ΕΙΚΟΝΑ: Χάρτης της Ιταλίας με την Αιαία να σημειώνεται νότια της Ρώμης με τα νησιά των Σειρήνων (Abraham Ortelius , 1624).
Η Αιαία (Αία) (Αιαία ή Αίαιη) είναι το νησί, όπου σύμφωνα με τον Όμηρο βρισκόταν το παλάτι της Κίρκης.
Κάποτε φτάσαμε σ' ένα νησί, την Αία […]
Η αρχαία παράδοση τοποθετεί το νησί της Κίρκης στο βουνό Κιρκαίον. Βρίσκεται στο νότιο Λάτιο ανάμεσα στη Ρώμη και τη Νάπολη, στον κόλπο της Γκαέτας. Είναι βουνό που μοιάζει με νησί, τριγυρισμένο καθώς είναι από θάλασσα και έλη. (Στράβων, Γεωγραφικά 5.3.6)
Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του έφτασαν στη νήσο μετά την άτακτη φυγή τους από τη χώρα των Λαιστρυγόνων. Προσάραξαν το πλοίο τους σε μια ευρύχωρη παραλία και έμειναν εκεί δύο ημέρες. Την τρίτη μέρα, ο Οδυσσέας ανέβηκε σε ένα ύψωμα προκειμένου να προσανατολιστεί και να εντοπίσει ίχνη ανθρώπινης παρουσίας. Διέκρινε από ψηλά τον καπνό από το μέγαρο της Κίρκης, το οποίο περιβαλλόταν από ένα άλσος. Από τις περιγραφές του Οδυσσέα πληροφορούμαστε ότι επρόκειτο για ένα δασώδες νησί με χαμηλό έδαφος στο οποίο υπήρχαν μεγάλοι δρόμοι, καθώς και ένα ποτάμι. Από τα μετέπειτα λόγια της Κίρκης, μαθαίνουμε ότι στο νησί υπήρχαν και σπήλαια. Σχετικά με την πανίδα του νησιού, αναφέρεται: ένα ελάφι, εξημερωμένοι από την Κίρκη ορεσίβιοι λύκοι και λιοντάρια, γουρούνια και πρόβατα.
ΕΙΚΟΝΑ: Η Κίρκη προσφέρει το κύπελλο στον Οδυσσέα John William Waterhouse 1891 Oldham Art Gallery
Οι Αχαιοί έμειναν στο νησί ένα χρόνο και στη συνέχεια αναχώρησαν προς αναζήτηση του Τειρεσία, στον Άδη. Μετά το πέρας και αυτής της αποστολής, επέστρεψαν στην Αιαία για να ταφεί ο σύντροφος του Οδυσσέα, Ελπήνωρ, που είχε μείνει άταφος στο παλάτι της Κίρκης. Αφού ύψωσαν τύμβο, αναχώρησαν από το νησί με προορισμό την Ιθάκη.
Ο Ελπήνορας δεν διακρινόταν για τη δύναμη ή την ευφυΐα του, ωστόσο επέζησε του Τρωικού Πολέμου. Μεταμορφώθηκε από την Κίρκη σε γουρούνι (Οδύσσεια, Κ 135 και εξής), αλλά, όπως και οι άλλοι σύντροφοι του Οδυσσέα, επαναφέρθηκε στην ανθρώπινη μορφή του. Την παραμονή της αναχωρήσεώς τους από το νησί της Κίρκης, όταν όλοι συγκεντρώθηκαν και «το γλέντησαν», ο Ελπήνορας, μεθυσμένος, αποκοιμήθηκε στη στέγη του ανακτόρου της Κίρκης. Το πρωί, όταν τον φώναξαν για να φύγουν, εκείνος ξύπνησε, αλλά ξεχνώντας ότι βρισκόταν στην οροφή, έπεσε κάτω από ψηλά και σκοτώθηκε. Οι άλλοι δεν το πρόσεξαν και απέπλευσαν.
Ο Οδυσσέας τον συνάντησε όταν επισκέφθηκε τον Άδη, και μάλιστα ήταν ο πρώτος που συνάντησε στον κάτω κόσμο. Εκεί ο Ελπήνορας του υπενθύμισε ότι του όφειλε μια κανονική κηδεία, οπότε επιστρέφοντας ο Οδυσσέας στον επάνω κόσμο εκπλήρωσε την υποχρέωσή του: επέστρεψε στην Αιαία, έκαψε τη σορό του Ελπήνορα και μετά την έθαψε μαζί με την πανοπλία του, σημαδεύοντας τον τάφο με ένα κουπί του πλοίου του.
Ο θάνατος του Ελπήνορα από δυστύχημα εξ απροσεξίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα και επιστέγασμα της απερίσκεπτης συμπεριφοράς των συντρόφων του Οδυσσέα σε όλο το έπος, συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με την παροιμιώδη εξυπνάδα του ίδιου του Οδυσσέα, η οποία έτσι τονίζεται περισσότερο.
Στο Λάτιο υπήρχε ένας τάφος τον οποίο θεωρούσαν ως μνήμα του Ελπήνορα.
«Η Κίρκη θα με κρατούσε πίσω στις αίθουσες της, η δόλια κυρία της Αιαίας, που λαχταρούσε να γίνω σύζυγός της». (Οδύσσεια 9, 32).
Ο αστεροειδής Κίρκη (34 Circe), που ανακαλύφθηκε το 1855, πήρε το όνομά του από την Κίρκη,
wikipedia/Αιαία , wikipedia/Ελπήνωρ , https://morphological_el.en-academic.com , wikipedia/Aeaea , https://science.fandom.com/el/wiki/ , greek-language.gr
-----------------------------------------
Νέκυια - Η κάθοδος του Οδυσσέα στον Άδη
ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΟΥ ΕΡΜΗ #1 , ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΟΥ ΕΡΜΗ #2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου