Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

ΕΛΕΓΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ

Όταν κάποτε έφεραν στον Αλέξανδρο ένα κιβώτιο από το οποίο κανένα δεν ήταν πολυτελέστερο στα μάτια αυτών που παρέλαβαν τα χρήματα και τις αποσκευές του Δαρείου, ρωτούσε τους φίλους του τι κατά τη γνώμη τους ήταν πιο σημαντικό να βάλει μέσα σε αυτό. Έλεγαν πολλοί διάφορα, αλλά αυτός είπε ότι θα βάλει εδώ και θα φυλάξει την Ιλιάδα. Και είναι αρκετοί αυτοί από τους αξιόπιστους που το έχουν επιβεβαιώσει.  

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ - Ἀλέξανδρος 26.1- 26.2

[26.1] Κιβωτίου δέ τινος αὐτῷ προσενεχθέντος, οὗ πολυτελέστερον οὐδὲν ἐφάνη τοῖς τὰ Δαρείου χρήματα καὶ τὰς ἀποσκευὰς παραλαμβάνουσιν, ἠρώτα τοὺς φίλους, ὅ τι δοκοίη μάλιστα τῶν ἀξίων σπουδῆς εἰς αὐτὸ καταθέσθαι. [26.2] πολλὰ δὲ πολλῶν λεγόντων, αὐτὸς ἔφη τὴν Ἰλιάδα φρουρήσειν ἐνταῦθα καταθέμενος· καὶ ταῦτα μὲν οὐκ ὀλίγοι τῶν ἀξιοπίστων μεμαρτυρήκασιν. 

https://www.greek-language.gr/

2 σχόλια:

Ελληνιστικά κράτη είπε...

Ποιες άλλες ιστορικές πηγές έχουμε όσον αφορά τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πέραν του Πλούταρχου και Αρριανού, οι οποίοι έζησαν τουλάχιστον 3 αιώνες μετά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ? Αυτό το κενό των 3 αιώνων ίσως να έχει συντελέσει στην απώλεια ή στη παρερμηνεία ιστορικών τεκμηρίων. Πρωτογενείς πηγές φαίνεται ότι δεν υπάρχουν και δεν έχει διασωθεί τίποτα από τις βασίλειες εφημερίδες οι οποίες σαφώς και θα διαφώτιζαν σε μεγάλο βαθμό τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Αν υπάρχει πληροφόρηση σχετικά με το θέμα των ιστορικών τεκμηρίων , τουλάχιστον προ της Ρωμαϊκής εποχής, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να το γνωρίζουμε. Ευχαριστώ

Σείριος είπε...

Το έργο του Αρριανού "Αλεξάνδρου Ανάβασις" θεωρείται η καλύτερη πηγή. Και αυτό διότι οι δικές του πηγές όπως ο ίδιος λέει, είναι τα βιβλία που έγραψαν σύγχρονοι του Αλεξάνδρου, ο Πτολεμαίος του Λάγου και ο Αριστόβουλος του Αριστόβουλου. Στην αρχή του έργου του, ο Αρριανός ξεδιπλώνει τη σκέψη του για την αξιοπιστία των όσων γράφει και σύντομα το σημείο αυτό θα γίνει ανάρτηση.

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου