Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

ΧΟΜΠΥ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα χόμπι ως δραστηριότητες φυσικές ή πνευματικές ψυχαγωγούν, ανακουφίζουν από την ένταση, χαλαρώνουν και προλαμβάνουν τις αρνητικές συνέπειες του στρες. Όλες αυτές οι ασχολίες που μας ευχαριστούν αποδεικνύονται ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη ζωή μας, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά και να αποσυμπιέσει σώμα και πνεύμα.

Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν κάποιος αφιερώσει χρόνο σ’ αυτό που αγαπά βελτιώνεται η διάθεση του, η μνήμη του και ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό του σύστημα. Κάθε εποχή λοιπόν του χρόνου είναι κατάλληλη για ένα καινούργιο ξεκίνημα ενός χόμπι, αρκεί να έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο.

Δεν έχει σημασία τι χόμπι θα επιλέξετε, εφόσον σας αποσπά από την καθημερινότητα και είναι διασκεδαστικό. Το όφελος του έγκειται, στο ότι κάνετε κάτι έτσι απλά, επειδή σας αρέσει και όχι επειδή εξυπηρετεί κάποιο σκοπό ή επειδή θα έχετε κάποιο οικονομικό όφελος.

 

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε;

Κάθε άνθρωπος ανάλογα με την προσωπικότητα του, τις δυνατότητες του και τις προτιμήσεις του επιλέγει χόμπι που του ταιριάζει, για παράδειγμα εάν είστε καλοφαγάς, μπείτε στη διαδικασία να μαγειρέψετε γλυκά, αλμυρά, ότι σας φτιάχνει το κέφι.

Πειραματιστείτε με τις γεύσεις, δεν υπάρχει καλύτερο αγχολυτικό από το να γεμίζεις ντομάτες ή να πλάθεις κουλουράκια με ζύμη που έκανε ο ίδιος. Εάν είστε τύπος πνευματώδης, συνδυάστε το πνεύμα με την άσκηση του σώματος, κάνοντας γιόγκα, καράτε, χορό.

Θα σας εκπλήξει η ευεξία και η ισορροπία που θα νιώσετε στην ψυχή σας. Ενώ αντίθετα εάν είστε αθλητικός τύπος, ασχοληθείτε με καθαρά πνευματώδη χόμπι, όπως το σκάκι ή το Sudoku, που προσφέρουν νοητική ανέλιξη.

Εάν πάλι σας αρέσει να δημιουργείτε με τα χέρια σας για να νιώθετε άμεσα την ικανοποίηση της δημιουργίας, ασχοληθείτε με τη φωτογραφία, πάρτε μπογιές και ζωγραφίστε (δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερο ταλέντο), φτιάξτε πάζλ, διάφορες κατασκευές με τα παιδιά σας ή τους φίλους σας, μάθετε πλέξιμο. Γενικότερα η χειροτεχνία βοηθάει στην διαχείριση του άγχους.

 

Όποια επιλογή και να κάνετε, όποιος τύπος προσωπικότητας και να είσαστε, είτε ομαδικό, είτε μοναχικό χόμπι αποφασίσετε, η ουσία είναι ότι έχετε καλύψει μια πολύ σημαντική ανάγκη για τη ζωή σας, αυτή της αυτοεκτίμησης και της αυτοεπιβεβαίωσης, γιατί απλά το κάνετε για τον εαυτό σας και μόνο!

Συμβουλεύει η κα Μαρία Γκίνη, Κοινωνική Λειτουργός

https://osteocare.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου