασμό, αμάθεια και… ημιμάθεια, άγνοια και κάποιες φορές υβριστική αλαζονεία καφενείου!  
Έτσι όμως δεν μπορεί να προχωρήσει η Ελλάς!
Χρειάζεται μια ειρηνική επανάσταση, που θα συνθλίψει το κακό και θα αναδείξει το καλό για το οποίο αγωνίστηκαν οι ΑΡΧΑΙΟΙ πρόγονοί μας…
Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε, υπό την σκιά αυτών που παραχαράσσουν ακόμη και τα λόγια των Αρχαίων σοφών, που αλλάζουν ακόμη και τις έννοιες των λέξεων για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, που μας παρουσιάζουν τις αλήθειες για ψέματα και τα ψέματα για αλήθειες, υπό την σκιάν αυτών που παραχαράσσουν την Ιστορία μας, η οποία αν αδιαφορήσουμε και χαθεί… χαθήκαμε…

1 σχόλιο:

ΠΕΤΡΩΝ είπε...

ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου