Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΛΕΚΑΝΗ ΕΛΛΑΣ (HELLAS) ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ

Η ονομασία του πλανήτη Άρη προέρχεται από τον Ολύμπιο θεό του πολέμου της Ελληνικής Μυθολογίας τον Άρη. Οι ονομασίες των δύο δορυφόρων του δόθηκαν από τούς δύο γιους του μυθολογικού Άρη, τον Δείμο και τον Φόβο.
Η Ελλάς (Hellas) είναι μία τεράστια πεδιάδα και κυκλική-ελλειπτική λεκάνη που βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη `Αρη.
Η Ελλάς είναι ο δεύτερος ή ο τρίτος μεγαλύτερος κρατήρας που είναι γνωστός σε ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα. Ο πυθμένας της λεκάνης βρίσκεται 7152 m κάτω από το μέσο επίπεδο της αρειανής επιφανείας, 3000 m βαθύτερα από ό,τι η παρόμοια Λεκάνη Νοτίου Πόλου-Άιτκεν της Σελήνης.
Η Ελλάς εκτείνεται σε μέγιστο μήκος περίπου 2300 χιλιόμετρα (km), κατά τη διεύθυνση ανατολή-δύση, δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερη από το ομώνυμο κράτος στον πλανήτη Γη. Το κέντρο της πεδιάδας βρίσκεται σε αρειογραφικές συντεταγμένες 42,4 μοίρες νότιο πλάτος και 70,5 μοίρες ανατολικό μήκος.
Η επίσημη διεθνής ονομασία «Ελλάς» υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση το 1958, μαζί με όλες σχεδόν τις σημερινές ονομασίες περιοχών και πεδιάδων του πλανήτη.
Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ένα σημείο της πεδιάδας στην περιοχή «Ελλάς», το οποίο διαθέτει πιθανώς συνθήκες φιλικές στη ζωή και έτσι αν ψάξουμε για ζωή στον πλανήτη Άρη το σημείο αυτό είναι πολύ ισχυρός υποψήφιος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές στο σημείο αυτό είναι πιθανό να υπάρχει ζέστη, νερό σε υγρή μορφή αλλά και χημικά συστατικά που ανήκουν σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «δομικά υλικά» της ζωής.
Με απλά λόγια έχει δημιουργηθεί εκεί ένα περιβάλλον ιδανικό για την παρουσία της ζωής.
Ένα σύντομο βίντεο που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει μια αποστολή στην περιοχή Plantes Hellas - ΕΛΛΑΣ του Άρη. Αυτό έγινε αρχικά στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου καθηγητών που διοργάνωσε η NASA και η VASTS τον Φεβρουάριο του 2012, αλλά τώρα χρησιμοποιείται συχνά ως πρότυπο βίντεο για φοιτητικά προγράμματα για την Αστρονομία. MsGeologyRocks

4 σχόλια:

tricker1234 είπε...

σηρειε δεν ξερω αν το παρατηρησες αλλα αν δεις τον κοκκινο πλανητη εκει που λεει hellas αν δης και στη γη ειναι στον ιδιο σημειο περιμενω απαντηση

Σείριος είπε...

Η περιοχή Ελλάς του Άρεως, βρίσκεται στις συντεταγμένες 42,4 μοίρες νότιο πλάτος και 70,5 μοίρες ανατολικό μήκος.
Οι συντεταγμένες των Αθηνών είναι 37°59′2″N 23°43′41″E.
Η Ελλάς του Άρη, απ’ ότι φαίνεται είναι στο νότιο ημισφαίριο. Εμείς εδώ στη Γη είμαστε στο βόρειο. Αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η Ελληνική ονοματοθεσία στο διάστημα!!!

Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!!!

tricker1234 είπε...

σειριε παντως κανης παρα πολλη καλη δουλεια με αυτο το blog, εψαχνα να βρω ενα site για αρχαια ελλαδα να τα εχει ολα κατα καποιον τροπο και πετυχα εσενα, ισως μαλλον σιγουρα ειναι το καλυτερο site, φαινετε να το αγαπας πολυ αυτο που κανης

Σείριος είπε...

Έτσι είναι. Σ’ ευχαριστώ πολύ. Να είσαι καλά!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου