Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Ο ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας ανατέλλει στα Βόρειο-Ανατολικά λίγο μετά τις 19:00 και δύει γύρω στις 4 το πρωί. Η καλύτερη ώρα για να τον παρατηρήσουμε είναι μετά τις 23:30, οπότε και θα βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο των 30ο. 

Για να στοχεύσουμε επιτυχώς τον Γαλαξία της Ανδρομέδας πρέπει πρώτα να βρούμε τον Αστερισμό της Κασσιόπειας. Ο αστερισμός της Κασσιόπειας, στα μέσα του μήνα, βρίσκεται στα βορειοανατολικά και παρομοιάζεται με το αγγλικό γράμμα “W”. Βρίσκουμε το πιο φωτεινό αστέρι που βρίσκεται στην Ανατολική και πιο ψηλή βάση του γράμματος “W” και κινούμαστε κατά μήκος της βάσης με το φωτεινό αστέρι.

Σκορπιός και Τοξότης στον Αυγουστιάτικο Ουρανό

Όπως και τον προηγούμενο μήνα, έτσι και σε αυτόν, ο νυχτερινός ουρανός κοσμείται από τους δύο γνωστούς αστερισμούς του καλοκαιριού, τον Τοξότη και τον Σκορπιό. Ο Τοξότης έχει χαρακτηριστικό σχήμα τσαγιέρας, με τη λαβή να βρίσκεται αριστερά και το στόμιο δεξιά. Στον αστερισμό του Σκορπιού εντοπίζουμε ένα ιδιαίτερα φωτεινό άστρο, τον Αντάρη, όπως επίσης και το άστρο με την ονομασία Shaula, που στα αραβικά σημαίνει «υψωμένη ουρά» και παριστά το κεντρί του σκορπιού σε θέση ετοιμότητας. 

Οι πλανήτες

  • Κρόνος: Aνατέλλει γύρω στις 19:00 (στα μέσα του μήνα) και μπορούμε να τον εντοπίσουμε κοντά στον αστερισμό του Αιγόκερου. 

  • Δίας: Από τα μέσα του μήνα, ανατέλλει γύρω στις 20:00 και μπορούμε να τον εντοπίσουμε κοντά στον Κρόνο. 

  • Αφροδίτη: Θα την παρατηρήσετε στα Δυτικά μετά την δύση του Ήλιου. Θα είναι το πρώτο φωτεινό ουράνιο σώμα που θα εμφανιστεί.

 

Οπτικοακουστικό: Institute of Astrophysics FORTH

Πηγή / Περισσότερα: https://www.houseofscience.com.cy/ &   https://www.houseofscience.com.cy/

------------------------------

ΚΑΣΣΙΟΠΕΙΑ

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΓΑΛΑΞΙΩΝ

«ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου