Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

Η ΠΕΙΘΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Στην μεγάλη συντροφιά από φίλες και βοηθούς της Αφροδίτης, ανάμεσα στην Τύχη, την Υγεία, την Αρμονία, την Ευδαιμονία και τις Χάριτες, βρίσκεται πάντα και η Πειθώ.
Οι υπηρεσίες που η Πειθώ συνήθως προσφέρει στην Αφροδίτη, είναι κυρίως να πείθει τα κορίτσια με τα θελκτικά λόγια της να κατανικήσουν τους δισταγμούς τους και να αφεθούν στην ερωτική ένωση.
Η Πειθώ είναι ολότελα διαφορετική από την Βία και την Ανάγκη και είναι αδελφή της Τύχης και της Ευνομίας και μητέρα της Υγείας από την ένωσή της με τον Έρωτα.
Επειδή όμως καμιά φορά με τα πειστικά της λόγια γίνεται και αιτία συμφοράς για τους ανθρώπους, όπως στην περίπτωση του Ιάσονα και της Μήδειας, ή του Πάρι και της Ελένης, ο Αισχύλος την ονομάζει κόρη της Ατης, δηλαδή της Συμφοράς.
Ωστόσο τα πειστικά λόγια της Πειθούς φέρνουν αποτέλεσμα όχι μόνον στον έρωτα, αλλά και στον γάμο και στην απονομή της δικαιοσύνης και στις δημόσιες και στις ιδιωτικές σχέσεις των ανθρώπων και βοηθούν πολύ στο να διατηρείται στον κόσμο η ηθική τάξη γενικά.
Γι’ αυτό και οι προϊστορικές λατρείες και οι μύθοι που παρουσιάζουν την Πειθώ ως κόρη του Ωκεανού και γυναίκα του Φόρωνα, κάνουν πιο καλά γνωστή την αρχική φυσιογνωμία της θεάς, με έργο της να πείθει γενικά και όχι μόνον στον έρωτα.
Ως κόρη του Ωκεανού, που σύμφωνα με ορισμένους κοσμογονικούς μύθους, είναι ο πρώτος θεός και πατέρας όλων των όντων του κόσμου, η Πειθώ ανήκει σ’ εκείνες τις Ωκεανίδες που επέβλεπαν την τάξη του κόσμου.
http://theancientweb.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου