Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΓΑΥΓΑΜΗΛΑ - Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Αυτά παράγγειλε να πουν στον Παρμενίωνα και έβαλε την περικεφαλαία του· τον άλλον οπλισμό τον είχε από τη στιγμή που βγήκε από τη σκηνή: εσωτερικά ένα ένδυμα με ζώνη σικελική και πάνω από αυτό διπλό λινό θώρακα από τα λάφυρα στη μάχη της Ισσού. 

Η περικεφαλαία ήταν σιδερένια, γυάλιζε σαν καθαρό ασήμι, έργο του Θεόφιλου. Πιασμένο με αυτήν ήταν ένα σιδερένιο πάλι κομμάτι γύρω από τον τράχηλο με ένθετα πετράδια· το μαχαίρι του ήταν υπέροχο για το χρώμα του και ήταν ελαφρύ, δώρο του βασιλιά του Κιτίου· το κρατούσε μαζί του, επειδή είχε ασκηθεί πολύ να χειρίζεται το μαχαίρι στις μάχες. 

Φορούσε χλαμύδα με πόρπη στον ώμο, δουλεμένη πολύ καλύτερα από ό,τι ο υπόλοιπος οπλισμός· ήταν δώρο του παλαιού Ελικώνα, τιμή της πόλης των Ροδίων, από την οποία του είχε δοθεί ως δώρο· τη χρησιμοποιούσε και αυτή στις μάχες. 

Όταν περνούσε μπροστά από τη φάλαγγα έφιππος ή τακτοποιώντας την ή δίνοντας οδηγίες ή συμβουλές ή επιβλέποντας, είχε άλλο άλογο, επειδή λυπόταν τον Βουκεφάλα, που ήταν ήδη πολύ γερασμένος· αλλά όταν κινούσε για μάχη, του έφερναν εκείνον· ίππευε και άρχιζε αμέσως την επίθεση.

Τότε, αφού συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους Θεσσαλούς και τους άλλους Έλληνες, που τον ενθάρρυναν φωνάζοντάς του να τους οδηγήσει εναντίον των βαρβάρων, πήρε με το αριστερό χέρι το ακόντιο και με το δεξί παρακαλούσε τους θεούς και ευχόταν, όπως λέει ο Καλλισθένης, εάν όντως είναι γιος του Δία, να βοηθήσουν και να ενισχύσουν τους Έλληνες. 

Εξάλλου, ο μάντης Αρίστανδρος με λευκή χλαμύδα και χρυσό στεφάνι, έφιππος δίπλα του, έδειχνε έναν αετό να πετάει πάνω από το κεφάλι του Αλέξανδρου και να τον οδηγεί κατευθείαν εναντίον των εχθρών. Αυτό ενθάρρυνε πολύ όσους έβλεπαν και, από την ενθάρρυνση αυτή και τις προτροπές του ενός προς τον άλλον, οι ιππείς επιτέθηκαν εναντίον των εχθρών και μαζί και η φάλαγγα σαν κύμα.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ - Ἀλέξανδρος 32.8 – 33.3

https://www.greek-language.gr/

GPITRAL0 COSMOS ODYSSEY a

2 σχόλια:

Σείριος είπε...

[31.6] Η μεγάλη αναμέτρηση με τον Δαρείο έτυχε να γίνει όχι στα Άρβηλα, όπως γράφουν οι περισσότεροι, αλλά στα Γαυγάμηλα. 
[31.7] Λένε ότι το όνομα στην τοπική γλώσσα σημαίνει σπίτι καμήλας, γιατί κάποιος παλαιός βασιλιάς, αφού διέφυγε τους εχθρούς του πάνω σε καμήλα δρομάδα, την εγκατέστησε εδώ, καθορίζοντας για τη φροντίδα της μερικά χωριά και έσοδα.
[31.8] Κατά τον μήνα λοιπόν Βοηδρομιώνα έγινε έκλειψη σελήνης, στην αρχή σχεδόν των Ελευσίνιων Μυστηρίων, και την ενδέκατη νύχτα μετά την έκλειψη οι δυο στρατοί ήρθαν αντιμέτωποι.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ - Ἀλέξανδρος 

Ελληνιστικά κράτη είπε...

Στην ελληνική ιστορία, πέρα από τις ηρωϊκές θυσίες υπάρχουν και κοσμοϊστορικές νίκες οι οποίες άλλαξαν τη πορεία του κόσμου. Οι νίκες αυτές συστηματικά υποβαθμίζονται σε σημείο που να μην υπάρχει κανένα μνημείο αναφοράς γι' αυτές. Ενδεικτικά αναφέρω τη μάχη των Γαυγαμήλων, όπου το μοναδικό σχετικό ανάγλυφο , επί ευρωπαϊκού εδάφους, βρίσκεται στην έδρα του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου η οποία είναι και η επίσημη κατοικία του εκάστοτε Ιταλού Πρωθυπουργού.
Στο χώρο της μάχης υπάρχει μία απλή πλάκα όπου στα αγγλικά, κουρδικά και αραβικά αναφέρεται η ουδέτερη φράση " You relinquished beloved youth for the rough cloud of war" τιμώντας έτσι αόριστα τους πεσόντες εκείνης της μάχης που άλλαξε όσο καμία άλλη την ανθρώπινη ιστορία . " Φυσικά" τα ελληνικά απουσιάζουν από την απλή πλάκα που απλώς σηματοδοτεί το σημείο της μάχης.
Τέλος για τους γνωρίζοντες " Άρθρο 1 τελευταία παράγραφος του νόμου 3028/02 ( αρχαιολογικός νόμος του ελληνικού κράτους ) " Το Ελληνικό Κράτος μεριμνά επίσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών που συνδέονται ιστορικά με την Ελλάδα οπουδήποτε και αν βρίσκονται."



Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου