Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025

ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ Η ΑΘΗΝΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

ΟΜΩΣ  Ο ΣΠΟΡΟΣ ΠΟΥ ΦΥΤΕΨΕ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ  ΑΘΗΝΑΣ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ

Ένα πρωί του Απρίλη το -399 την ώρα που συζητούσε στην αγορά ο Σωκράτης περί επιστήμης με τον Θεαίτητο, σπουδαίο μαθηματικό, θεμελιωτή της θεωρίας των ασυμμέτρων, τον πλησίασε κάποιος νεαρός ποιητής, Μέλητος τ’ όνομα, με μαλλιά άγρια, αραιό γενάκι, στραβή μύτη, και μπροστά σε δυο μάρτυρες που κουβαλούσε μαζί, είπε στον Σωκράτη με την ψιλή φωνή του:

- «Μάθε πως τώρα πηγαίνω στη Βασίλειο Στοά να σε καταγγείλω στον Άρχοντα – Βασιλιά πως ασεβείς προς τους Θεούς, εισάγεις νέα δαιμόνια και διαφθείρεις τους νέους. Ζητάω ποινή θανάτου. Σε καλώ μετά τέσσερις μέρες, τέτοια ώρα, να βρεθούμε στον Άρχοντα, για να ορίσει δίκη».

Ο Σωκράτης τον κοίταξε με απορία.

- «Τι λες, Μέλητε; Συ τόσο  νέος κατάλαβες κιόλας όσα καταγγέλλεις; Και λες πως το κακό το κάνω με τη θέλησή μου;»

- «Βεβαιότατα. Μα όλα αυτά θα τα πούμε στον Άρχοντα. Μην αμελήσεις να είσαι εκεί την ορισμένη ώρα». Είπε κι έφυγε με τους μάρτυρές του. Ο Θεαίτητος  σάστισε ν’ ακούσει μια τόσο βαριά κατηγορία, για τον άνθρωπο που εκτιμούσε στην Αθήνα περισσότερο κι από τους καλύτερους.

Την κατηγορία κατά του Σωκράτη την προσυπέγραφαν άλλοι δύο. Ο Άνυτος αρχηγός των θρησκόληπτων και δημοκρατικών και ο Λύκων, αρχηγός των προοδευτικών. Ο Άνυτος ήταν συναρχηγός μαζί με τον Θρασύβουλο  στην επανάσταση του -404 που παλινόρθωσε τη Δημοκρατία. Είχε αποκτήσει μεγάλο κύρος στο Άστυ μετά την άρνησή του να πληρωθεί από το δημόσιο ταμείο για τα μεγάλα κτήματα που του δήμευσαν οι Τριάκοντα Τύραννοι. Χόλιαζε όταν άκουγε τον Σωκράτη να λέει:
- «Είναι τρέλα να επιτρέπεται στη Δημοκρατία να εκλέγει τους άρχοντές της με κλήρο. Ενώ ποτέ δε θα εμπιστευτείτε την Τύχη να ορίσει τον πιλότο ενός πλοίου, ή το γιατρό που θα σας γιατρέψει, εν τούτοις, αφήνεται τον κλήρο να σας βρει τους άρχοντες, που μόνο τα δικά τους λάθη μπορεί να φέρουν καταστροφή».

Η δίκη ορίστηκε. Ο Πλάτωνας  στην «Απολογία του Σωκράτη» περιγράφει με λεπτομέρειες την εξέλιξή της.

Η καταδίκη του Σωκράτη σε θάνατο,  και οι τελευταίες του ώρες στην φυλακή πριν να πιεί το κώνειο περιγράφονται στον διάλογο του ΠΛΑΤΩΝΑ «Φαίδων».

Με τον θάνατο του Σωκράτη, η Αθήνα μπήκε οριστικά στον δρόμο της κατάρρευσης. Τους επόμενους δύο αιώνες ακουγόταν μόνον σαν Φιλοσοφική  Σχολή. Όμως  ο σπόρος που φύτεψε ο φιλόσοφος μέσα στον κήπο της  Αθήνας δεν χάθηκε.

Μεγάλωσε μέσα στα βιβλία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη και αργότερα διαδόθηκε σε  όλον  τον  κόσμο.

https://www.angelfire.com/ut2/athens5thcentury/KATAREYSH.htm

-------------------------------------------

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΠΙΑ ΜΕΤΑΜΕΛΗΘΗΣΑΝ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου